Nepsy-chat on matalan kynnyksen digitaalinen palvelu kaikille satakuntalaisille. Chatissa ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat vastaavat päivystysaikoina kansalaisten ja ammattilaisten kysymyksiin nepsy-asioista.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Nepsy-chat Satakunnassa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Nepsy-chat on matalan kynnyksen digitaalinen palvelu kaikille satakuntalaisille. Chatissa ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat vastaavat päivystysaikoina kansalaisten ja ammattilaisten kysymyksiin nepsy-asioista.

Toteutuspaikka
Satakunta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Outi Veijonaho

Luotu

14.08.2023

Viimeksi muokattu

10.01.2024
Ratkaisun perusidea **

Nepsy-chat on matalankynnyksen digitaalinen ohjaus- ja neuvontapalvelu, jossa päivystävät ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat vastaavat nepsy-piirteisten, heidän läheisten ja ammattilaisten kysymyksiin. Chat-linkki on jatkuvasti saatavilla hyvinvointialueen digitaalisten palveluiden pikavalikosta. Teknisesti chat on toteutettu SAG FlowMedik oy:n eKonsultaatio -käyttöjärjestelmän avulla.

Toimintaympäristö **

Nepsy-chatin toiminta-alue on Satakunnan maakunnan alue eli Satakunnan hyvinvointialue. Sosiaali- ja terveydenhuoltolait määrittelevät että yhdenmukaiset palvelut pitää tarjota asuinpaikasta riippumatta. 

Kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden tunnistaminen on kehittynyt 2000-luvulla, jonka seurauksena myös diagnosoinnin tarve on lisääntynyt. Vähintään 10% väestöstä kärsii neuropsykiatrisista oireista, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrisia piirteitä voi ilmetä myös henkilöillä, joiden piirteet eivät täytä diagnostisia kriteerejä. Tästä huolimatta piirteet vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrilla piirteillä olevat ihmiset ja perheet kokevat usein olevansa palveluissa väliinputoajia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Nepsy-kokemusasiantuntijat ovat olleet mukana toiminnan kehittämisessä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimiakseen chat vaatii riittävän suuren päivystäjäringin. Jos toimintaa pyöritetään päätyön ohessa, on realistista odottaa yksittäiseltä päivystäjältä korkeintaan yhtä päivystysvuoroa kuukaudessa. Kun myös loma-ajat otetaan huomioon, kerran viikossa toteutettavalle chatille on syytä tavoitella vähintään kahdeksaa päivystäjää.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Asiakkailta ja käyttäjiltä saatu palaute on pääasiassa ollut positiivista. Osa asiakkaista ei ole tarvinnut vastaanottoaikaa chat-asioinnin jälkeen. Osa asiakkaista on saatu ohjattua suoraan oikeisiin palveluihin. Chat ei ole kuitenkaan tavoittanut toivottua volyymia asiakkaita. Helpompi saavutettavuus vaatisi säännöllisempää aukioloa. Siksi toiminnan kehittämistä jatketaan Kestävän kasvun Satakunta -hankkeessa.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Chatin toteutumisen ehdoton edellytys on riittävät henkilöresurssit. Päivystäjien saaminen toiminnalle on haastavaa, jos chat-palvelu ei ole osa työntekijän työnkuvaan. Esihenkilöiden sitouttaminen toimintaan ja hyödyn näkemiseen on tarpeen, jotta henkilöpanosta osoitetaan chatin ylläpitämiseen.

Mallina on luotu chat nepsy-asioiden ympärille. Hyvinvointialueella on toteutettu myös muita chat-palveluja samalla konseptilla. Päivystäjinä toimii kyseisten alojen asiantuntijoita. Kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen chat-päivystyksessä monipuolistaa palvelua.

Kansikuva
Kuva nepsychatin mainoksesta.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä