Kunta ja yhdistysyhteistyön mallin osatekijät

1. Yhteiskehittämisen rakenne

2. Yhteiskehittämisen sisältö

3. Tilayhteistyö

4. Yhdistysavustukset

5. Yhdistysten vaikuttamismahdollisuudet

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kunta ja yhdistysyhteistyön malli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kunta ja yhdistysyhteistyön mallin osatekijät

1. Yhteiskehittämisen rakenne

2. Yhteiskehittämisen sisältö

3. Tilayhteistyö

4. Yhdistysavustukset

5. Yhdistysten vaikuttamismahdollisuudet

Toteutuspaikka
Yhteinen Päijät-Häme -hanke, Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysturva ry
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Päijät-Häme
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)

Tekijä

Helena Haaja

Luotu

04.11.2020

Viimeksi muokattu

16.11.2020
Ratkaisun perusidea **

Tarvelähtöinen ja suunnitelmallinen kunta ja yhdistysyhteistyö tarvitsee selkeän rakenteen, yhdessä suunnitellun sisällön ja yhdistysten toimintaedellytyksiä ylläpitävän tuen.

1. Yhteiskehittämisen rakenne: 1. Yhdistysyhteyshenkilön nimeäminen ja siitä tiedottaminen  2. Kaikille yhdistyksille avoimet vuorovaikutteisten yhdistysiltojen toteuttaminen yhdessä yhdistysten kanssa 3. Tiedotussuunnitelma yhdistyksille tiedottamiseen.

2. Yhteiskehittämisen sisältö: 1.Yhteistyönvuosikello, jossa näkyvillä yhdistysavustusten haku, tilavarauksen aikataulu, yhteistapahtumat, yhdistysillat, verkostot, työryhmät, ohjelma- ja strategiatyöskentely 2. Yhteistapahtumille selkeät yhdessä luodut pelisäännöt ja aikataulut 3. Yhdistystoiminnasta viestimiseen selkeät käytännöt ja kanavat.

3. Tilayhteistyö: 1. Tieto maksuttomista tiloista 2. Selkeä tiedotus ja ohjeistus tilojen varauksesta 3. Yhdessä luodut säännöt tilojen käytöstä 4. Valmius reagoida uusiin tilayhteistyökokeiluihin.

4. Yhdistysavustukset: 1. Riittävät avustukset eri yhdistyskentän sektoreille 2. Selkeä jaottelu ja ohjeistus avustusten hakuun 3. Monikanavainen tiedotus yhdistysten avustuksista ja niiden hakemisesta ja aikatauluista 4. Ketteryys reagoida uusiin avustuskokeiluihin.

5. Yhdistysten vaikuttamismahdollisuudet: 1. Yhdessä suunnitellut ohjeet yhdistyskentän osallistumisesta verkosto. ohjelma ja strategiatyöhön 2. Toimialoilla valmius osallistaa yhdistyksiä substanssin mukaisesti kehittämiseen 3. Halua kehittää yhdistyskentän vaikuttamismahdollisuuksia.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

On ensiarvoisen tärkeää, että kunnan toimialoilla työskentelevillä on tiedossa yhdistyskentän toiminta, tarpeet, erityisosaaminen ja yhdistystoiminnan vaikuttavuus.

Kunnissa on hyvä olla suunnitelma kuinka eri toimialoille tiedotetaan yhdistystoiminnan linkittymisestä ja yhdessä tekemisestä kunnan kanssa. Tiedonkulun turvaamiseksi on hyvä toteuttaa vuosittain tietoiskut yhdistysten kanssa toteutettavasta yhteistyöstä ja kumppanuudesta. Kumppanuussopimuksella voi varmentaa yhteistyön toteutumisen.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä