Mielenrauhaa -ryhmä luotiin keväällä 2022 tilanteessa, jossa olimme eläneet väestönä pitkäkestoisesti stressaavia aikoja ja Euroopan alueella syttynyt sotatilanne lisäsi mielenterveyspalveluiden kysyntää. Ryhmässä tarjottiin matalan kynnyksen tukea oman olotilan vakauttamiseen. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Mielenrauhaa -ryhmä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Mielenrauhaa -ryhmä luotiin keväällä 2022 tilanteessa, jossa olimme eläneet väestönä pitkäkestoisesti stressaavia aikoja ja Euroopan alueella syttynyt sotatilanne lisäsi mielenterveyspalveluiden kysyntää. Ryhmässä tarjottiin matalan kynnyksen tukea oman olotilan vakauttamiseen. 

Toteutuspaikka
Keski-Suomen hyvinvointialue, OmaKS.fi digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Satu Korhonen

Luotu

06.06.2023

Viimeksi muokattu

07.06.2023
Ratkaisun perusidea **

Tarjotaan hyvinvointialueen asukkaille matalan kynnyksen etänä toteutuva psykoedukatiivinen ja vertaistukea tarjoava ryhmä tilanteessa, jossa on eletty psyykkisiä voimavaroja koettelevia aikoja kollektiivisesti koko väestön tasolla. Ryhmä voidaan toteuttaa etäyhteydellä ja siten että siihen voi osallistua myös nimettömänä. 

Mielenrauhaa -ryhmä kokoontui keväällä 2022 yhteensä 5 kertaa ja osallistujat saivat osallistua kerran tai tulla mukaan jokaiselle kerralle. Ryhmä oli suunnattu kaikille hyvinvointialueen yli 18-vuotiaille asukkaille, joilla oli sen verran digitaitoja, että etäryhmään osallistuminen oli mahdollista. Ennakkoilmoittautumista ei tarvittu, vaan linkki löytyi suoraan palvelun internet-sivustolta. 

Jokainen ryhmäkerta koostui kahdesta osiosta. Aluksi psykologi ja psykiatrinen hoitaja ohjasivat kehoa ja mieltä rauhoittavia, vakauttavia harjoituksia ja antoivat psykoedukaatiota tavanomaisista reaktioista kuormittavissa elämäntilanteissa. Pienryhmäkeskusteluihin osallistuminen toteutui ryhmäkerran toisessa osiossa ja siihen osallistuminen oli vapaaehtoista. Pienryhmissä osallistujat saivat yhteisen keskusteluaiheen ja tämän jälkeen palattiin vielä yhteiseen tilaan jakamaan kokemuksia. 

Toimintaympäristö **

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija-arviossa keväällä 2022 selvitettiin Covid-19-epidemian vaikutuksia hyvinvointiin, palvelujärjestelmään ja kansantalouteen. Tuolloin oli nähtävissä, että psyykkinen oireilu ja palvelujen tarve lisääntyi väestössä. Lisäksi keväällä 2022 alkoi sota Ukrainassa, mikä entisestään herätti väestötasolla laajasti turvattomuutta ja huolta. Tämä näkyi myös OmaKS digitaalisen sotekeskuksen mielenterveyspalveluissa lisääntyneenä tuen tarpeena. Tästä nousi tarve tarjota nopeasti tukea laajasti hyvinvointialueen asukkaille.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Mielenrauhaa -ryhmän kohderyhmänä olivat kaikki hyvinvointialueen yli 18-vuotiaat asukkaat, joilla oli sen verran digitaitoja, että pystyivät osallistumaan etänä toteutuvaan ryhmään. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ryhmä suunniteltiin ja saatiin toteutumaan hyvin nopealla aikataululla, reaktiona kevään 2022 maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Pilottikokeilussa tuli esille, että myös muutoin hyvinvoivassa väestössä voi nousta esille tarvetta jakaa kokemuksia ja saada ymmärrystä omista kenties voimakkaistakin psyykkisistä reaktioista. Etänä toteutuva ryhmä mahdollistaa ohjauksen ja neuvonnan isolle väestöryhmälle kerrallaan. Suurin haaste oli saada nopeasti viestittyä ryhmän olemassaolosta asukkaille, joten tähän kannattaa erityisesti panostaa. Luottamuksellisemman ilmapiirin luomisessa suljettu ryhmä ja etukäteisilmoittautumiset voisivat olla perusteltuja jatkossa. 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kokeilun perusteella hyvinvointialueilla olisi hyvä olla etukäteen suunniteltuna koko väestölle suunnattuja mielenterveyttä tukevia interventioita, jotka voidaan ottaa nopeasti käyttöön kriisi/poikkeustilanteissa, jotka muodostavat kollektiivisen traumatisoitumisen riskin. Tämä olisi osa yhteiskunnan henkistä huoltovarmuutta.

Kansikuva
Mielenrauhaa -ryhmä

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä