MargIT-verkosto – digioikeuksien edistäminen verkostotyön keinoin
Verkostossa vahvistetaan heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oikeuksia olla osallisina digitaalisessa maailmassa sekä heidän oikeuksiensa toteutumista.
Toimintamallin nimi
Verkostossa vahvistetaan heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oikeuksia olla osallisina digitaalisessa maailmassa sekä heidän oikeuksiensa toteutumista.
Heikoimmassa asemassa olevilla ei välttämättä ole riittävästi taitoja tai resursseja digitaalisen osallisuuden toteutumiseksi. Verkostoivalla yhteistyöllä tuetaan ja kehitetään asiakkaiden mahdollisuuksia osallistua digitaaliseen yhteiskuntaan. Kehitystyötä tehdään yhdessä digitaalisia palveluita tarjoavien ammattilaisten ja digiosattomuutta kokeneiden henkilöiden kanssa.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Kehittämistyötä tehdään eri palvelusektoreilla. Verkosto toimii sekä kohderyhmien fyysisissä paikoissa, kuten asumisyksiköissä ja asunnottomien asiointipaikoissa sekä verkossa muun muassa sosiaalisessa mediassa.
Toiminta on suunnattu heikossa asemassa oleville, kuten ruoka-avussa asioiville asunnottomille, entisille vangeille ja muutoin syrjäytyneille. Verkostoon ovat tervetulleita myös kohderyhmän parissa työskentelevät ammattilaiset, sekä kaikki, jotka haluavat kehittää digiosallisuuttaan. Verkoston kokoontumisiin osallistuu myös selkokielen, esteettömyyden ja ohjelmistokehittämisen asiantuntijoita.
DIGIOSALLISUUDEN EDISTÄMINEN VERKOSTOTYÖNÄ
Yhteiskunnallinen osallistuminen ja asiointi eri palveluissa edellyttää taitoa käyttää digitaalisia välineitä ja palveluita. Verkostossa ammattilaiset ja asiakasedustajat ratkovat haasteita, joita digitaaliset palvelut aiheuttavat niille, joilla ei ole mahdollisuutta tai osaamista käyttää digitaalisia palveluita. Toiminnassa on etsitty konkreettisia keinoja digitaalisen osallisuuden vahvistamiseksi. Keinoja, joiden avulla digiosallisuutta voidaan edistää, ovat esimerkiksi uudet tavat hakeutua palveluun, hankkia tietoa ja saada apua digitaalisten ongelmien ratkaisemiseksi. Verkoston jäsen voi esittää muille verkoston jäsenille minkä tahansa digiosallisuuteen liittyvän tarpeen tai idean. Verkosto edistää yhteiskunnallista keskustelua digioikeuksista ja niiden toteutumisesta. Verkosto kokoontuu kahden tai kolmen kuukauden välein. Verkoston kokoontumisissa ratkotaan haasteita ja suunnitellaan tulevia tapahtumia, esimerkiksi seminaareja. Verkosto kokoontuu useammin tarpeen vaatiessa.
VERKOSTON TOIMIJOIDEN ROOLIT
Verkostossa ammattilaiset saavat tukea ja tietoa omaan työhönsä. Ammattilaiset oppivat edistämään asiakkaidensa oikeuksia ja samaan heidän äänensä kuuluville. Asiakasedustajat pääsevät vaikuttamaan oman ja vertaistensa digiosallisuuden mahdollistamiseksi.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: DIGIOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN VERKOSTOTYÖN KEINOIN
- Osallisuus omassa elämässä
- Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa
- Osallisuus yhteisestä hyvästä
Osallisuus omassa elämässä vahvistuu, kun saa valmiuksia, jotka muuttuvat käytännön taidoiksi ja mahdollisuuksiksi hoitaa asioitaan virastoissa, toimia sosiaalisissa suhteissa digitaalisesti ja saada ajankohtaista tietoa yhteiskunnasta sekä vaikuttaa (1, 2).
Eri tahojen ammattilaiset ja asiakkaat työstävät haasteita ja ratkaisuja yhdessä tehden myös näkyväksi digiosattomuutta (2) ja kehittävät yhdessä ratkaisuja digiosallisuuden vahvistamiseksi.
Osallisuus yhteisestä hyvästä (3) toteutuu, kun verkostossa ja sen avulla vaikutetaan asiakkaiden, ammattilaisten ja päättäjien asenteisiin sekä laajemmin yhteiskunnassa kehitettävien digitalisaatioratkaisujen toteuttamiseen, jotta kohderyhmällä olisi jatkossa riittävät taidot, välineet ja ympäristöt digitaitojen hankkimiselle ja oppimiselle (3).
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
- Digiosallisuuden edistäminen (Thl.fi)
- Verkostoiva työ osallisuuden edistämisen voimavarana (Thl.fi)
- Kohti osallisuutta ja aktiivisuutta tukevaa sosiaaliturvaa – perustoimeentulon turvan ja palvelujen on tuettava toisiaan (Thl.fi)
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.