Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen toimintamalli/Kymenlaakso
Helposti lähestyttävää, asiakaslähtöistä ja monipuolista tukea työkykyä vastaavan työn löytymiseen, työtehtävien muokkaukseen ja keinoja työssä pysymiseen. Työttömälle työnhakijalle ja työnantajille onnistuneen palkkatyösuhteen toteutumisen edistämiseksi.
Toimintamallin nimi
Helposti lähestyttävää, asiakaslähtöistä ja monipuolista tukea työkykyä vastaavan työn löytymiseen, työtehtävien muokkaukseen ja keinoja työssä pysymiseen. Työttömälle työnhakijalle ja työnantajille onnistuneen palkkatyösuhteen toteutumisen edistämiseksi.
Yksilöllinen tuki työnhakuun, työssä pysymiseen.
Jäljellä olevan työkyvyn hyödyntäminen.
Asennemuutos osatyökykyisten työttömien työllistämisestä.
Parempi tehdä jotain kuin olla tekemättä mitään.
Sosiaalihuollon työllistymistä tukevan palvelupolun loppuhuipennus.
Osatyökykyiset työttömät muodostavat yhteiskunnassa, Ilmarisen tutkimusten mukaan, mittavan hyödyntämättömän työvoimapotentiaalin, 1,3 miljardia € vuodessa. Hallitukset tarttuvat vuorollaan työllisyyden hoitoon erilaisilla toimenpiteillä.
Kymenlaaksossa ollaan mukana työkykyohjelmassa hankkeena (2021-2022), jonka tarkoituksena on parantaa osatyökykyisten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien työllistymismahdollisuuksia sekä lisätä tuetun työllistymisen menetelmien käyttöä kaikkein vaikeimmin työllistyvien henkilöiden avuksi. (THL)
Parhaimmillaan osatyökykyisten osallistaminen työelämään vähentää hyvinvointialueiden kustannuksia työllisyydenhoidossa ja mielenterveyspalveluissa sekä terveyspalveluissa. Osatyökykyisten työllistäminen ulottuu myös sosiaalityön rakenteisiin edistäen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja osallisuutta ylisukupolvien.
Mainittavaa työhönvalmennusmallin vaikuttavuudesta toimintaympäristöönsä, on ydintehtävän laadukkaampi toteutuminen. Työllistämällä osatyökykyisiä tekemään työkykyä vastaavia avustavia tehtäviä voidaan vähentää työyhteisön kuormitusta ja poissaoloja.
Tuetun työllistymisen työhönvalmennuspalvelu kohdistuu henkilöille, jotka tarvitsevat henkilökohtaista tukea ja valmennusta.
Työhönvalmennuksen kohderyhmä ovat osatyökykyiset, jotka ovat motivoituneet hakeutumaan työhön.
Mallia on yhteiskehitetty kokemusasiatuntijan vetämän asiakasraadin avulla.
Työhönvalmennus perustuu osaamisen hyödyntämiseen ja laatukriteereiden mukaiseen valmentavaan työotteeseen.
Hyvien ja toimivien käytäntöjen jakaminen sekä todentaminen.
Työhönvalmennuksen tiimin ja/tai moniammatillisen tiimin resurssointi.
Jatkuvan seurannan ja arvioinnin avulla vaikuttavuuden esille tuominen ja rahoituksen jatkumisen perustelu.
Hyvinvointialueen päättäjille tietoa osatyökykyisten tuen tarpeista ja kustannusten vaikutuksista. Työhönvalmennus säästää monesta kohtaa Hyvinvointialueiden menoja- taatusti!
Työhönvalmennus toimii moniammatillisen tiimin osana ja tuo omalla asiantuntijuudellaan tietoa työnhakijan voimavaroista, osaamisesta ja työssä pysymisen keinoista sekä mahdollisista työpaikoista, joissa osaamista voisi hyödyntää.
S = SELKEÄSTI MÄÄRITELTY
M = MITATTAVISSA
A = AIKAAN SIDOTTU
R = REALISTINEN
T = TAVOITTELEMISEN ARVOINEN
Työhönvalmennus toimii laatukriteereitä noudattaen ja erityisesti silloin kun palvelua voidaan tarjota matalalla kynnyksellä valmennettavien omassa ympäristössä, oikeaan aikaan.
Laatukriteerit toimivat!
Yksilöllisyys.
Palvelun saavutettavuus- matala kynnys!
Joustava!
Ketterä!
Verkostotyö!
Tiimityö!
Moniammatillisuus!