Hyvaep | RRP, P4, INV1 | Digiä arkeen ja Digitukea arkeen -hybriditapahtumat

Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa ja maakunnan Leader-ryhmien Tulevaisuuden kylä 2.0 -hankkeet toteuttivat Digiä arkeen ja Digitukea arkeen -hybriditapahtumat. Osallistua voi joko omalla laitteellaan tai saapua paikalle johonkin 14:sta etäkatsomostamme.

Toimintamallin nimi
Hyvaep | RRP, P4, INV1 | Digiä arkeen ja Digitukea arkeen -hybriditapahtumat
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa ja maakunnan Leader-ryhmien Tulevaisuuden kylä 2.0 -hankkeet toteuttivat Digiä arkeen ja Digitukea arkeen -hybriditapahtumat. Osallistua voi joko omalla laitteellaan tai saapua paikalle johonkin 14:sta etäkatsomostamme.

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Leader
Muu EU-rahoitus
Liitteet ja linkit

Luotu

14.09.2024

Viimeksi muokattu

03.01.2025
Toimintaympäristö

Digiä ja digitukea arkeen tapahtumien kohderyhminä olivat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella asuvat asukkaat, jotka kokivat tarvitsevansa digiopastusta tai muunlaista tukea digiarjessaan selviytymiseen. 

Teknologian käytön oppiminen on erittäin tärkeää kaikille ikäryhmille, ei vain iäkkäämmälle sukupolvelle, sillä se mahdollistaa yhteiskunnallisen osallistumisen ja auttaa ylläpitämään itsenäisyyttä. Teknologia tarjoaa pääsyn tietoon, palveluihin ja sosiaalisiin verkostoihin, jotka ovat tärkeitä henkilökohtaisen ja ammatillisen elämän kannalta.

Teknologian käytöllä saavutettavat hyödyt:

  • Yhteydenpito: Mahdollisuus pitää yhteyttä perheeseen, sukulaisiin ja ystäviin sosiaalisen median, sähköpostin ja videopuheluiden avulla.
  • Palveluiden saavutettavuus: Pääsy julkisiin ja yksityisiin palveluihin, kuten pankki- ja terveyspalveluihin.
  • Oppiminen ja ajanviete: Uuden oppiminen ja ajanviettomahdollisuudet.
  • Turvallisuus: Teknologia voi lisätä turvallisuutta esimerkiksi hätätilanteiden hallinnassa ja terveyden seurannassa.

Yhteistyöllä maakunnan eri Leader-ryhmien kanssa madalsimme alueella asuvien kynnystä osallistua näihin tapahtumiin, kun järjestimme 14 etäkatsomoa eri puolille maakuntaa. 

Kaikenikäisten teknologian käytön tukeminen on tärkeää, jotta kukaan ei jäisi digitaalisen kuilun toiselle puolelle. Tämä edellyttää koulutusta, tukea ja saavutettavia palveluita, jotka on suunniteltu eri käyttäjäryhmien tarpeiden mukaan. 

Molemmat tapahtumat toteutimme hybriditapahtumina, jolloin asukkaalla oli mahdollisuus osallistua tapahtumaan myös kotisohvaltaan omalla laitteellaan.

Tapahtumien taustalla oli tarve tuoda julkiset digipalvelujen tarjoajat sekä digitukea tarjoavat tahot lähemmäksi alueen asukasta.

Julkisena toimijana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialuetta velvoittaa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tapahtumien kohderyhminä olivat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaat, jotka kokivat tarvitsevansa digiopastusta tai muunlaista tukea digiarjessaan selviytymiseen. 

Tapahtumat toteutettiin yhteistyössä maakunnan eri Leader-ryhmien kanssa. Meitä molempia toteuttajatahoja yhdisti digitaalisuus, joka on yksi Leader-ryhmien Tulevaisuuden kylä 2.0 hankkeen teemoista.

Leader-ryhmät varmistivat omilla alueillaan mitkä kylät haluavat oman etäkatsomon tapahtumien ajaksi. Leader-ryhmien vastuulla oli löytää kiinnostuneet kylät, tilat sekä kahvituksen toteutus. 

Tapahtumat järjestettiin hybriditilaisuuksina. Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeesta oli paikalla etäkatsomoissa henkilöitä, jotka laittoivat esityksen näkymään kylätaloilla tms. paikoissa ja vastasivat mahdollisiin kysymyksiin tai kirjoittivat niitä asukkaiden puolesta Teamsin keskusteluun.

Viestintää toteutettiin eri järjestöjen kautta kuten Järjestötalon uutiskirjeen, Sosten jäsenjärjestöjen, kuntien järjestöyhdyshenkilöverkoston, Eläkeliiton paikallisyhdistyksien, kirjastojen, kansalaisopistojen ja Leader-ryhmien kautta.