Lastensuojelulaitosten päihdeosaamisen tukirakenteet

Tukirakenteet Kymenlaakson hyvinvointialueen omien lastensuojelulaitosten päihdeosaamisen vahvistamiseksi: lastensuojelulaitosten päihdetiimi toimintatapoineen, kuvatut päihdetyön toimintatavat ja arvopohja, konsultaatiotiimi.

Toimintamallin nimi
Lastensuojelulaitosten päihdeosaamisen tukirakenteet
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tukirakenteet Kymenlaakson hyvinvointialueen omien lastensuojelulaitosten päihdeosaamisen vahvistamiseksi: lastensuojelulaitosten päihdetiimi toimintatapoineen, kuvatut päihdetyön toimintatavat ja arvopohja, konsultaatiotiimi.

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialueiden lastensuojelulaitokset
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Marja Långvik

Luotu

20.11.2023

Viimeksi muokattu

07.12.2023
Ratkaisun perusidea

Otetaan lastensuojelulaitosten oma päihdeosaaminen laajemmin käyttöön:

Selkeytetään lastensuojelulaitosten omaa arjen päihdetyötä:

Selkeät tukirakenteet lastensuojelulaitosten päihdetyöhön: 

Toimintaympäristö

Toimintaympäristössä eli lastensuojelulaitoksiin sijoitettujen päihdepalveluja ja -tukea tarvitsevien asiakkaiden tilanteessa huonoimmillaan palvelut ovat ruuhkautuneet, asiakkaat saattavat olla useissa hieman päällekkäisissä palveluissa ja palvelut eivät toimi yhdessä vaan jokainen palvelu toimii erillisenä palvelupolkuna asiakkaan kanssa. Työ on hajanaista, tieto ei kulje eikä tietoa toiminnan vaikuttavuudesta ole. Lastensuojelulaitosten työntekijät kokevat epävarmuutta omaan tehtävään kuuluvasta päihdetyöstä eikä toiminta työntekijöiden kesken ole yhtenäistä. 

Lastensuojelulaitoksessa ammattilaiset ovat tiivis osa asiakkaiden arkea. Lapset ja perheet tulevat tutuksi ja heidän kanssaan työskennellään jokapäiväisesti jopa vuosia. Työ on tavoitteellista muutostyötä yhdessä asiakkaan ja hänen perheensä kanssa. Lastensuojelun päihdetyö tulee nähdä osana tätä tavoitteellista arjen muutostyötä ja päihteisiin liittyvää muutostyötä tulee tehdä  lastensuojelulaitoksissa. Asiakkaita ei ohjata muihin palveluihin ennen kuin laitoksissa on läpikäyty sovitut omat arviointiprosessit. Kun apua tai lisäosaamista päihdeasioissa tarvitaan, siihen vastaavat ensisijaisesti lastensuojelulaitosten oma päihdetiimi ja konsultaatiotiimi ja vasta tämän jälkeen muut palvelut. Muista palveluista apua haetaan ensisijaisesti työparina oman työn tueksi, ei ohjata asiakasta muihin palveluihin ilman lastensuojelulaitoksen työntekijän aktiivista työskentelyssä mukana olemista. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Lastensuojelulaitosten päihdetyön kohderyhmä on lastensuojelulaitoksen asiakas ja perhe asiakkaan ympärillä. Asiakkailta on kysytty heidän näkemyksiään lastensuojelulaitosten päihdetyön kehittämiseksi ja kysyjinä ovat toimineet heille tutut työntekijät. 

Päihdetyön tukirakenteita luodaan myös lastensuojelulaitosten työntekijöille, jotta asiakkaita pystytään tukemaan entistä paremmin tavoitteissaan, sijoituksen keston lyhentämiseksi ja päällekkäisen työn sekä turhan asiakkaiden eteenpäin ohjauksen välttämiseksi. Lastensuojelulaitosten päihdeosaamista omaavista työntekijöistä on koottu kehittämisen tueksi tiimi ja jokaisesta hyvinvointialueen lastensuojelulaitoksesta on osallistuja tiimissä. Laitoste esihenkilö on toiminut aktiivisesti mukana kehittämistyössä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Työskentelyvaihe kehittäjä- eli päihdetiimin kanssa, jossa eri laitosten ja toimijoiden näkemysten keruu laitosten päihdetyöstä ja yhteisen näkemyksen kokoaminen. 

Säännöllinen tiedottaminen koko lastensuojelulaitoksen henkilöstölle kehittämistyön etenemisestä. 

Johdon mukana olo, linjaukset toiminnalle, tiedotus ja sitouttaminen: säännölliset tapaamiset yksiköiden johdon kanssa, tuotoksen läpikäynti ja jatkosta sopiminen. 

Päihdetiimin yhteinen kaikille avoin työtila teamsissä, säännölliset teams-tapaamiset ja ryhmän tekemät toiminnan linjaukset toimintaan jatkossa. 

Toiminnan muutoksesta tiedottaminen yhteistyötoiminnoille, jotta yhteistyössä pystytään paremmin huomioimaan ja hyödyntämään muuttunutta toiminnan tapaa. 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kaikilla työntekijöillä on tieto, mitä hyvinvointialueen lastensuojelulaitosten päihdetyö on ja mistä he saavat halutessaan tukea omaan päihdetyöhönsä. Hyvinvointialueen lastensuojelulaitoksissa on yhtenäinen päihdetyön arvopohja ja toimintatapa. Päällekkäinen tukityö on vähentynyt/poistunut. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kehittämisen toimintamalli on sovellettavissa eri kohderyhmille ja toimintaympäristöihin. 

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä