Mentorointi osana ammatillista kasvua, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I1)
Mentorointimallin käyttöön otto ja tiedon lisääminen mentoroinnista ja sen mahdollisuuksista ammatillisen kasvun tukena niin uusille työntekijöille kuin uudessa asiantuntijuuden roolissa toimiville ja sitouttaa ja juurruttaa henkilökuntaa.
Toimintamallin nimi
Mentorointimallin käyttöön otto ja tiedon lisääminen mentoroinnista ja sen mahdollisuuksista ammatillisen kasvun tukena niin uusille työntekijöille kuin uudessa asiantuntijuuden roolissa toimiville ja sitouttaa ja juurruttaa henkilökuntaa.
Mentorointi-mallissa kokenut kollega toimii Mentorina. Mentorointi on tavoitteellista toimintaa ja perustuu mentoroitavan (Aktor) asettamiin tavoitteisiin. Mentorointi-suhde kestää ennalta sovitun ajan. Mentorointi-mallin käyttöön otto Hyvinvointialueen laajuisesti.
Hoitotyö, sen arvostus ja haluttavuus tulevana ammattina ovat heikentyneet viime vuosien aikana niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Hoitajien alanvaihto ja vaihtuvuus organisaatioiden sisällä kuin siirtyminen toisen työnantajan palvelukseen ovat lisääntyneet jatkuvasti. Alan koulutuksiin ei ole enää hakijoita. Myös suuret ikäluokat eläköityvät ja jättävät jälkeensä valtavaa tiedon, taidon ja ammatillisen tuen aukon.
Maailmanlaajuisesti puute hoitajista on WHO:n mukaan "Tikittävä Aikapommi". Vuoteen 2030 mennessä maalimassa on tarve 9 miljoonalle uudelle sairaanhoitajalle tai kätilölle.
Suomessa tilanne noudattelee muun Euroopan tilannetta ja meidän on löydettävä ja otettava käyttöön kaikki mahdolliset keinot, joilla alalta pakoa ja vaihtuvuutta voidaan korjata.
Asiakkaina tässä kehittämistyössä ovat olleet siis kliinistä hoitotyötä tekevät ammattilaiset. Mentorointimallin suunnittelu alkoi jo vuonna 2023, jolloin kerättiin kasaan vapaaehtoisten hoitajien ryhmä hyvinvointialueen kahdelta isoimmalta terveysasemalta miettimään niin perehdytykseen kuin mentorointiinkin liittyviä kehitysmahdollisuuksia. Hoitajatiimiin kuului molemmilta asemilta yhteensä 14 hoitajaa.
Yhteisiä kehittämispajoja pidettiin vuoden 2023 aikana kahdeksan kappaletta ajalla helmikuu – marraskuu. Tänä aikana luotiin ja otetiin pilottina käyttöön Intro- perehdytysohjelma sekä Mentorointi- malli. Lisäksi toisen aseman hoitajien kanssa järjestettiin erillisiä tapaamisia heille tarpeellisen, erillisen päivystyksen Intro- ohjelman luomisen tueksi neljä tapaamista.
Työntekijöiden ohella myös terveasemien esihenkilöille luotiin Intro- perehdytysohjelma yhteisillä kehittämispajoilla, joihin osallistui terveysasemilta neljä esihenkilöä.
Mentorointi toiminta haluttiin ottaa mukaan Intro-ohjelman sisään osaksi perehdytysohjelmaa. Mentorointiin haettiin vuoden 2023 aikana pilottina toimivilta kahdelta terveysasemilta vapaaehtoisia hoitajia, joilla on mahdollisimman pitkä työkokemus. Heitä saatiin yhteensä viisi. Hoitajille pidettiin yhteinen koulutus mentoroinnista, jossa käytiin läpi mentorointia, mitä mentorointi on, mentorointia prosessina ja siihen liittyviä tapoja ja käytänteitä.
Marraskuussa 2023 pidetyssä palaverissa saatiin palautetta Intro- ja mentorointimallista ja sen käyttävyydestä terveysasematyössä. Palaute oli todella positiivista. Mentorointia oli päästy testaamaan niin uusien työntekijöiden, kuin työnkuvan vaihdoksen kokeneen ammattilaisen kanssa. Mentorointi päätettiin tuolloin ottaa näillä kahdella terveysasemalla normaaliin käyttöön.
Mentorointi-toiminnasta tiedottaminen hyvinvointialueella laajasti.
Yksiköiden kiinnostus Mentorointi toimintaa kohtaan.
Mentoroinnista kiinnostuneiden koulutus.