Ohjautuminen ja arviointi sosiaalihuollon asiakasneuvonnasta perheiden sosiaalityöhön sekä lasten ja perheiden palveluihin, Kymenlaakson HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallissa kuvataan sosiaalihuollon asiakasneuvonnassa tehtävä lapsiperheiden palveluihin liittyvä yhteydenottojen arviointi, yhteistyö, konsultaatio ja asiakkaiden asioiden ohjaaminen perheiden sosiaalityöhön sekä lapsiperheiden palveluihin.
Toimintamallin nimi
Toimintamallissa kuvataan sosiaalihuollon asiakasneuvonnassa tehtävä lapsiperheiden palveluihin liittyvä yhteydenottojen arviointi, yhteistyö, konsultaatio ja asiakkaiden asioiden ohjaaminen perheiden sosiaalityöhön sekä lapsiperheiden palveluihin.
Sosiaalihuollon asiakasneuvonta käsittelee ja arvioi puhelimitse, chatissa ja digitaalisesti saapuvia yhteydenottoja liittyen lasten ja perheiden sosiaalipalvelujen tarpeisiin.
- Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan ammattilaisen arvio merkittävässä roolissa
- Tunnistaa vireilletulon tyypin: yhteydenotto, ilmoitus tai hakemus
- Kontaktoi asiakkaan
- Tekee alkuarvioinnin
- Konsultoi alkutiimiä tarvittaessa
- Siirtää asian perheiden sosiaalityöhön tai muuhun sopivaan palveluun sovituin käytännöin
- Alkutiimi toimii vahvasti konsultoivassa roolissa sosiaalihuollon asiakasneuvonnan ammattilaisille
- Perheiden sosiaalityö
- Vastaanottaa alkuarvioidun vireilletulon ja jatkaa asian käsittelyä kuten aiemminkin
Kymenlaakson hyvinvointialueeseen kuuluu kuusi kuntaa: Hamina, Kotka,
Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. Vuoden 2020 lopussa Kymenlaaksossa asui 162 812
henkilöä ja ennusteen mukaan Kymenlaakson väestömäärän arvioidaan pienenevän 15 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Tämä heikentää alueen huoltosuhdetta entisestään. Lisäksi Kymenlaaksossa sosioekonomiset haasteet, kuten työttömyys ja pienituloisuus, ovat yleisiä. Väestön ikääntyminen ja sosioekonomiset haasteet kuormittavat Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.
Kymenlaakson korkea palvelutarve ja haastava taloustilanne yhdistettynä koronaviruspandemian kasvattamaan sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan luovat tarpeen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamiselle ja kustannusvaikuttavuuden lisäämiselle. Kymenlaakson alueen väestön palvelutarve on suuri ja työttömyys on monimuotoista. Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi työkyvyttömyyseläkettä saavia on alueen 18–34-vuotiaisiin suhteutettuna maan eniten. Työikäisistä noin kolmannes uskoo, ettei todennäköisesti jaksa työskennellä vanhuuseläkeikään saakka. Lisäksi huumeongelmat ovat maan kärkitasoa, sairastavuus on keskimääräistä suurempaa, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria aikuisia on suhteellisesti maan eniten ja lapsiperheiden ongelmat ovat alueella moninaisia.
Hyvinvointialuestrategian mukaisesti Kymenlaaksossa halutaan järjestää tarpeenmukaiset ja vaikuttavat palvelut kaikille kymenlaaksolaisille. Lisäämme etä- ja digipalveluiden osuutta palveluissamme tarjotaksemme asiakkaillemme monipuoliset asiointimahdollisuudet. Suomen kestävän kasvun ohjelman ja Kymenlaakson hyvinvointialueen tuottavuusohjelman mukaisesti digitaalisen asioinnin määrä sosiaalihuollon palveluissa kasvaa 30% 2025 loppuun mennessä.
Kehittäminen koskee sosiaalihuollon asiakasneuvontaa, alkutiimiä ja perheiden sosiaalityötä.
