Ikääntyneiden etsivän työn malli Päijät-Hämeessä, Päijät-Hämeen hyvinvointialue, (RRP, P4, I1)

Kehitetään yhdessä 3.sektorin, kuntien ja hyvinvointialueen kesken toimintamalli ikääntyvien etsivään työhön. Ikääntyneet saavat tarpeitaan vastaavaa varhaista tukea, jolloin raskaampien palveluiden tarve sekä hoitoon hakeutuminen vähenee. 

Toimintaympäristö **

Huoli ikääntyneiden syrjäytymisestä ja syrjäytymisvaarasta noussut erityisesti koronapandemian seurauksena Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella. Huolet korostuvat sosiaalisen toimintakyvyn heikkenemiseen ja syrjäytymisen uhkaan.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kehittää ennaltaehkäisevää ja etsivää toimintaa ikäihmisten palvelutarpeiden osalta. Muodostaa järjestelmällinen toimintamalli ikääntyneiden etsivään työhön Päijät-Hämeen hyvinvointialueella, yhdessä järjestöjen, kuntien ja seurakuntien kanssa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tavoitteena löytää palvelujen ulkopuolelle jääneet syrjäytyneet tai syrjäytymisvaarassa olevat yli 65-vuotiaat ikääntyneet, joilla on piilossa olevaa psyykkisen ja sosiaalisen tuen, hoidon tai kuntoutuksen tarvetta. 

Ikääntyneeseen väestöön kohdistuvat lisääntyneet huolet syrjäytymisen ja sosiaaliseen toimintakyvyn osalta.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukkoon kuuluu Päijät-Hämeen alueen diakoniatyöntekijöitä, alueen kuntien senioriohjaajia ja hyvinvointikoordinaattoreita, sekä edustajia ikääntyneiden parissa toimivista järjestöistä, vanhusneuvostoista ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ikääntyneiden asiakasohjauksesta ja gerontologisesta sosiaalityöstä. Kehittäjäjoukkoon kuuluu n. 40 henkilöä.

Kehittäjäjoukko ideoi ja suunnittelee ikääntyneiden etsivän työn mallin konkreettisia toimintatapoja, koordinaatiota sekä paikallisten verkostojen roolia. Lisäksi ensimmäisessä työpajassa kehittäjäjoukko nimesi yhteistyössä huomioon otettavia asioita, jotka ohjaavat yhteistä työskentelyä.

Tavoiteltu muutos

Yli 65-vuotiaiden kotiin eristäytyminen Päijät-Hämeen hyvinvointialueella vähenee; syrjäytynyt tai syrjäytymisvaarassa oleva ikääntynyt tulee löydetyksi​. Ikääntyneiden etsivä työ on syrjäytyneiden tai syrjäytymisvaarassa olevien ikääntyneiden etsimistä ja löytämistä sekä ratkaisujen löytämistä yhdessä ikääntyneen kanssa merkityksellisen elämän rakentamiseksi. Ikääntyneiden syrjäytyneiden tai syrjäytymisvaarassa olevien sosiaalinen, psyykkinen ja fyysinen toimintakyky paranee​

Toteutussuunnitelma

Työmuotoina Liikkuva senioripiste, rinnalla kulkeva työ sekä jalkautuva ja etsivä työ. Verkoston luominen kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja sote-palveluiden kesken yhteisen toimintamallin muodostamiseksi.

Liikkuva senioripiste on Lahden Lähimmäispalvelu ry:n kanssa toteutettava malli, jolla ​viedään katvealueille ikääntyneille suunnattua ohjausta ja neuvontaa järjestön ja julkisen toimijan yhteistyönä,​ tuodaan tietoa ikääntyneiden tarpeista ja välitetään tätä eteenpäin oikeille tahoille​ sekä tehdään jalkautuvaa ja etsivää työtä.

Jalkautuvan ja etsivän työn tavoitteena löytää kohderyhmän ikääntyneitä soten ulkopuolelta​. Sisältää jalkautumista ja verkostoitumista ikääntyneiden arjen ympäristöissä sekä mm. ruoanjakelupisteissä.

