Hyvinvointiranneke apuna ikääntyneiden etäkotikuntoutuksessa (RRP, pilari 4, inv.1)
Hyvinvointirannekkeen pilotointi ikääntyneiden kotikuntoutuksessa. Käyttökokemuksia pilotista.
Toimintamallin nimi
Hyvinvointirannekkeen pilotointi ikääntyneiden kotikuntoutuksessa. Käyttökokemuksia pilotista.
Tarkoituksena oli selvittää, mitä apua hyvinvointiranneke voisi tuoda kuntoutuksellista näkökulmasta sekä asiakkaille että kotikuntoutuksen fysio- ja toimintaterapeuteille.
Hyvinvointiranneketta pilotoidaan Pohjanmaan hyvinvointialueen kotikuntoutuksessa. Hyvinvointialueet ovat vasta vuoden 2023 alussa organisoituneita entisiä kuntia ja sairaanhoitopiirejä, joten uusi organisaatio toimintaympäristöineen luo tietynlaiset haasteet jokaiselle toimijalle. Pohjanmaan hyvinvointialue aloitti vuonna 2022 kuntayhtymänä, joten vuoden 2022-2023 välillä saatiin luotua paljon uutta uuden organisaation näkökulmasta. Poliittinen paine ja taloustilanne painavat kuitenkin jokaista hyvinvointialuetta ja se luo omanlaiset haasteet toimintaympäristölle ja kehittämiselle.
Kohderyhmänä olivat kotikuntoutuksen ikääntyneet asiakkaat, joiden arvioitiin voivan hyötyä hyvinvointirannekkeesta. Kokeilun myötä saatiin käsitystä, minkälaisille asiakkaille hyvinvointiranneke voisi parhaiten soveltua.
Pilotointin aluksi laitteiden käyttöön koulutettiin sekä laitetta käyttävät ammattilaiset ja asiakkaat. Säännöllisiä seurantakokouksia pidettiin vähintään kerran kuussa koko pilottiajan. Seurantakokousten tavoitteena oli kerätä kokemuksia sekä myös ratkaista haastetilanteita.
Asiakkaiden mielipidettä laitteesta selviteltiin aloitus- ja lopetuskyselyillä. Kyselyjen tulokset osoittavat, että hyvinvointiranneke otettiin asiakkaiden keskuudessa vastaan pääosin positiivisesti ja sen käyttö koettiin mielekkääksi. Suhtautuminen säilyi tai jopa parani käytön aikana, ja ohjauksen laatu sai jatkuvasti kiitosta. Vaikka kaikkien asiakkaiden
kohdalla hyötyä ei koettu täysin konkreettisena, enemmistö arvioi rannekkeen tukeneen heidän kuntoutumistaan. Suositteluhalukkuus oli erityisen vahva, mikä antoi vahvan signaalin rannekkeen toimivuudesta osana kuntoutuspalveluja.
Ammattilaisten mielipidettä ja kokemuksia selviteltiin pilotin lopussa myös kyselyllä. Ammattilaiset näkivät, että rannekkeella on potentiaalia, mutta sen toteutus ei vielä vastaa kotikuntoutuksen vaatimuksia. Hyödyt korostuvat oikeassa asiakasvalinnassa, tietosisällön monipuolistamisessa ja reaaliaikaisessa käytettävyydessä. Asiakkaiden motivaatio ja sitoutuminen lisääntyivät yksittäistapauksissa, erityisesti silloin kun data esitettiin visuaalisesti ja konkreettisesti.
Kansikuva
