OLKA-toiminta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (RRP1, P4, I2)
OLKA-toiminta on valtakunnallista ja koordinoitua järjestö-, vapaaehtois-, vertaistuki- ja kokemustoimintaa jota toteutetaan yhdessä hyvinvointialueiden, erikoissairaanhoidon ja järjestöjen kanssa.
Toimintamallin nimi
OLKA-toiminta on valtakunnallista ja koordinoitua järjestö-, vapaaehtois-, vertaistuki- ja kokemustoimintaa jota toteutetaan yhdessä hyvinvointialueiden, erikoissairaanhoidon ja järjestöjen kanssa.
OLKA on rekisteröity toimintamalli, jonka tarkoituksena on
- tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa antaa
- antaa vapaaehtoisille mahdollisuus auttaa, saada uusia ystäviä ja hyvän tekemisen myötä hyvinvointia myös itselleen
- antaa ammattilaisille tietoa järjestöjen palveluista
- tarjota järjestöille tapa toimia lähellä potilasta.
Toimintamalli on yhtenäinen HUSin, HUS psykiatrian, Keusoten ja järjestöjen välillä. Sote-keskuksissa toimintamallista on otettu ensivaiheessa käyttöön järjestöjen teemapäivät ja aula-avustajatoiminta.
Keski-Uudenmaan alueella yksi OLKA-koordinaattori koordinoi HUSin, HUS psykiatrian sekä perusterveydenhuollossa toteutuvaa OLKA-toimintaa. Koordinaattorin tukena on yksikkökohtaiset vastinparit, jotka toteuttavat yksikkötasoiset käytännön järjestelyt ja sisäisen tiedottamisen.
Toimintamalli
- Järjestöt varaavat teemapäivät OLKA Keski-Uusimaan verkkosivuilta olevasta varauskalenterista
- OLKA-koordinaattori välittää tiedot järjestöesittäytymisistä perusterveydenhuollon lähineuvontaan (vastinpari) sekä perusterveydenhuollon viestintään Plandisc-vuosikellolla. Plandiscista tulee suoraan sähköpostiheräte ja tiedot siirtyvät automaattisesti työntekijöiden kalentereihin
- Viestintä julkaisee tapahtumista ulkoiset tapahtumatiedotteet ja huolehtii somepäivitysten jakamisesta
- Lähineuvonta vastaa sisäisestä tiedottamisesta sekä on järjestöjen ja aula-avustajien käytännön tukena
- OLKA-koordinaattori huolehtii palvelun toteutumisesta, vastaa kokonaiskehittämisestä, toiminnan seurannasta ja viestinnästä OLKAn uutiskirjeellä ammattilaisille sekä 3. sektorille. Lisäksi koordinaattori vastaa somepostausten tekemisestä sekä muusta OLKA-toiminnan viestinnästä.
- Vapaaehtoisten koulutukset järjestetään yhteistyössä HUSin, HUS psykiatrian sekä Keusoten kanssa. Koulutuksista vastaa OLKA-koordinaattori, HUS psykiatrian sekä Hyvinvointialueen toiminnasta vastaavat työntekijät
- OLKA-toiminnan toteutumista seurataan säännöllisesti puolivuosittaisissa tapaamisissa.
Vapaaehtoisten kiittämiseen ja virkistykseen on luotu yhtenäinen toimintamalli joka toteutetaan yhteistyössä Keksi-Uudenmaan Yhdistysverkoston kanssa.
Valtakunnallinen OLKA-verkosto ohjaa, seuraa ja kehittää toimintaa ja viestii siitä, sekä osallistuu kansalliseen kehittämistyöhön.
OLKA on syntynyt HUSin ja HyTe ry:n (ent. EJY ry) yhteistyönä. Keski-Uudellamaalla OLKA-toiminnan avulla on luotu vankat rakenteet yhteistyölle HUSin ja kolmannen sektorin välille. Nyt tavoitteena on laajentaa toimintamalli myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Malli tuo järjestöjen tarjoaman tuen lähelle asiakkaita ja sote-ammattilaisia, edistää kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä sekä tiivistää yhteistyötä kolmannen sektorin ja hyvinvointialueen välillä. Laajentamalla toimintaa perusterveydenhuollon sote-keskuksiin vahvistetaan laajempaa yhteistyötä ja mahdollistetaan järjestöille yhtenäiset toimintatavat eri sote-toimijoiden kanssa.
OLKA-toiminnan kohderyhmänä Keusotessa ovat kaikki Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaat, heidän läheiset sekä Keusoten henkilöstö. Erityisesti toiminta tukee sote-keskuksissa asioivat asiakkaita sekä sen henkilökuntaa.
OLKA-verkostoa johtavat yhteistyössä HyTe ry ja HUS-yhtymä. OLKA-verkostoon tullaan mukaan allekirjoittamalla OLKA-sitoumus. OLKA-sitoumus allekirjoitetaan hyvinvointialueen, koordinoivan järjestön sekä OLKA-tavaramerkkiomistajien HyTe ry ja HUS-yhtymän välille. Sitoumuksen avulla osapuolet sopivat siitä, että alueella toteutetaan OLKA-toimintaa ja OLKA-brändiä ohjeistuksen mukaisesti ja että alueet saavat siihen ohjausta verkostolta.
Keusoten alueen OLKA-toiminnan suunnittelun on mahdollistanut Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston aktiivisuus. Toimintaa on lähdetty suunnittelemaan tarvelähtöisesti henkilökunnan, järjestöjen ja asiakkaiden toiveesta.
Ensin on kartoitettu käytännön toiminnan vastinparit, joiden toimesta käytännönjärjestelyt on ollut mahdollista toteuttaa ja jotka ovat olleet edellytyksenä toiminnan juurtumiseksi. Käytännön toteutus edellyttää selkeää työnjakoa ja prosessia.
Toiminnan juurruttaminen ja tutuksi tuleminen edellyttää säännöllistä viestimistä. Toiminnasta on käyty kertomassa tiimikokouksissa, viestitty sisäisessä Intrassa sekä tehty ulkoista uutisviestintää. Viestintää varten on rakennettu valmiit pohjat, joihin vaihdetaan vain järjestön/ järjestöjen nimet sekä päivämäärät. Lähineuvonta toteuttaa sisäistä viestintää myös Teams-kanavien kautta.
OLKA-toiminnan selkeä ja jo käytössä oleva toimintamalli on toiminut hyvänä tukena perusterveydenhuoltoon jalkautumisessa.