Kokemusasiantuntijatoiminnan vahvistaminen Keski-Suomen hyvinvointialueella (RRP, P4 I1)
Tavoitteena lisätä osallisuutta ja kokemusasiantuntijuutta. Ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden yhteistyöllä voidaan muuttaa yhteiskuntaa avoimempaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan.
Toimintamallin nimi
Tavoitteena lisätä osallisuutta ja kokemusasiantuntijuutta. Ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden yhteistyöllä voidaan muuttaa yhteiskuntaa avoimempaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan.
Kokemusasiantuntijakoulutus Keski-Suomen hyvinvointialueella asuville. Kokemukset eivät riitä tekemään ihmisestä kokemusasiantuntijaa, kokemusasiantuntijaksi tullaan usein pitkäkestoisen prosessin ja kouluttautumisen jälkeen. Koulutuksen valintaprosessissa pyrimme huomioimaan osallistumisen oikea-aikaisuutta ja tiettyjen kokemustaustojen tarpeellisuutta alueen työtehtävissä.
Kokemusasiantuntijakoulutuksen sisältö on Kokemustalo ry:n suunnittelema ja sitä on muokattu Keski-Suomen alueen kokemusasiantuntijoiden työtehtäviin sopivaksi.
Kokemusasiantuntijatoiminnasta kiinnostuneille, joiden elämätilanne mahdollistaa koulutukseen sitoutumisen. Koulutukseen osallistuvilla tulee olla edellytykset toimia kokemusasiantuntijana yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Kokemusasiantuntijoita tarvitaan palveluiden suunnitteluun, kehittämiseen, arviointiin ja toteuttamiseen. Kokemusasiantuntijatoiminta tarjoaa kokemustietoa palveluihin ja osallisuuden toteutumista. Vaikka koulutus ei ole hoitoa, koulutuksen käyneet kertoivat koulutuksen lisänneen vahvasti kuntoutumista ja toimintakykyä. Koulutus vahvisti opiskelutaitoja ja rohkaisi osallistujia omassa osaamisessaan.
Kokemusasiantuntijoiden koulutus on tärkeää suunnitella hyvin. Koulutusta edeltävässä koulutukseen hakeneiden haastattelussa käydään läpi koulutuksen tavoitteet ja tarkoitusta. Kokemusasiantuntijan yksi työkalu on oma kokemustarina, jonka kirjoittaminen ja työstäminen on osa koulutusta. Koulutuksessa kokemusasiantuntijat kuuntelevat ja kommentoivat toistensa kokemustarinoita ja tukevat toisiaan niiden tekemisessä.
Keski-Suomen hyvinvointialueen koulutussisällön voisi kiteyttää kahteen kohtaan:
- Kokemustaustaiset kouluttajat toimivat tasavertaisena kouluttajatyöparina. Kokemustaustainen kouluttaja osallistuu niin koulutuksen suunnitteluun, sisällön tuottamiseen sekä arviointiin.
- Jokainen koulutukseen osallistuja tuottaa oman tarinansa ja esittää sen ryhmälle. Omaa tarinaa työstetään koulutusprosessissa sekä itsenäisesti että lähipäivissä.
Koulutuksen sisältöjä ovat: kokemusasiantuntijana toimiminen, kokemusasiantuntijatoiminta hyvinvointialueella, palvelujärjestelmässä toimiminen, ryhmien ohjaaminen, omat arvot, eettisyys ja itsetuntemuksen harjoitukset. Lisäksi harjoitellaan vuorovaikutustaitoja. Oman kokemuksen työstäminen on yksi osa koulutusta ja kokemustarina esitetään ryhmälle. Koulutuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa tasavertainen työpari, jossa molemmat ovat toimineet kokemusasiantuntijatehtävissä hyvinvointialueella ja heillä on sosiaali- ja terveysalan koulutus. Koulutus toteutetaan erilaisia opetusmenetelmiä hyödyntävänä 12 koulutuspäivän prosessina puolipäiväisinä opetuskertoina 2 kertaa kuukaudessa, koulutuksen kesto yhteensä 100 tuntia.
Kts. liite Kokemusasiantuntijakoulutus 2024
Koulutettavat sitoutuivat opiskeluprosessiin. Koulutus vahvisti opiskeluvalmiuksia, toimintakykyä, itsetuntoa ja osallisuuden kokemusta. Kokemusasiantuntijakouluttajien oma osaaminen vaikutti ohjauksen määrän tarpeeseen, kykyyn työskennellä itsenäisesti, kykyyn tuottaa koulutussisältöjä, ohjata koulutustilanteita sekä vuorovaikutukseen koulutettavien kanssa.