Suomen kestävän kasvun ohjelmassa toteutettiin Kymenlaakson hyvinvointialueen koronavelka-analyysi, josta nousi tarpeita lasten ja perheiden palvelujen kehittämiselle:
- Matalan kynnyksen palveluiden vahvistaminen ja kasvava tarve matalan kynnyksen sosiaalipalveluille ja etsivälle nuorisotyölle
- Sosiaalihuollon itsepalvelujen ja sähköisten palveluiden kehittäminen
- Yhteiskehittäminen lasten ja perheiden palveluissa ja kuntatoimijoiden ja vapaaehtoisjärjestöjen vahvempi hyödyntäminen resurssien vapauttamiseksi niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.
- Tuen saamisen viivästyminen voi komplisoida tilanteita ja lisätä raskaampien palveluiden tarvetta
Kehittämisen kohderyhmänä ovat kaikki Kymenlaakson alueen lapset ja lapsiperheet, jotka tarvitsevat tietoa, ohjausta ja neuvontaa liittyen sosiaalipalveluihin, arjen haasteisiin tai perheiden sosiaalityön palveluihin.
Lasten ja perheiden palvelujen ohjauksen ja neuvonnan keskittämisen ehtona oli toimintamallin kehittäminen yhteydenottojen käsittelemiseksi ja arvioimiseksi sosiaalihuollon asiakasneuvonnassa. Perheneuvolan, lapsiperheiden kotipalvelun ja varhaisen tuen perhetyöhän liittyvien yhteydenottojen määrä lisääntyi sosiaalihuollon asiakasneuvonnassa, joten tarvittiin yhteisesti sovitut käytännöt alkuarvoitujen asioiden käsittelystä ja siirtämisestä sopivaan palveluun.
- Toimintamallin suunnitteluun osallistuivat alusta alkaen palvelujen työntekijät
- Johtaminen
- Selkeä ja yhdessä määritelty tavoitetila, johon on sitouduttu ja tavoitteen saavuttamista seurattiin aktiivisesti
- Tavoitteen määrittämisessä tuki Tulevaisuuden sote-keskus hankkeessa aloitettu työ ja sosiaalihuollon asiakasneuvonnan toiminnan käynnistyminen sekä tarve laajentaa toimintaa lasten ja perheiden palveluihin
- Monitasoisen johdon aktiivinen rooli
- Esihenkilöt ja johtavat sosiaalityöntekijät osallistuneet projektiryhmätyöskentelyyn ja tehneet tarvittavat linjaukset arjen käytäntöihin
- Selkeä ja yhdessä määritelty tavoitetila, johon on sitouduttu ja tavoitteen saavuttamista seurattiin aktiivisesti
- Infot ja yhteistyötapaamiset
-
Infoja toiminnan muutoksesta pidetty eri palveluille
-
Hankesuunnitelman mukaisesti hyvin toimiva asiakasohjaus ja asiakasneuvonta on erityisehto koronavelan purkamisessa ja hoitotakuun parantamisessa. Työskentely kiinnittyy strategisiin painopisteisiin, joissa tavoitteena on edistää tarpeenmukaisten ja vaikuttavien palveluiden tarjoamista kaikille Kymenlaakson asukkaille sekä vahvistaa palveluiden saavutettavuutta eri kanavissa. Hankkeen tavoitteena on sosiaalihuollon digitaalisen asioinnin lisääminen, henkilöstön työaikaa säästävien digitaalisten rakenteiden lisääminen ja asiakkaan sujuvamman ohjautumisen toteutuminen.
Kehittämistyön tuloksena asiakas saa tarvitsemansa ohjauksen ja neuvonnan lasten ja perheiden sosiaalipalveluihin liittyen yhdellä yhteydenotolla sosiaalihuollon asiakasneuvonnasta. Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan ammattilainen voi käsitellä ja arvioida asiakkaan yhteydenoton sekä siirtää sen suoraan perheiden sosiaalityöhön tai muuhun sopivaan palveluun.
Sosiaalihuollon asiakasneuvonnassa on lisääntynyt:
- Perheiden sosiaalityöhön ohjautuvien yhteydenottojen käsittely ja arviointi
- Digitaalisesti saapuneiden yhteydenottojen käsittely ja arviointi
Kansikuva
