Monipalveluasiakkaiden palvelutarpeenarviointi sote-palveluiden yhteisessä tiimissä, Itä-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)

Yhteistyö-tiimi on Itä-Uudenmaan HVA:n sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista koostuva moniammatillinen tiimi, joka arvioi ja vastaa monipalveluasiakkaiden palvelutarpeen arvioinnista ja palveluiden tarjoamisesta. 

Toimintamallin nimi
Monipalveluasiakkaiden palvelutarpeenarviointi sote-palveluiden yhteisessä tiimissä, Itä-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yhteistyö-tiimi on Itä-Uudenmaan HVA:n sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista koostuva moniammatillinen tiimi, joka arvioi ja vastaa monipalveluasiakkaiden palvelutarpeen arvioinnista ja palveluiden tarjoamisesta. 

Toteutuspaikka
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
EU-logo ja kestävän kasvun rahoitus -teksti

Tekijä

Henna Fager

Luotu

26.05.2025

Viimeksi muokattu

26.05.2025
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin ytimessä on säännöllinen kalenterivaraus, johon asiakastyötä tekevät työntekijät voivat varata ajan moniammatilliseen työskentelyyn. Asiakas on mukana tapaamisessa, ja yhteistyöpyyntö velvoittaa kaikki tarvittavat ammattilaiset osallistumaan yhteiseen työskentelyyn. Jokaisella asiakkaalla on omatyöntekijä, ja muut tiimiläiset toimivat vastuutyöntekijöinä omalta osaltaan. Mallin tavoitteena on vastata asiakkaan tilanteeseen kokonaisvaltaisesti, sujuvasti ja yhden luukun periaatteella.

Toimintaympäristö

Yhteistyö-tiimin toimintaympäristöön vaikuttavat erityisesti sosiaalihuoltolain velvoitteet monialaisesta yhteistyöstä. Lainsäädäntö korostaa tarvetta tunnistaa ja vastata asiakkaiden moninaisiin, samanaikaisiin palvelutarpeisiin yli sektorirajojen. Ilman yhteistä työotetta osa asiakkaista jää palveluiden väliin, mikä johtaa palvelujen pirstaloitumiseen, turhiin käynteihin, käyttämättömiin aikoihin sekä asiakkaiden ja työntekijöiden kuormittumiseen. Yhteiskunnallisesti tämä heikentää palvelujen vaikuttavuutta ja luottamusta järjestelmään. Kehittämistä ohjaavat myös hyvinvointialueiden taloudelliset paineet, jotka edellyttävät saumattomia, tehokkaita ja asiakaslähtöisiä toimintamalleja.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat monipalveluasiakkaat, joilla on samanaikaisesti useiden eri sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeita ja jotka nykyisissä rakenteissa usein jäävät palveluiden väliin. Näitä ovat esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeasiakkaat, vammaispalveluiden asiakkaat, monisairaat ja vaikeissa elämäntilanteissa olevat henkilöt. Asiakasymmärrystä on kartutettu asiakastyötä tekevien työntekijöiden kuvausten ja kokemusten kautta. Heidän mukaansa palvelujärjestelmä ei tällä hetkellä kykene vastaamaan riittävästi kohderyhmän tarpeisiin – syntyy turhia käyntejä, käyttämättömiä aikoja ja katvealueita, joissa asiakas jää ilman apua. Erityisesti vammaispalvelulain muutoksen yhteydessä työntekijät ovat tuoneet esiin tarpeen moniammatilliselle, suorittavalle tiimille, joka vastaa konkreettisesti asiakkaan kokonaistilanteeseen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Johto on sitoutunut mallin käyttöönottoon, palveluvastaavat ovat olleet mukana mallin suunnittelussa ja kehittämisessä ja jatkavat palautteiden pohjalta mallin parantelua. Lähiesihenkilöt tukevat tiimin toimintaa arjessa. Asianajaja on laatinut lakiin perustuvat ohjeistukset, ja lisäksi ensimmäisen moniammatillisen tapaamisen pohja on jaettu työntekijöille Yhteistyö-tiimin ohjeiden kanssa. Tiimeissä on käyty esittelemässä mallia ja sen käytännön toteutusta. Työntekijöillä on ollut mahdollisuus antaa palautetta, ja tätä on painotettu kehittämisen keskeisenä lähtökohtana.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Olemme kehittämistyössä vielä alkuvaiheessa, mutta merkittävä muutos on yhteisen ymmärryksen syntyminen sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä toimintamallin tavoitteista ja toteutustavasta. Mallin periaatteet on tunnistettu tärkeiksi, ja alueella on osoitettu valmiutta kokeilla sitä käytännössä sekä antaa kehittämistä tukevaa palautetta. Vaikka toiminta ei ole vielä laajasti käynnissä, on jo tässä vaiheessa havaittu myönteistä asennemuutosta moniammatillisen yhteistyön tarpeellisuudesta. Yllättävänä positiivisena vaikutuksena voidaan pitää sitä, kuinka nopeasti eri palvelukokonaisuuksien työntekijät ovat nähneet mallin hyödyt ja sitoutuneet kehittämiseen yhteisesti.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Mallin kehittämiseen ja käyttöön ottoon tulisi saada monelta portaalta sitoutuneita työntekijöitä. Yksikkörajat ylittävä toiminta vaatii luottamusta palveluiden välillä, joten yhteisiä tilaisuuksia tulisi järjestää kehittämisen aikana. Mallin tulee myös olla "kevyt", jotta se on helppo ottaa osaksi arkea. 

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt