Lääkeautomaattien kustannustehokas käyttö kohti kiertotaloutta
Lääkeautomaattien avulla kotihoidossa toteutetaan oikea-aikaista ja turvallista lääkehoitoa kustannustehokkaasti. Kustannustehokkuus tukee kotihoidon palvelujen toimintaa ja hankintoja kohti kestävää kasvua ja kiertotaloutta.
Toimintamallin nimi
Lääkeautomaattien avulla kotihoidossa toteutetaan oikea-aikaista ja turvallista lääkehoitoa kustannustehokkaasti. Kustannustehokkuus tukee kotihoidon palvelujen toimintaa ja hankintoja kohti kestävää kasvua ja kiertotaloutta.
Etelä-Savon hyvinvointialue on laaja alue, jossa on kolme kaupunkikeskittymää ja laaja haja-asutusalueiden kyläverkosto. Alueella on paljon järviä, mikä lisää kotihoidon päivittäisiä ajoja. Hyvinvointialueena Etelä-Savo on Suomen nopeimmin ikääntyvä alue.
Kotihoidon henkilöstön jatkuvaan rekrytointiin panostetaan paljon, sillä henkilöstövaje, tai riski siihen, on jatkuvaa. Etäpalvelujen kehittäminen ja hyödyntäminen sekä lääkeautomaattien käyttöönotto kotihoidon työvälineenä on välttämättömyys. Teknologioiden avulla, palveluja yhdistämällä ja kotihoidon arjen toimintoja joustavasti muokkaamalla voidaan siirtää tehtäviä etänä tehtäväksi turvallisella ja kontrolloidulla tavalla. Asiakas käyttää lääkeautomaattia kotonaan itsenäisesti tai tuetusti etäpalvelun avulla. Oikea-aikainen lääkehoito tukee asiakkaan toimintakykyä, omatoimisuutta ja itsenäisyyttä hänen omassa arjessaan.
Lääkeautomaattien käyttö on osa turvallista kotihoidon lääkehoitoa. Lääkeautomaatti täyttää EU:n lääkinnälliselle laitteelle asetetut vaatimukset.
Lääkeautomaattien käytön laajentuessa arvioidaan miten lääkeautomaattien käyttö kotihoidossa huomioi kestävän kasvun ja kiertotalouden tavoitteet ja millä tavoin tulevissa hankintaprosesseissa huomioidaan kyseiset vaatimukset. Kustannus-hyötyseuranta (laitteiden käytön tehokas kierto asiakkaalta toiselle, jatkuva asiakaskartoitus, kotihoidon aika- ja tuntiresurssien seuranta, kotihoidon ajokilometrien seuranta) tukee jatkuvaa tiedolla johtamista ja hankinnan seuraamista.
Lääkeautomaattien käytön laajentaminen ja hyödyntäminen kotihoidossa pohjautuu Ikääntyneiden tilannekuva -hankkeessa (2021-2023) kerättyyn tietoon. Hyvinvointialueen perustamisvaiheessa Etelä-Savon alueella oli käytössä kahta eri lääkeautomaattipalvelua ja useita eri hankintasopimuksia. Lääkeautomaattien käytön laajentaminen vaati voimassa olevien sopimusten perkaamista, huolellista arviointia mitä palvelulta tarvitaan sekä teknologian toimivuuden ja palvelun arviointia. Arviointi pohjautui henkilöstön kokemuksiin laitteiden ja palvelujen toimivuudesta.
Lääkeautomaatit ovat kotihoidon työväline, jota kotihoidon asiakas käyttää itsenäisesti omassa kodissaan. Asiakkaan kokemus lääkkeiden ottamisesta mahdollisimman helpolla tavalla eli kiposta suoraan suuhun, koettiin tärkeänä. Hoitaja jakaa lääkkeet kippoihin annosjakelupusseista. Laitteen käyttöön lisäarvoa tuo helppo tapa tehdä tarvittavat lääkemuutokset tai lääkekuurit, mahdollisuus jakaa lääkkeet lääkepakkauksista, nesteenä tai jauheena. Kotihoidon työtä tukee palvelutarjoajan puhelinpalvelu.
Asiakkailta ja kotihoidon henkilöstöltä kerätään asiakaspalautetta yhdessä palvelutuottajan kanssa säännöllisissä kehittämispalavereissa ja kyselyjen avulla.