Yhteinen jäsennys ja tavoitetila sille, mitä systeeminen toimintamalli tarkoittaa Pirkanmaalla lastensuojelussa ja kuinka sitä toteutetaan. 

Lisäksi tuki- ja koordinaatiomalli toimintamallille.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Pirkanmaan yhtenäinen systeeminen toimintamalli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yhteinen jäsennys ja tavoitetila sille, mitä systeeminen toimintamalli tarkoittaa Pirkanmaalla lastensuojelussa ja kuinka sitä toteutetaan. 

Lisäksi tuki- ja koordinaatiomalli toimintamallille.

Toteutuspaikka
Pirkanmaan lastensuojelu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Luotu

13.03.2023

Viimeksi muokattu

19.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Toimintamallissa on kansallisten linjausten ja paikallisen kehittämistyön pohjalta jäsennetty yhtenäinen toimintamalli Pirkanmaalle. Toimintamalli toimii toiminnallisena tavoitetilana ja samalla mittarina sille, missä kohtaa mennään systeemisen toimintamallin toteuttamisessa. 

Toimintamallin kuvaus liitteenä diaesityksenä.

Toimiakseen systeeminen toimintamalli tarvitsee tuki- ja koordinaatiomallin. Yhteiskehittämisprosessissa mallinnettu tuki- ja koordinaatiomalli on liitteenä. 

 

Toimintaympäristö **

Systeemisessä lastensuojelun toimintamallissa on tehty kansallista kehittämistyötä THL:n johdolla. Kansallisesti on tehty jäsennyksiä toimintamallin ydinelementeistä ja prosesseista ohjaamaan ja tukemaan paikallista kehittämistyötä. 

Kuntien lastensuojelun ammattilaiset ovat laajasti kouluttautuneet toimintamalliin, vaikkakin koulutusvajetta ja tarvetta täydennyskoulutukselle on. 

Paikallisesti eri kunnissa on muotoiltu ja hyödynnetty systeemistä toimintamallia lastensuojelussa eri tavoin ja erilaisin resurssein. Esimerkiksi osassa kuntia perheet osallistuvat systeemisen asiakastiimin viikkokokouksiin ja toisissa tiimin viikkokokoukset toimivat enemmän ammattilaisten työnohjauksellisina tapaamisina.

Hyvinvointialueelle siirryttäessä SOTE-uudistuksessa on ytimessä yhdenvertainen palveluiden saatavuus. Tällöin on kiinnitettävä huomiota siihen, kuinka yhtenäisillä toimintamalleilla palveluissa toimitaan, millaiseen toimintaan ja työhön perheillä on oikeus asuinpaikasta riippumatta. 

Systeeminen lastensuojelun toimintamallilla pyritään vahvistamaan palveluiden vastaavuutta perheiden tarpeisiin ja vahvistamaan lasten suojelutehtävän onnistumista uudistamalla toimintakulttuuria, -ajattelua ja tapoja. Toimintamalli on vahvasti kansallisesti edistettyä toimintaa, jonka käyttöönottoon on sitouduttu kunnissa.

Mietittäessä SOTE-uudistuksessa hyvinvointialueilla yhtenäistettäviä lastensuojelun toimintamalleja, on systeeminen toimintamalli ytimessä. 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ohessa on kuvattuna osaamisen tuki- ja koordinaatiomalli.

Kansikuva
Kokonaiskuva yhtenäisestä systeemisestä lastensuojelun toimintamallista

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Aihealueet