Rinnalla kulkeva työ tehdään tarvittaessa osana koronakuorman purkua tilanteissa, joissa ikääntynyt tarvitsee vahvempaa tukea merkityksellisen elämän rakentamiseksi​. Yksilötyötä tehdään ikääntyneen arjen ympäristössä tai tarvittavaan palveluun tai toimintaan tutustuen.

Toimintamallia rakennetaan yhdessä verkoston kanssa. Työskentely toteutuu pääosin kuudessa eri työpajassa. Ensimmäinen työpaja 8/2023 syvensi ymmärrystä vanhuusiän syrjäytymiseen ja etsivään työhön, minkä lisäksi siinä etsittiin konkreettisia toimintatapoja  ja hyviä käytäntöjä yhdessä tekemiseen verkostossa. Muiden työpajojen aiheet ovat etsivän työn toimintatavat, paikalliset verkostot, etsivän työn koordinaatio, yhteenveto sekä juurruttaminen.

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä palvelujen ulkopuolelle jääneet syrjäytyneet tai syrjäytymisvaarassa olevat yli 65-vuotiaat ikääntyneet, joilla on piilossa olevaa psyykkisen ja sosiaalisen tuen, hoidon tai kuntoutuksen tarvetta. Ikääntyneiltä kerätty ideoita liikkuvan senioripisteen yhteydessä.

Liitteet
Ideointi

Ikääntyneiden etsivän työn työpajojen avulla tavoitellaan Päijät-Hämeeseen järjestelmällistä mallia, jonka avulla syrjäytyneet ja syrjäytymisvaarassa olevat ikääntyneet tulisivat löydetyiksi ja saisivat tukea itselleen merkityksellisen elämän rakentamiseksi.

Etsivän työn 1. työpaja järjestettiin 8/2023. Sen tarkoituksena oli luoda yhteistä ymmärrystä siitä, mitä etsivällä työllä tarkoitetaan ja siitä, keitä ylipäänsä koitetaan etsiä ja löytää. Hakemalla ideoita tuen tarpeessa olevien ikääntyneiden henkilöiden tunnistamiseen ja tavoittamiseen, saatiin konkretiaa siihen, mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota, kun luodaan toimintamallia ikääntyneiden etsivään työhön. Lisäksi työpajassa haettiin konkreettisia toiveita jatkokehittämiseen, jotta eri toimijoiden toiveet tulisivat kuulluiksi kehittämisen suhteen.

 1. työpajassa kerätty tieto tunnistamisen ja tavoittamisen edistämiseksi kiteytyi neljään  eri teemaan: laaja-alaisen tiedottamisen lisääminen, kohtaamisiin panostaminen, yhteistyön lisääminen ja ennalta ehkäisevät toimet. Jatkokehittämisen suhteen painotettiin tuntemisen sekä luottamuksen edistämisen merkitystä. Tässä kasvokkain toteutuvat tapaamiset nähtiin etätyöskentelyä paremmaksi vaihtoehdoksi. Lisäksi työpajassa ehdotettiin, että työskentelyä jatkettaisiin erilaisten asiakaspersoonien kautta, sillä syrjäytyminen tai syrjäytymisvaarassa oleminen ovat laajoja käsitteitä. Näin saataisiin selkeitä toimintamalleja, miten toimitaan tietyn ihmisryhmän kohdalla.

2. työpajan tarkoituksena oli ideoida konkreettisia toimintatapoja tuen tarpeessa olevan ikääntyneen tunnistamiseen sekä tuen saannin mahdollistamiseen​. Edistettäväksi nousseet toimenpiteet on esiteltynä kohderyhmittäin liitetiedostossa.

3. työpajassa paneuduttiin paikallisiin verkostoihin Walt Disney strategian avustamana. Työpajassa nousi esiin erityisesti tarve alustalle/järjestelmälle, jonka avulla yhteydenpito eri sektoreiden välillä sujuisi saumattomasti.

Verkostoihin liittyvässä työpajassa nostettiin esiin, että etsivällä vanhustyöllä tulisi olla koordinoiva taho, jolla olisi vastuu kokonaisuudesta. 4. työpajassa pohdittiin sitä, mitä koordinaatio käytännössä tarkoittaisi Päijät-Hämeen alueella. Keskustelun koonti on luettavissa liitetiedostosta.

Liitteet