Koiraulkoiluystävätoiminta
Ulkoiluystävänä toimiminen koiran kanssa on vapaaehtoistoimintaa, jota voi tehdä lähellä kotia osana arkielämää. Koiranomistaja hakee kävelylenkille mukaan naapurustossa asuvan ulkoilutukea tai -seuraa kaipaavan iäkkään.
Toimintamallin nimi
Ulkoiluystävänä toimiminen koiran kanssa on vapaaehtoistoimintaa, jota voi tehdä lähellä kotia osana arkielämää. Koiranomistaja hakee kävelylenkille mukaan naapurustossa asuvan ulkoilutukea tai -seuraa kaipaavan iäkkään.
Liian moni iäkäs ei pääse ulkoilemaan esimerkiksi toimintakyvyn ongelmien, kaatumisen pelon tai yksinäisyyden vuoksi. Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa (2022-2024) kehitettiin koiraulkoiluystävätoiminnan malli, jonka idea on yksinkertainen: koiranomistaja hakee koiralenkille lähistöllä asuvan tukea tai seuraa kaipaavan iäkkään mukaansa ulkoilemaan. Koiraulkoiluystävät käyvät kaksiosaisen koulutuksen, jossa käsitellään ulkoilun hyvinvointivaikutuksia, koiran soveltuvuutta, ulkoillessa huomioitavia asioita sekä turvallisuuskysymyksiä. Koulutuksen toisessa osassa koirat tavataan ja niiden kanssa testataan eri liikkumisen apuvälineiden, kuten rollaattorin rinnalla kulkemista.
Iäkkäiden ulkoilua on edistetty Ikäinstituutissa vuodesta 2007 lähtien kouluttamalla ulkoiluystäväkouluttajia, jotka ovat kouluttaneet eri puolille Suomea yhteensä noin 1500 ulkoiluystävää. Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -kouluttajakoulutuksia järjestetään vuosittain ja niihin sisältyy hankkeessa kehitetty osio, joka antaa valmiudet kouluttaa koiranomistajia iäkkäiden ulkoiluystäviksi.
Toimintamallin kehittäminen ajoittui keskelle soteuudistusta. Huoli vapaaehtoistoiminnan sekä yleisesti hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön organisoitumisesta ja poikkisektorisen yhteistyön sujuvuudesta värittää toimintaympäristöä. Toiminnan tulevaisuudennäkymät ovat pitkälti riippuvaisia siitä, miten vapaaehtoistoiminnan rooli nähdään ja miten siihen panostetaan yhteiskunnassamme.
Kotona asuvat ulkoiluapua / -seuraa tarvitsevat iäkkäät.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty järjestämällä työpajoja ja haastattelemalla toimintaan osallistuneita iäkkäitä.
Koiraulkoiluystävätoimintaa voi toteuttaa eri tavoin, kuten laajemmin koko kunnan alueella tai kohdennetusti esimerkiksi tietyn palvelutalon asukkaille. Toimintaa voi toteuttaa yhteistyössä eri tahojen kanssa. Keskeistä toiminnan onnistuneen organisoimisen kannalta on se, että toimijoilta löytyy yhteinen tahtotila edistää iäkkäiden ulkoilua hyödyntämällä koirien läsnäoloa, halu toimia koirien ja koiranomistajien kanssa sekä resurssit ulkoilutukea tarvitsevien iäkkäiden ja vapaaehtoisten yhdistämiseen.
Koiraulkoiluystävätoiminnalla voidaan vahvistaa iäkkäiden osallisuuden kokemuksia, vähentää yksinäisyyden kokemuksia ja parantaa hyvinvointia. Ilman ulkoiluystävän tukea moni toiminnassa mukana oleva iäkäs ei pääsisi ulos lainkaan: ”Kävelyt ulkoiluystävän kanssa ovat minulle ihan elintärkeitä.” Koira tarjoaa läheisyyttä ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksia sekä luo uusia sosiaalisia kontakteja: ”Eläin luo yhteenkuuluvuutta ja lisää läheisyyttä. Lenkeillä tapahtuu enemmän, kun vastaan tulee muita koiranulkoiluttajia ja ihmisiä, jotka alkavat jutella koirasta.”
Toimintaan on saatu mukaan nuorempia vapaaehtoisia, mikä lisää eri sukupolvien välistä kanssakäymistä ja keskinäistä ymmärrystä. Lisäksi toiminta on saanut paljon positiivista medianäkyvyyttä ja siten vahvistanut koiramyönteistä yhteiskuntaa. Koiraulkoiluystävätoiminta on uudenlaista, matalan kynnyksen koira-avusteista vapaaehtoistoimintaa, joka sopii monenlaiselle koiralle.