Lapsiperheiden avointen kohtaamispaikkojen yhteiskehittämispäivät ja osallisuus

Kohtaamispaikkatoimintaa kehitetään ja tuotetaan kävijöiden tarpeisiin. Yhteiskehittämisen päivissä ideana on - osallistaa vahvasti kaikki kävijät sekä toimijat yhteen yhteisen asian äärelle 

Toimintamallin nimi
Lapsiperheiden avointen kohtaamispaikkojen yhteiskehittämispäivät ja osallisuus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kohtaamispaikkatoimintaa kehitetään ja tuotetaan kävijöiden tarpeisiin. Yhteiskehittämisen päivissä ideana on - osallistaa vahvasti kaikki kävijät sekä toimijat yhteen yhteisen asian äärelle 

Toteutuspaikka
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, lapsiperheiden avoimet kohtaamispaikat
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Vantaa
Toimintamallin rahoittaja
Kunta
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Niina Hyrske

Luotu

22.12.2022

Viimeksi muokattu

19.12.2023
Ratkaisun perusidea

Yhteiskehittämisen päivissä tarkoitus on käydä yhteisen työskentelyn kautta vuoropuhelua kävijöiden tarpeista sekä myös työntekijöiden tarpeista. 

Toimintaympäristö

Yhteiskehittämisen tilaisuudet on järjestetty lapsiperheiden avoimen kohtaamispaikkojen tiloissa ja jopa etäyhteyksin. Toiminnan kehittämisen näkökulmasta on erittäin tärkeää tehdä kehittämistyötä juuri siinä ympäristössä mitä on tarkoitus kehittää. Tällöin yhteinen vuorovaikutus helpottuu ja pienryhmätyöskentelystä tulee vaikuttavampaa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohtaamispaikkojen kävijät ovat yhtenä kehittäjänä näissä päivissä tasavertaisena toimijoiden kanssa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Sitoutuminen kohtaamispaikan joka vuotiseen kehittämistyöhön on kaiken perusta, sen tulee olla toimipisteen vuosikellossa toteutuakseen. Toimipisteessä työskentelevät työntekijät ja heistä koostuva rukkasryhmä suunnittelee ja hyväksyttää suunnitelman omassa johtoryhmässään. Yhteiskehittäminen voi olla tunti tai kaksi tai sitten koko päiväinen eli toimipisteen tarpeisiin vastaava aika. Varhaisessa vaiheessa sovittuna ajankohtana mahdollistetaan osallistujien mukaan tulo. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin myötä osallisuuden tunne ja kohtamaispaikkatoiminnan vaikuttavuus ovat lisääntyneet. Työntekijät tulevat toisillee tutummiksi, mikä puolestaan ehlpottaa verkostomaista työskentelyä jatkossa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli soveltuu eri toimintaympäristöihin ja eri kohderyhmille. Kaikkia toiveita ei voida ottaa mukaan kehittämispäivään, mutta demokraattisesti valittuina sisällöstä tulee selkeä kokonaisuus ja pystytään fokusoimaan toiminan kehittäminen tiettyihin sillä hetkellä eniten tarpeisiin vastaaviin tekijöihin. Tulkkien käyttö läsnäolo kehittämispäivissä onnistuu hyvin ja etänäkin.

Kansikuva
lapsiperheiden avoimet kohtaamispaikat

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä