INDI-demosovellus, hyvinvointi- ja turvallisuustiedolla johtamisen kehittämiseksi Lapissa

Digitaalisen työkalun demoversio, jolla testattiin laadullisen tiedon keruuta, jakamista ja hyödyntämistä tiedolla johtamisen tueksi. Demo toteutettiin kahden ilmiön ympärille: yksinäisyys ja digitaalisuus. Demo on verkkoselainpohjainen.

Toimintamallin nimi
INDI-demosovellus, hyvinvointi- ja turvallisuustiedolla johtamisen kehittämiseksi Lapissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Digitaalisen työkalun demoversio, jolla testattiin laadullisen tiedon keruuta, jakamista ja hyödyntämistä tiedolla johtamisen tueksi. Demo toteutettiin kahden ilmiön ympärille: yksinäisyys ja digitaalisuus. Demo on verkkoselainpohjainen.

Toteutuspaikka
Yhteistyössä Lapin alueen hytu-toimijoiden kanssa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lappi
Toimintamallin rahoittaja
Maakuntien kehittämisrahasto

Tekijä

Teija Kanto

Luotu

16.06.2025

Viimeksi muokattu

18.06.2025
Ratkaisun perusidea

INDI-demosovelluksella testattiin ilmiölähtöisen tiedon keräämistä ja selvitettiin sen tuomista päätöksen tekoon. Sovellus mahdollistaa ajankohtaisen,  ja paikallisen tiedon yhdistämisen sekä visuaalisen esittämisen helposti ymmärrettävässä muodossa. Malli tukee kuntien, hyvinvointialueiden ja muiden toimijoiden kykyä tunnistaa sekä ymmärtää hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä ilmiöitä

Hankkeessa toteutettu demosovellus on esimerkki ja toimiva demonstraatio laadullisen ilmiötiedon keräämiseksi ja tiedolla johtamisen työkaluksi. Demo toteutettiin alusta alkaen laajan verkoston tuella, jotta saatiin huomioitua monipuolisesti eri asiantuntijoiden näkökulmia.  Mukana oli yli 270 hyvinvoinnin ja turvallisuuden toimijaa eri puolilta Lappia – kunnista, hyvinvointialueelta, järjestöistä, yrityksistä, seurakunnista ja viranomaisista. 

Toimintaympäristö

Lapin alueen tarpeisiin kohdistettua, ilmiöpohjaista, laadullista ja analysoitua hyvinvointi- ja turvallisuustietoa (hytu-tietoa) ei ole riittävästi ja systemaattisesti saatavilla päätöksentekoa, toimenpiteiden kohdentamisesta sekä niiden vaikuttavuuden arviointia varten. Tilasto- ja indikaattoritietoa on saatavilla, mutta ilmiöpohjaisen, laadullisen tiedon kerääminen ja hyödyntäminen on vähäisempää, eikä tiedon analysointiin tai sen tehokkaaseen jakamiseen toimijoiden kesken ole suoraan hyödynnettäviä digitaalisia työkaluja.  

Indikaattoreista ilmiöihin – hyvinvointi- ja turvallisuustiedolla johtaminen Lapissa  (INDI-hanke) on Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston toteuttama hanke, ajalla 1.9.2023 – 30.6.2025. Hanketta on rahoittanut Lapin liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hankkeen kokonaisbudjetti on 361 844 EUR, josta EU- ja valtion rahoitusta 289 475 EUR.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmään kuuluvat lappilaisten kuntien, hyvinvointialueen asiantuntijat ja päättäjät, järjestöjen, yhdistysten, seurakuntien toimijat, sekä yrittäjät, jotka tarvitsevat ajankohtaista ja ilmiöpohjaista tietoa päätöksenteon tueksi ja  työskentelevät hyvinvoinnin,  turvallisuuden ja osallisuuden edistämiseksi paikallisesti. 

