Kotivoimistelu tuutorin tai vertaisen tukemana kohentaa iäkkään liikkumiskykyä. Toiminta soveltuu ikäihmiselle, joka ei voi osallistua kodin ulkopuolelle liikuntaryhmään ja tarvitsee henkilökohtaista ohjausta ja kannustusta.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kotivoimistelu tuutorin tai vertaisen tukemana
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kotivoimistelu tuutorin tai vertaisen tukemana kohentaa iäkkään liikkumiskykyä. Toiminta soveltuu ikäihmiselle, joka ei voi osallistua kodin ulkopuolelle liikuntaryhmään ja tarvitsee henkilökohtaista ohjausta ja kannustusta.

Toteutuspaikka
Toimintaa käynnistetiin Lappeenrannassa järjestön palveluna. Erilaisia sovelluksia on Voimaa vanhuuteen -kunnissa esim Pihtputaalla, Sonkajärvellä.
Paikkakunta tai maakunta
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Tietoa muualla

Luotu

23.06.2020

Viimeksi muokattu

30.06.2020
Ratkaisun perusidea **

Kouluttamalla vapaaehtoisia iäkkään kotivoimistelun ohjaajiksi lisätään ikäihmisten liikuntamahdollisuuksia. Kouluttajana voi toimi kuntoutuksen tai liikunnan ammattilainen (fysioterapeutti, liikunnanohjaaja).

Ammattilainen saattaa vapaaehtoisen ja ikäihmisen yhteen ja on alussa opastamassa kotijumpan käynnistymisessä ja konkreettisen kotijumpan laatimisessa. Ikäinstituutin Kävely kevyemmäksi - tai Tasapaino taitavaksi jumppaohjelmat soveltuvat hyvin ohjatuun kotiharjoitteluun.

 

Toimintaympäristö **

Kotona asuvien, toiminakyvyltään heikentymässä olevien ikäihmisten (75+)  määrän arvioidaan kasvavan. Monelle ikäihmiselle voi olla vaikea osallistua liikuntaryhmään. Ohjattu kotivoimistelu kohentaa liikkumiskykyä ja parantaa osaltaan  arjessa selviytymistä. Yksilöllisen harjoittelun jälkeen ikäihminen voi mahdollisesti siirtyä liikuntaryhmään.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohdeyhmänä kotona asuvat ikäihmiset, joilla voi olla vaikeuksia liikkumiskyvyssä, alkavia muistiongelmia tai muuta toimintakyvyn heikentymistä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

1. Kuntoutuksen ja liikunnan ammattilaiset kouluttavat vapaaehtoisia.

2. Vapaaehtoinen ja ikäihminen saatetaan yhteen. Ikäihmiset löydetään esim.palveluohjaajan/ järjestön/ seurakunnan tai muuta kautta tulleista asiakkaista. 

3. Ensimmäisillä käyntikerroilla ammattilainen on mukana opastamassa alkuun.

4. Annetaan valmiita voimisteluohjeita vertaiselle ja ikäihmiselle sekä hankitaan tarvittaessa välineitä kotijumppaan.

5. Tuetaan vapaaehtoista olemalla yhteydessä puhelimitse tai muulla tavoin. Tarvittaessa ollaan kotikäynnillä mukana myös jakson aikana.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Täydentyy.

Kansikuva
Ikäihminen ja vertainen jumppaavat yhdessä pihala tuoliin tukien

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Aihealueet

Liikunta Vertais- ja vapaaehtoistyö Osallisuus Kotihoito

Ilmiöt

Liikuntakiinnostus / liikkumattomuus Osallistuva yksilö

Kohderyhmä

Ikäihmiset