Palliatiivisen hoidon yhtenäistäminen Eloisan alueella
Osaprojektin tavoitteena oli palliatiivisen potilaan hoitopolun ja toimintamallien yhtenäistäminen koko alueella, jotta potilaat saavat tasavertaista ja -laatuista hoitoa kaikkialla.
Toimintamallin nimi
Osaprojektin tavoitteena oli palliatiivisen potilaan hoitopolun ja toimintamallien yhtenäistäminen koko alueella, jotta potilaat saavat tasavertaista ja -laatuista hoitoa kaikkialla.
Etelä- Savon hyvinvointialueen osaprojekti käynnistyi Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alaisina vuoden 2022 tammikuussa. Etelä- Savon hyvinvointialueella palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa toteutettiin erilaisissa toimintayksiköissä eri kuntien alueella. Alueella toimi yksi B-tason palliatiivinen keskus, jolla on kaksi toimipistettä, toinen Mikkelissä ja toinen Savonlinnassa.
Essoten osaprojektin alkuperäisenä tavoitteena oli rakentaa alueella kotisairaalaverkosto ja perustaa yhden sairaanhoitajan mobiiliyksikkö Mikkelin kotisairaalaan, palvellen koko Essoten aluetta sekä yhteistyö- ja kehittämisalueena mahdollisuuksien mukaan myös koko Etelä-Savon hyvinvointialue. Sosterin osaprojektin tavoitteena oli kotisairaalan 24/7- toiminnan käynnistäminen ja alueellisen palliatiivisen hoidon osaamisen kehittäminen. Hyvinvointialueelle siirtymisen myötä Essoten ja Sosterin osaprojektit yhdistyivät ja projektien tavoitteita tarkasteltiin vastaamaan hyvinvointialueen tarpeita. Osaprojektin nimeksi muutettiin ”Yhdenmukaisen moniammatillisen palliatiivisen hoitopolun kehittäminen”. Osaprojektin tavoitteiksi määriteltiin: palliatiivisen potilaan hoitopolun ja toimintamallien yhtenäistäminen koko alueella, jotta potilaat saavat tasavertaista ja -laatuista hoitoa kaikkialla.
Palliatiivinen hoito tulee turvata kaikille kansalaisille tasavertaisesti ja tarvelähtöisesti STM:n suositusten mukaisesti.
Hankkeen aikana saatiin kuvattua palliatiivisen potilaan hoitopolku sekä koottua yhteiset toimintamallit sähköiseen materiaalipankkiin (ohjeet, esitteet). Palliatiivisen keskuksen roolia koordinoivana tahona saatiin kirkastettu ja alueelle kuvattiin psykososiaalisen tuen palvelutarjotin. Alueella järjestettiin koulutuksia, työpajoja sekä hyviä toimintamalleja saatiin juurrutettua käytäntöön. Pallistiivisen hoitotyön verkosto laajeni koskemaan julkisen ja yksityisen puolen toimijat.