Koronakokeilut ikäihmisten kohtaamispaikkatoiminnassa

Koronapandemia vaikutti ikäihmisten kohtaamispaikkatoimintaan monin tavoin. Pandemian vuoksi kehitettiin erilaisia tapoja olla yhteyksissä ikäihmisiin tapaamisrajoitusten voimassaolon aikana ja luotiin kotoa käsin toteutuvia osallistumisen mahdollisuuksia.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Koronakokeilut ikäihmisten kohtaamispaikkatoiminnassa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Koronapandemia vaikutti ikäihmisten kohtaamispaikkatoimintaan monin tavoin. Pandemian vuoksi kehitettiin erilaisia tapoja olla yhteyksissä ikäihmisiin tapaamisrajoitusten voimassaolon aikana ja luotiin kotoa käsin toteutuvia osallistumisen mahdollisuuksia.

Toteutuspaikka
Senioritalojen ja muiden kohtaamispaikkojen pihapiiri, kävelyreitit ja etänä.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Tampere
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Suvi Fried

Luotu

12.10.2020

Viimeksi muokattu

24.08.2021
Ratkaisun perusidea **

Toimintamallin tavoitteena on tarjota ikääntyneille osallistumismahdollisuuksia omasta kodistaan käsin ja lähikontakteja välttäen sekä toteuttaa ikääntyneille suunnattua kohtaamispaikkatoimintaa turvallisesti koronaviruksen leviämisen kannalta.

Toiminnan lähtökohtana on turvallisuus, matala osallistumiskynnys, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja osallisuuden tukeminen.

Toimintaympäristö **

Toimintamallin kehittämisen lähtökohtana oli koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne, jonka vuoksi etenkin ikääntyneet välttivät lähikontakteja. Fyysisten kohtaamisten ja kohtaamispaikkatoiminnan sijaan oli tärkeää kehittää muita yhteydenpidon ja toiminnan muotoja. Tilanteen rauhoituttua ikääntyneille suunnatun kohtaamispaikkatoiminnan järjestäminen oli mahdollista, mutta toimintaa oli tarvetta muokata tartuntojen ehkäisemiseksi. Talvikauden 2020-21 aikana kohtaamisia järjestettiin runsaasti myös etäyhteyksien avulle. 

Toimintamalli liittyy poikkeustilaa laajemmin myös väestön ikääntymiseen, ikääntyneiden kotona asumisen tukemiseen ja digitalisaatioon. Koronakokeilut tarjoavat ideoita etäyhteyksien hyödyntämiseksi ja osallistumismahdollisuuksien tarjoamiseksi kotoa käsin ikääntyneille suunnatussa toiminnassa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä olivat kotona asuvat ikääntyneet, jotka kaipasivat osallistumisen mahdollisuuksia kotoaan käsin tai ilman lähikontaktia. Kohtaamispaikoissa käyneiden lisäksi toiminnalla oli mahdollista tavoittaa myös uusia ikääntyneitä.

Asiakasymmärrystä on kertynyt aikaisemmin järjestetyn kohtaamispaikkatoiminnan kautta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Koronakokeilujen kautta pyrittiin luomaan toimintamahdollisuuksia vuosien 2020 ja 2021 poikkeuksellisissa oloissa. Toimintaa muokattiin useampaan kertaan hygieniaan, turvaväleihin ja osallistujamääriin liittyvien suositusten mukaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Koronapandemian aikana kohtaamispaikkatoimintaa jouduttiin rajoittamaan, mutta samalla syntyi uudenlaisia oivalluksia toiminnan toteuttamismahdollisuuksista. Markku-hankkeen toiminnassa tärkeimmät neljä huomiota olivat:

  • toiminnan toteuttaminen suositusten mukaan niin, että sen jatkaminen on mahdollista muuttuvissa olosuhteissa,
  • taukoliikunnan ja kävelykohtaamisten lisääminen
  • etäkohtaamisten tarjoaminen ja ikäihmisten kannustaminen sekä osallistumiselle ja
  • luottamus siihen, että yhdessä keskustelemalla löytyy ratkaisu kuhunkin ajankohtaiseen kysymykseen.
Kansikuva
Pahvinen mies maski kasvoilla. Tekstinä koronakokeilut, huolet ovat yhteisiä.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Ilmiöt

Kohderyhmä