Nuoren masennuksen tiedon ilta nuorten vanhemmille, opetushenkilöstölle sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Illan tarkoituksena on antaa tietoa nuoruusiän kehityksestä, masennusoireilusta sekä avun hakemisesta.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Nuoren masennuksen tiedon ilta
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Nuoren masennuksen tiedon ilta nuorten vanhemmille, opetushenkilöstölle sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Illan tarkoituksena on antaa tietoa nuoruusiän kehityksestä, masennusoireilusta sekä avun hakemisesta.

Toteutuspaikka
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

09.11.2023

Viimeksi muokattu

17.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Nuoren masennuksen tiedon illassa puheenvuorot käsittelivät seuraavia aiheita: nuoruusikä ja masennus, miten hakea apua, IPC vuorovaikutusohjanta nuoren tukena sekä miten masentuneen läheinen voi saada tukea. Tapahtuma toteutettiin Teams Livetapahtumana eli tapahtuman toteutustapa on webinaarimuotoinen. Tämä mahdollisti osallistujien osallistumisen anonyymina ja laajasti koko maakunnan alueelta. Tapahtuma pidettiin virka-ajan jälkeen, klo 17 alkaen, jotta vanhemmat ja opettajat pääsevät osallistumaan tapahtumaan. Illan puheenvuoroja oli pitämässä perheneuvolan perheterapeutti, opiskeluhuollon palveluiden vastaava psykologi sekä kuraattori ja mielenterveysomaisten järjestötoiminnan työntekijä. Illan aikana osallistujilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä chat-kentässä ja niihin on ollut vastaamassa joukko ammattilaisia. Tapahtuman jälkeen osallistujia on pyydetty vastaamaan palautekyselyyn. Ilta on järjestetty kerran keväällä ja kerran syksyllä vuonna 2023.

Toimintaympäristö **

Nuorten psyykkinen oireilu on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi: jopa 20 prosentilla nuorista on masennus- ja ahdistusoireilua ja Suomessa mielenterveyden häiriöt ovatkin jo nuorten merkittävin terveysongelma. Nuorten mielenterveyspalveluiden käyttö on lisääntynyt, mutta edelleen apua haetaan vasta, kun oireilu on jo vaikeaa. 

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa on tavoitteena edistää nuorten varhaisempaa avun saantia mielen hyvinvoinnin haasteissa. Tämän vuoksi on haluttu lisätä nuorten vanhempien ja opetushenkilöstön tietoisuutta nuorten mielen hyvinvoinnin haasteista, jotta oireilun tunnistaminen paranee ja avun piiriin ohjautuminen nopeutuu.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Pohjois-Karjalan nuoria kuultiin syksyn ja kevään 2021–2022 aikana maakunnallisella kierroksella, joka toteutettiin yhdessä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton, Siun soten ja Poliisin kanssa. Ennen kierrosta nuorille tehtiin kysely, jossa kerättiin heidän tärkeiksi kokemia asioita ja mihin he kokivat nuorten kaipaavan lisää tietoa ja mahdollisia palveluita. Kyselyssä nuoret nostivat esille, että jaksaminen ja stressi sekä masennus ja ahdistus olivat mielenterveyteen liittyviä asioita, jotka he kokevat tärkeiksi. Nuoret kokivat, että he tarvitsevat kuuntelua ja turvallisen aikuisen, sekä ymmärrystä mikä on normaalia, ja missä tilanteissa tulisi hakea apua. 

Lisäksi Nuoren masennuksen tiedon illoista on kerätty palautetta osallistujilta Webropol ja Forms-kyselyiden avulla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Nuoren masennuksen tiedon illan järjestäminen vaatii siitä vastaavan henkilön tai tiimin. Vastaavan henkilön tai tiimin on illan järjestämisen lisäksi käytävä illasta saatu palaute läpi ja hyödyntää saatua palautetta uuden illan järjestämiseksi. Järjestäjällä tulee olla osaamista käyttää soveltuvaa digitaalista ohjelmistoa tiedon illan toteuttamiseksi ja palautteen keräämiseksi. Illan järjestäminen esivalmisteluineen vie aikaa noin 2 työpäivää.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Illasta saadun palautteen perusteella osallistujat kertoivat saaneensa lisää ymmärrystä nuoren masennusoireilusta, tietoa avun hakemisesta, tietoa vertaistukitoiminnasta sekä siitä, miten kohdata oireileva nuori.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Nuoren masennuksen tiedon ilta on sovellettavissa eri aihesisältöjä käsitteleväksi webinaariksi. Tärkeää toimintamallin toteuttamisessa on riittävän laaja viestintä tapahtumaa ennen ja tekniikan toimivuuden varmistaminen. Tekninen toteutus on hyvä testata ennen varsinaista tapahtumaa.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis