Osuuskunta työllistää osatyökykyisiä
Osuuskunnissa tuotetaan palveluja ja tuotteita osuuskunnan jäsenten osaamisen ja voimavarojen mukaan. Tuettu osuuskuntatyöskentely tarjoaa osatyökykyisille mahdollisuuden ansiotyöhön.
Toimintamallin nimi
Osuuskunnissa tuotetaan palveluja ja tuotteita osuuskunnan jäsenten osaamisen ja voimavarojen mukaan. Tuettu osuuskuntatyöskentely tarjoaa osatyökykyisille mahdollisuuden ansiotyöhön.
Osuuskunta mahdollistaa työllistymisen osa- tai kokoaikaisesti. Osatyökykyisten erityistarpeet huomioidaan ja työn lisäksi osuuskunta tarjoaa jäsenille tukea, mahdollisuuden kuntoutumiseen ja työyhteisön. Osuuskuntatoiminta vahvistaa itsemääräämisoikeutta työstä ja yhteistoiminnallisuudellaan osallisuutta.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Työllistyminen tapahtui osatyökykyisten itse perustamissa, eri aloilla toimivissa osuuskunnissa. Osuuskuntatoiminta kiinnittyy sosiaalitoimen ja TE-hallinnon kautta palvelujärjestelmään, järjestöjen sekä osuuskuntien tekemän vapaaehtoistyön kautta kansalaisyhteiskuntaan, työllistettyjen ja palveluntarjoajien kautta hallintokuntiin sekä yhteistyökumppanien ja potentiaalisten työllistäjien kautta muihin osuuskuntiin ja pienyrityksiin.
Tuettu osuuskuntatoiminta on suunnattu sosiaalitoimen ja TE-hallinnon asiakkaille, joiden työllistyminen on haastavaa ja vaatii kuntoutuksellista työotetta. Hankkeen kohderyhmänä olivat vammaiset, mielenterveyskuntoutujat, osatyökykyiset ja pitkäaikaistyöttömät sekä työkyvyttömyyseläkkeellä olevat tai muuten työvoiman ulkopuolelle jääneet henkilöt, jotka haluavat ja kykenevät työhön.
Välillisiä kohderyhmiä olivat kuntakumppanien sosiaalitoimen ja työllisyyden hoidon toimijat, muut osuuskunnat ja pienyritykset yhteistyökumppaneina ja potentiaalisina työllistäjinä, sekä järjestöt ja työpajat niin asiakkaiden lähettäjinä kuin myös valmennuksen yhteistyökumppaneina.
TOIMINTAMALLIN TOTEUTUS
Osuuskunta tarjoaa jäsenilleen yhteisöllisyyttä, työtä ja toimeentuloa. Ansaitsemismahdollisuuksien lisäksi osuuskunta tarjoaa ryhmä- ja yksilövalmennusta tukiverkoston kautta. Osuuskunnat tuottavat palveluja ja tuotteita jäsenten osaamisen ja voimavarojen mukaan. Osatyökykyisillä on mahdollisuus osa- tai kokoaikaiseen ansiotyöhön osuuskunnassa. Samassa osuuskunnassa voi työskennellä sekä osatyökykyisiä että työkykyisiä ihmisiä. Kun osuuskunnassa on jäseniä vähintään 7 ja osuuskunta toimii työnantajana, jäseniä ei lueta yrittäjiksi.
ENNEN OSUUSKUNNAN PERUSTAMISTA
Osuuskunnan jäsenyyttä harkitsevat perehtyvät osuuskuntavalmennuksessa osuuskuntatoimintaan, markkinointiin ja taloushallintoon sekä saavat perustiedot osuuskunnan perustamiseen. Osuuskuntatoiminnan tueksi kootaan tukiverkosto, jossa on työllisyystoimen, sosiaalitoimen, järjestöjen, seurakuntien, yritysyhdistysten ym. edustajia tarpeen mukaan. Tukiverkoston toimijat voivat tukea yksittäisiä henkilöitä, koko osuuskuntaa tai hankkia palveluita osuuskunnalta lisätäkseen osuuskunnan toimintaedellytyksiä. Viranomaisten, organisaatioiden, yritysten ja järjestöjen tietoutta osuuskuntatoiminnasta ja sen mahdollisuuksista työllistymisen tukemisessa lisätään osuuskuntainfoilla.
TUETTU OSUUSKUNTATOIMINTA LISÄÄ OSALLISUUTTA
Osuuskuntatoiminta lisää ihmisen osallisuutta omassa elämässä madaltamalla mukaan tulemisen ja työskentelyn kynnystä yksilöllisillä ratkaisuilla, mahdollistamalla osatyökykyisten osallisuuden työyhteisössä ja työllistymisen osa- tai kokoaikaisesti omien voimavarojen mukaan. Osuuskunnan jäsenet määrittävät itse työtään. Toiminta vahvistaa itsemääräämisoikeutta ja lisää luottamusta omaan osaamiseen ja kykyihin. Toiminta vahvistaa osallisuutta vaikuttamisen prosesseissa osuuskunnan jäsenten yhtäläisen päätösvallan kautta. Toiminta tarjoaa ansaitsemismahdollisuuksia ja palveluja paikallisessa yhteisössä sekä vahvistaa yhteistä hyvää myös yhteistoiminnallisuutensa kautta.
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.
Sokran arvio toimintamallista: Osuuskunta työllistää osatyökykyisiä (pdf 411 kt)