Kuntouttavan päivätoiminnan palvelutuotteiden käyttöönotto, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)

Toimintamallissa on luotu erilaisia päivätoiminnan palveluja vastaamaan erilaisiin asiakastarpeisiin. Uusien asiakkaiden mukaanpääsystä on tehty joustavampaa rajaamalla jaksojen kestoa.

Toimintamallin nimi
Kuntouttavan päivätoiminnan palvelutuotteiden käyttöönotto, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallissa on luotu erilaisia päivätoiminnan palveluja vastaamaan erilaisiin asiakastarpeisiin. Uusien asiakkaiden mukaanpääsystä on tehty joustavampaa rajaamalla jaksojen kestoa.

Toteutuspaikka
Toteutuspaikkana ikäihmisille suunnatun kuntouttavan päivätoiminnan toimipisteet koko Länsi-uudenmaan alueella.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Niki Hintikka

Luotu

20.05.2024

Viimeksi muokattu

25.02.2025
Ratkaisun perusidea

Kuntouttava päivätoiminta on ikääntyneille kohdennettua ryhmätoimintaa, jossa vastataan monipuolisesti erilaisiin toimintakyvyn haasteisiin.​ Ryhmätoiminta on tavoitteellista ja sen tuloksia mitataan. Kyseessä on määräaikainen jakso, jolla varmistetaan palvelun saatavuus laajemmalle joukolle. Palvelun piiriin ohjaudutaan arvioinnin kautta, jolloin asiakkaat ohjautuvat heille sopivimpaan ryhmään.​

Kuntouttavaan päivätoimintaan kuuluu kolme palvelutuotetta: Etäpäivätoiminta, kuntouttava osa-päivätoiminta ja kokopäivätoiminta.

Toimintamalli kuvaa ja kertoo, että ikäihmisetkin voivat saavuttaa fyysisellä harjoittelulla hyvin tuloksia, kun liikuntaohjelma on fysioterapeutin tai liikunnanohjaajan tekemä, harjoittelua on riittävän usein ja se on nousujohteista.

Toimintaympäristö

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on Suomen kolmanneksi suurin hyvinvointialue asukasmäärältään. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella 75-vuotiaiden määrä nousee vuoteen 2034 mennessä 48 % nykyisestä. Tämä tarkoittaa yli 20 000 henkilön lisäystä 75-vuotta täyttäneisiin. Ikääntyneiden toimintakyvyn turvaamiseksi tarvitaan useita erilaisia toimia.

Ikäihmisten määrä kasvaa alueella, mutta päivätoiminta ei ole lakisääteinen palvelu, joten sen budjettia ja itse palvelun tarvetta on tarkasteltava vuosittain. Epäselvyys toiminnan laajuudesta seuraavana vuonna vaikeuttaa pitkäjänteistä suunnittelua.

Lähipäivätoiminta on kallis toimintamuoto (asiakasryhmässä suuri kuljetuksen tarve, tilojen korkeat vuokrat), kun taas etäpäivätoiminta ei sovi kaikille (edellyttää itsenäistä pääsyä palveluun). Myös vieraskielisten ikäihmisten määrä on kasvussa, mutta heille ei toistaiseksi ole mitään päivätoiminnan kaltaista palvelumuotoa. 

Tarvitaan jatkuvaa palvelusuunnittelua ja tietoa asiakastarpeista. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä on kotona asuva iäkäs, jonka kotikuntoisuus on vaarassa etenkin fyysisen toimintakyvyn suhteen tai iäkäs, jolla kotihoidon tuntimäärä uhkaa kasvaa fyysisten toimintakyvyn rajoitteiden seurauksena ja jolla on riittävä kognitio tavoitteelliseen treenaamiseen, sekä motivaatio tehdä niin. 
 

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt

Kohderyhmä