Alussa tehtiin toimijoille kartoitus siitä, millaista ilmiöpohjaista hyvinvointi- ja turvallisuustietoa (hytu) eri toimijoilla on ja mitkä ovat käytössä olevat tiedolla johtamisen käytännöt sekä tarpeet.  Kartoitus koottiin kyselyjen, haastattelujen ja erilaisten työpajojen kautta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Nyt toteutetulla demoversiolla testattiin laadullisen, ilmiöitedon keruuta, jakamista ja hyödyntämistä tiedolla johtamisen tueksi Lapin liiton rahoittamassa hankkeessa. Hankkeessa tuotetut raportit ja muut aineistot löytyvät verkkosivulta: https://indikaattoreistailmioihin.fi/hankkeen-raportit-ja-muut-julkaisut/. Aineistot ovat hyödynnettävissä lisenssillä CC BY 4.0 (Deed - Nimeä 4.0 Kansainvälinen - Creative Commons). 

Tuotantokäyttöön tarkoitetun digitaalisen sovelluksen kehittäminen edellyttää selkeää tiedon ja datan omistajuutta. Omistajuus on keskeinen lähtökohta sekä tiedolla johtamisen että sovelluksen käyttötarkoituksen näkökulmasta. Omistaja vastaa kokonaisuuden hallinnasta ja kehityksen suunnasta.

Tuotantosovellukselle tulee määritellä selkeä visio ja kohderyhmät. Näiden pohjalta laaditaan kattava suunnitelma, joka sisältää muun muassa tekniset vaatimukset, käyttöliittymäsuunnittelun ja tarvittavat toiminnot. Suunnitteluvaiheessa korostuu eri asiantuntijoiden välinen yhteistyö. 

Kehitysprosessiin kuuluu myös sovelluksen huolellinen testaus, hallittu käyttöönotto ja jatkuva ylläpito. Jokaisessa vaiheessa yhteistyö eri sidosryhmien kanssa on keskeistä, jotta ratkaisu vastaa todellisiin tarpeisiin ja toimii luotettavasti käytännössä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Sovellus tukee poikkihallinnollista yhteistyötä ja tiedolla johtamista. Laadullinen data voidaan esittää ajantasaisesti ja paikallisille nouseville ilmiöille voidaan luoda faktapohjaa. Ajantasaisen raportoinnin mahdollisuus tukee päätöksentekoa ja kehittämistä.  

Sovellusta pilotoitiin Lapin alueella hyvinvointilähetteen linkkihenkilöillä sekä Rovaniemen Neuvokkaan digikaveritoiminnassa. Pilotoinneista saadun palautteen perusteella sovelluksen käyttö todettiin vaivattomaksi ja tiedon tuottaminen helpoksi. Sen avulla voidaan lisätä laadullisen tiedon tallentamista ja hyödyntämistä.  

Työkalun tuottaman tiedon selkeinä hyödyntämisen kohteina nähtiin;  

  • kuntien ja hyvinvointialueen hyvinvointikertomukset ja –suunnitelmat, 
  • mahdollisuus reagoida nopeasti nouseviin ilmiöihin, 
  • auttaa resurssien paremmassa kohdentamisessa ja 
  • toimijoilla on mahdollisuus hyödyntää työkalusta saatavaa tietoa myös talousarvion suunnittelussa.  
Vinkit toimintamallin soveltajille

Digitaalinen työkalu ei toimi itsestään, vaan sen käyttöönotto edellyttää muutosta organisaatioiden nykyisiin toimintatapoihin ja tiedolla johtamiseen. Siten voidaan saavuttaa parhaat mahdolliset hyödyt ja rakentaa monialaista yhteistyötä. 

Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto ovat sitoutuneet jatkokehittämiseen. Jos haluat mukaan kehittämistyöhön, ota yhteyttä hankkeen projektipäällikköön, janne.hirvonen@lapinamk.fi. 

Kansikuva
INDI-sovelluksen etusivu, jossa kuvataan kuvataan työkalun tavoite, mitä havaintoja voi tehdä ja  minkä vuoksi havaintoja kerätään.

Kehittämisen vaihe

Valmis