Pirkanmaan hyvinvointialueen fysioterapian suoravastaanottomalli

Fysioterapian suoravastaanottomalli on kuvaus ammattilaisille ja organisaatioille mallin käyttöönottoon ja hyödyntämiseen Pirkanmaan sote-keskuksissa. Kuvattuna asiakkaan polku, hoidon tarpeen arvioijan, fysioterapeutin ja lääkäreiden tehtävät. 

Toimintamallin nimi
Pirkanmaan hyvinvointialueen fysioterapian suoravastaanottomalli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Fysioterapian suoravastaanottomalli on kuvaus ammattilaisille ja organisaatioille mallin käyttöönottoon ja hyödyntämiseen Pirkanmaan sote-keskuksissa. Kuvattuna asiakkaan polku, hoidon tarpeen arvioijan, fysioterapeutin ja lääkäreiden tehtävät. 

Toteutuspaikka
Pirkanmaa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Luotu

14.09.2021

Viimeksi muokattu

31.10.2023
Ratkaisun perusidea

Mallissa on kuvattuna asiakkaan polku sekä hoidon tarpeen arvioijan, fysioterapeutin ja lääkäreiden keskeiset tehtävät. 

Tuki- ja liikuntaelinoireiset voivat ohjautua suoraan fysioterapeutille lääkärissä käynnin sijaan yhdessä sovittujen ohjautumisen perusteiden mukaisesti.​Ohjautumisen perusteita on päivitetty vuoden 2023 aikana (liitteenä).
Palvelu on tarkoitettu yli 15-vuotiaille tuki- ja liikuntaelinoireisille.
Tavoitteena parantaa hoidon saatavuutta, jatkuvuutta ja oikea-aikaisuutta. 

Toimintaympäristö

Fysioterapian suoravastaanottomallin tavoitteena parantaa hoidon saatavuutta, jatkuvuutta ja oikea-aikaisuutta. Malli parantaa hoitotakuun mukaista hoitoon pääsyä (14vrk) ja oikealle ammattilaiselle ohjautumista oikeaan aikaan.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Fysioterapian suoravastaanotoista on v. 2021-2022 kerätty yksittäisten kuntien toimesta asiakaspalautteita. Pirhan tekstiviestitse kerättyä asiakaspalautteen keruuta on tarkoitus laajentaa koskemaan eri asiakasryhmiä, toivon mukaan myös fysioterapian suoravastaanottokäyntejä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pirkanmaan fysioterapian suoravastaanottomallin kehittäminen käynnistyi PirSOTE-hankkeen toimesta v. 2020. Mallin luomista varten oli perustettu erillinen asiantuntijatyöryhmä, jonka toimesta fysioterapian suoravastaanottomallin eteenpäin vieminen käynnistettiin. 

Mallia on edistetty mm. järjestämällä fysioterapeuteille suoravastaanottokoulutusta ja kouluttamalla hoitajia hoidon tarpeen arvioiden yhteydessä ohjaamaan asiakkaita fysioterapian suoravastaanotoille. Fysioterapian suoravastaanottotoimintaa on käsitelty kunnille suunnatuissa yhteistilaisuuksissa ja kuntakohtaisissa tilaisuuksissa. Kunnat saivat myös sparrata toisiaan mallin käyttöön oton suhteen. Fysioterapian suoravastaanotolle pääsyä on seurattu hankkeen aikana kysymällä säännöllisin väliajoin hoitoon pääsytietoja kunnilta. Myös mallin käyttöön ottojen lukumääriä seurattiin Pirkanmaalla säännöllisesti. 

Vuoden 2021 aikana fysioterapian suoravastaanottomalli oli käytössä jokaisessa sote-keskuksessa (15/15). Mallia on sittemmin tarkennettu vastaamaan paremmin Pirkanmaan hyvinvointialueen yhtenäisiä toimintatapoja.
 
Kuntakohtainen asiakasviestintä on ollut osa ft.n suoravastaanottomallin käyttöön ottojen tukemista. Muun muassa Aamulehti uutisoi Tampereen fysioterapian suoravastaanottotoiminnasta. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä
  • Fysioterapian suoravastaanottomallissa tuki- ja liikuntaelinoireiset voivat ohjautua suoraan fysioterapeutille lääkärissä käynnin sijaan yhdessä sovittujen ohjautumisen perusteiden mukaisesti. Palvelu on tarkoitettu yli 15-vuotiaille tuki- ja liikuntaelinoireisille. Tavoitteena parantaa hoidon saatavuutta, jatkuvuutta ja oikea-aikaisuutta.
  • Toimenpiteen tavoitteisiin on päästy ja sisältöjä on tarkennettu vuoden 2023 aikana muun muassa ohjautumisen perusteiden osalta ja lisäksi on tuotettu fysioterapiaan yhteinen esitietolomake (Innokylässä liitteenä). Toimintamalli on pysyvässä käytössä hyvinvointialueellamme.
  • Fysioterapian suoravastaanottomallin käyttöön ottoa on seurattu hankkeen aikana kysymällä säännöllisesti v. 2021 aikana 15:sta Pirkanmaan hyvinvointialueella aiemmin olleelta yhteistoiminta-alueelta, että ‘’Onko fysioterapian suoravastaanottomalli otettu käyttöön alueellanne?’’. Vuoden 2021 lopussa 15/15 aluetta ilmoitti ottaneensa mallin käyttöön.  
  • Fysioterapian suoravastaanotolle pääsyä on seurattu AvoHilmosta löytyvien tai sote-keskuksilta kysyttävien hoitoonpääsytietojen avulla (T3).  Ft.n suoravastaanotolle pääsy oli 8/2023 keskimäärin 5 vrk (Sd 0-17 vrk). Pirkanmaalla fysioterapian suoravastaanottomallin mukaiselle vastaanotolle pääsy toteutuu hoitotakuulain mukaisesti 14 vuorokauden sisällä. 
Vinkit toimintamallin soveltajille

Huomioitava organisaatiossa ennen fysioterapian suoravastaanottomallin käyttöönottoa:

•Asianmukainen koulutus (Suomen fysioterapeutit ry.n mukaisesti Suositus fysioterapeutin tule-suoravastaanottokoulutuksesta), mikä antaa pätevyyden toimia tehtävässä, Esim. TAMK:n asiantuntijafysioterapeutin opinnot jakso 1 (niska, yläraajat, rintaranka) ja jakso 2 (alaselkä, alaraajat). Tehtävänsiirron huomioiminen fysioterapeuttien palkkauksessa .

• Arvioitava asiakastarve vs. suoravastaanoton fysioterapeuttien määrä 

• Tehostettava moniammatillista työskentelyä: HTA:n koulutus/ perehdyttäminen, matalan kynnyksen konsultaatiot, lääkäreiden tuki asialle, jaettu ymmärrys kaikkien sote-keskuksen ammattilaisten kesken 

• Käytännöistä sovittava organisaatiokohtaisesti: Kirjaamis- ja tilastointikäytännöt (esim. erilliset koodit), LOVE-osaaminen, SVA-todistuksen myöntämisen periaatteet

• Viestintä väestölle

Kansikuva
Fysioterapian suoravastaanottomalli

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä