Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu-toimintamalli
Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu -esitteellä kannustetaan ikääntyviä ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä, mikäli omassa tilanteessa on jotain, mikä huolestuttaa. Laajemmin tavoitteena on lisätä tietoisuutta ennaltaehkäisyn ja ennakoinnin merkityksestä ikääntyvien kohdalla.
Toimintamallin nimi
Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu -esitteellä kannustetaan ikääntyviä ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä, mikäli omassa tilanteessa on jotain, mikä huolestuttaa. Laajemmin tavoitteena on lisätä tietoisuutta ennaltaehkäisyn ja ennakoinnin merkityksestä ikääntyvien kohdalla.
Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu -esitteellä kannustetaan ikääntyviä ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä, mikäli omassa tilanteessa on jotain, mikä huolestuttaa. Esite voi toimia ikään kuin itse tehtynä matalan kynnyksen huoli-ilmoituksena. Esite voi toimia myös nk. ”turvakorttina”, vaikka ikääntyneellä ei sillä hetkellä olisikaan huolenaiheita, esite voi luoda turvaa lisäämällä tietosiuutta siitä, että mikäli minulle tulee elämässäni huolenaiheita tai ongelmia, voin lähettää esitteen ja minuun ollaan yhteydessä. Esiteessä on myös Seniorineuvonta Ankkurin yhteystiedot, jonne ikääntynyt voi olla aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Esite voi toimia myös keinona ottaa joskus vaikeiltakin tuntuvia asioita, kuten yksinäisyyttä, turvattomuutta tai huolenaiheita, puheeksi ikäihmisen kanssa. Esitettä voivat hyödyntää niin ammattilaiset kuin läheiset ja ystävätkin puheeksi oton apuvälineenä. Laajemmassa näkökulmassa Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu – esitteen tavoitteena on lisätä ennakointia ja varhaisen tuen mahdollistamista sekä lisätä tietoisuutta ennaltaehkäisyn ja ennakoinnin merkityksestä ikääntyvien kohdalla. Kehittämistyössä on hyödynnetty Innokylässä kuvattua Hoksauta minut -korttia.
Iäkkäiden yksinäisyys on tunnistettu ongelma. Yli 65- vuotiaista itsensä yksinäiseksi koki vajaat 10 % vuonna 2020 (Sotkanet). Vuonna 2020 alkanut koronapandemia vähensi sosiaalisista kanssakäymistä ja palvelujen käyttöä myös iäkkäiden osalta. Erityisen haavoittuvia ovat olleet yksin asuvat vanhukset. (THL 2021)
Etsivän vanhustyön tarkoituksena on etsiä, löytää ja auttaa mm. yksinäisiä tai turvattomuuden tunteesta kärsiviä ikäihmisiä. Avun tarve voi ilmetä myös mm. tunnistamattomina palvelutarpeina. Etsivän vanhustyön tavoitteena on löytää ikääntyneen henkilön tilanteeseen yksilöllisiä, pitkäkestoisia ratkaisuja, vähentää yksinäisyyttä ja lisätä osallisuutta. Etsivä vanhustyö onnistuu parhaiten eri verkostojen yhteistyönä. (Valli ry.)
Esitteen käyttöönottoa pilotoitiin ja testattiin kirjekampanjalla viidellä alueella. Toiminamallissa on kuvattu itse toimintamalli, toimintamalliin liittyvä viestintä, vastuut ja toimintamallin käytön seuranta.
Toimintamallia on jalkautettu kirjekampanjan lisäksi hyvinvointialueen kaikkiin kuntiin kohdistuneilla Kohti hyvinvointialuetta -kuntakierroksilla. Viestintä on ollut pilotin ja toimintamallin käyttöönotossa tiiviistii mukana.
Toimintamalli on osa olemassa olevan ikäihmisten asiakasohjauksen työtä.
Kuluja muodostuu esitteiden paino-/tulostuskustannuksista ja esitteiden jakelusta. Ensivaiheessa esitteitä laitetiin jakoon 1000kpl. Jakelupisteet on kuvattu erilliseen asiakirjaan.
Toimintamalli on otettu käyttöön marraskuussa 2022.