OMA TIIMI lastensuojelun sijaishuollon ja lasten-/nuorisopsykiatrian yhteisasiakkuudessa olevalle lapselle
OMA TIIMI muodostetaan lastensuojelun sijaishuollossa asuvalle lapselle, jolla on hoitosuhde lasten-/ nuorisopsykiatrialla. Tarkoituksena on vahvistaa lapsen osallisuutta ja välttää moniammatillista yhteistyön tapaa, jossa lapsi ei pääse osaksi keskustelua.
Oivalla ja ymmärrä
- Kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista 62 prosentilla diagnosoitiin erikoissairaanhoidossa jokin psykiatrinen tai neurokehityksellinen häiriö ennen 18 vuoden ikää. Vastaava luku muilla lapsilla oli 18 prosenttia.
- Sijoitetuilla lapsilla diagnosoitiin eniten masennus- ja ahdistuneisuus-, käytös- ja uhmakkuus- sekä neurokehityksellisiä häiriöitä. Sijoitettuina olleista lapsista 25–39 prosentilla oli näihin häiriöihin liittyviä erikoissairaanhoidon käyntejä.
- Mielenterveysdiagnoosin saaneista lapsista ja nuorista 18 prosenttia oli sijoitettu kodin ulkopuolelle. Vastaavasti vain kolme prosenttia niistä lapsista ja nuorista, joilla ei ollut psykiatristen palveluiden käyttöä, oli sijoitettu kodin ulkopuolelle.
- Tutkimuksen tekoon osallistuneen Turun yliopiston apulaisprofessori David Gyllenbergin mukaan psykiatrian ja lastensuojelun onnistuneella yhteistyöllä on suuri merkitys vaikeasti oireilevien nuorten hoidossa.
Lähteet:
Kehittämistyössä oli mukana työntekijöitä sekä esihenkilöitä Etelä-Pohjanmaan kuntien ja kuntayhtymien lastensuojelusta, Etelä-Pohjanmaan lasten- ja nuorisopsykiatrialta, sijaishuollon lastensuojeluyksiköiden esihenkilöitä ja työntekijöitä sekä Pesäpuu ry:n kokemusasiantuntija.
Kehittäminen rakentui MONNI-hankkeen kokoamassa kehittämisen tiimissä kevään 2021 aikana tiivillä aikataululla. Työskentelyssä hyödynnettiin visiotyöskentelyä, jonka eräänä ulostulona syntyi lapsen OMA TIIMI-malli.
Innostaminen toimintaan tapahtui OMA TIIMI -kokeilun avulla 3-10/2022.
Tavoitteena oli saada lapsen asioista vastaavat tahot keskustelemaan keskenään, vähentämään päällekkäistä työtä ja lisäämään ymmärrystä sekä vastuunjakoa. Mallissa tavoitellaan yhteistyötä, jossa lapsi pääsee häntä koskevaan keskusteluun mukaan ja aidosti osalliseksi asiakkuuteensa. Tällä tavoin vahvistetaan lapsen toimijuutta, luottamusta arjessa vaikuttaviin tahoihin ja mahdollistetaan mielekästä ja oman näköistä elämää tulevaisuudessakin. Kokonaisuudessaan malli siis vahvistaa sijaishuollon ja lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mahdollisesti muiden yhteistyökumppaneina toimivien tahojen toiminnan vaikuttavuutta.
- OMA TIIMIn -kokeiluun osallistuvien väliarviointi 5/2022
- OMA TIIMI-kokeiluun osallistuvien lasten ja nuorten vertaisarviointi 9/2022
- OMA TIIMI-kokeiluun osallistuvien työntekijöiden arviointi 9/2022
- arvioivaa keskustelua 10/2022
OMA TIIMI -malli hahmottui MONNI-hankkeen kehittämisen tiimissä visiotyöskentelyn avulla. Kehittämisen prosessista kuva liitteenä.
(Tiedottaminen, jalkautuminen yksiköihin, infomateriaalin työstäminen?)
Kohderyhmänä ovat sijaishuollossa asuvat lapset ja nuoret, joilla on yhteisasiakkuus lasten- tai nuorisopsykiatrialle. Kehittämisessä on ollut mukana Pesäpuu ry:n kokemusasiantuntija.
OMA TIIMI-kokeiluun osallistuvat nuoret ovat voineet halutessaan antaa palautetta jokaisen OMA TIIMIn jälkeen Webropo-lomaketta hyödyntäen. Palautelomekkeisto suunniteltiin yhdessä kokemusasiantuntijanuoren kanssa.
OMA TIIMI-kokeiluun (3-10/2022) osallistuvien nuorten kokemuksia toimintamallin toimivuudesta on vertaisarvioitu 9/2022 Pesäpuun kokemusasiantuntijan toimesta ja osa heistä on ollut mukana Nuorten OMA TIIMI -foorumissa 10/2022, joka toteutettiin Pesäpuu ry:n edustajien kanssa.