Palvelutarpeen arvioinnin valmennus vammaispalveluiden ammattilaisille, Lapin HVA (RRP, P4, I1)

Palvelutarpeen arvioinnin valmennuksen tavoitteena on vahvistaa vammaispalveluiden viranomaistyötä tekevien ammattilaisten osaamista sosiaalihuoltolain mukaisesta palvelutarpeen arvioinnin prosessista ja sopia yhteisiä käytäntöjä

Toimintamallin nimi
Palvelutarpeen arvioinnin valmennus vammaispalveluiden ammattilaisille, Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Palvelutarpeen arvioinnin valmennuksen tavoitteena on vahvistaa vammaispalveluiden viranomaistyötä tekevien ammattilaisten osaamista sosiaalihuoltolain mukaisesta palvelutarpeen arvioinnin prosessista ja sopia yhteisiä käytäntöjä

Toteutuspaikka
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke (VASA 2), Suomen kestävän kasvun ohjelma (RRP)
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
Pta valmennuksen aikataulu

Tekijä

Ulla Narumo

Luotu

02.05.2024

Viimeksi muokattu

17.12.2024
Ratkaisun perusidea

Vammaispalveluiden palvelutarpeen arvioinnin valmennuskokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa viranomaistyötä tekevien ammattilaisten osaamista ja yhteistä ymmärrystä sosiaalihuoltolain mukaisesta palvelutarpeen arvioinnista sekä luoda ja kehittää yhteisiä käytäntöjä palvelutarpeen arvioinnin toteuttamiseen.  Valmennuskokonaisuus pohjautuu Tulevaisuuden sote keskus -hankkeen palvelutarpeen arvioinnin valmennukseen. Vammaispalveluiden kokonaisuudessa on huomioitu vammaispalveluiden rooli sosiaalihuollon erityispalveluna ja vammaispalveluita määrittävä lainsäädäntö.

Valmennus toteutetaan vuoden 2023 ja 2024 aikana Lapin hyvinvointialueen vammaispalveluiden viranomaistyötä tekeville ammattilaisille, jotka tekevät työssään palvelutarpeen arviointeja. Mukana valmennuksessa on myös kehittäjäasiakkaita (1. ja 2. työpajoissa). Valmennuksessa huomioidaan myös saamen kieli ja kulttuuri osan palvelutarpeen arviointia.   

Valmennus koostuu kolmesta etätapaamisesta ja kolmesta työpajasta. 

  1. Etätapaaminen:
    1. Vammaispalvelut sosiaalihuollon erityispalveluna
    2. Palvelutarpeen arvioinnin lähtökohdat
    3. Asiakkuuden aloittaminen ja kiireellisyysarvio
    4. Palvelutarpeen arvioinnin prosessi
    5. Palvelutarpeen arvion sisältö
  2. Etätapaaminen:
    1. Kehittäjäasiakkaan puheenvuoro asiakkaan osallisuuden tukemisesta
    2. Asiakkaan oikeudet ja velvollisuudet
    3. Tiedonvaihto ja monialainen yhteistyö
  3. Etätapaaminen:
    1. Erityistä tukea tarvitseva henkilö
    2. Omatyöntekijyys
  4. Työpaja:
    1. luodaan yhteiset käytännöt palvelutarpeen arvion prosessille - "PTA-peli"
    2. Arviointi ja jatkosuunnitelma
  5. Työpaja
    1. Työturvallisuus
    2. Työparikäytännöt ja moniammatillinen yhteistyö
    3. Käytännöt asiakastapaamisissa
    4. Erityisen tuen tarpeen arviointi
    5. Alaikäinen asiakkaana
    6. Asiakkuus päättyy tai jatkuu toisaalla
    7. Arviointi ja jatkosuunnitelma
Toimintaympäristö

Lapin hyvinvointialueella sosiaalipalvelut on jaettu kolmeen vastuualueeseen, jotka ovat vammaispalvelut, perheiden ja työikäisten palvelut ja ikääntyneiden palvelut. Vammaispalvelut on sosiaalihuollon erityispalvelu, jonka tavoitteena on edistää ja tukea vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa, itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeutta sekä ehkäistä ja poistaa niiden toteutumisen esteitä.

Vammaispalveluissa myönnetään vammaispalvelulain ja erityishuoltolain mukaisia palveluita. Kehittämistyötä haastoi vammaispalvelulain muutosprosessi, uusi laki tulee voimaan 1.1.2025. Uudistuvalla lainsäädännöllä on konkreettisia vaikutuksia vammaispalvelulain soveltamisalaan ja vammaispalveluissa järjestettäviin palveluihin. 

Valmennuskokonaisuus pohjautuu Tulevaisuuden sote keskus -hankkeen palvelutarpeen arvioinnin valmennukseen. Vammaispalveluiden kokonaisuudessa on huomioitu vammaispalveluiden rooli sosiaalihuollon erityispalveluna ja vammaispalveluita määrittävä lainsäädäntö. | Innokylä (innokyla.fi)

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Aihealueet

Ilmiöt