RAI -arvioinnin käyttöönotto Satakunta
RAI- arviointijärjestelmän käyttöönotto Satakunnan ikäihmisten palvelualueella kotihoidossa, palveluasumisessa ja asiakas- ja palveluohjauksessa. RAI- arviointijärjestelmän avulla selvitetään asiakkaiden palveluntarve ja toimintakyky.
Satakunnan sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävät sekä alueen kuntayhtymät ja kunnat 31.12.2022 saakka.
Kuntayhtymiä on kolme; Porin yhteistoiminta-alue (Pori, Ulvila ja Merikarvia), Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä PoSa (Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia ja Siikainen) sekä Keski-Satakunnan kuntayhtymä, Kessote (Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki ja Nakkila). Kunnat, jotka tuottavat itse sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Eura, Huittinen, Rauma ja Säkylä.
Palvelut siirtyvät Satakunnan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Satakunnan väestömäärä 214 281 henkilöä (31.12.2021). Satakunnan hyvinvointialue on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta. Alueeseen kuuluvat Satakunnan kunnat. Hyvinvointialueen vastuulla on 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimi.
Lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) mukaan kunnilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä. Kuntien on aloitettava RAI-välineistön käyttö viimeistään siirtymäajan päättyessä 1.4.2023.
Lähtötilanteena alueen asiakkaiden toimintakyvyn systemaattinen ja järjestelmällinen arvioinnin mahdollistaminen. Tavoitteena alueen Iäkkäiden palveluiden yhdenmukaiset, tasa-vertaiset, oikea-aikaiset sekä laadukkaat palvelut.
RAI arviointi tuottaa tietoa palveluiden suunnitteluun ja järjestämiseen ja laadun seurantaan (tiedolla johtaminen).
Aikavälillä 1.9.21-31.12.22 alueella toimi yksi Satakunnan RAI-koordinaattori, jonka vastuulla oli käyttöönoton kokonaiskoordinointi alueella, suunnitteluvastuu, kansallinen yhteistyö sekä kehittämisvastuu. Jokaisessa organisaatiossa toimi RAI - koordinaattorit, joiden vastuulla oli organisaatioiden RAI-käyttöönoton edistäminen, suunnittelu ja kehittämisvastuu yhteistyössä erikseen nimettyjen pääkäyttäjien kanssa. Alueelta valikoitui henkilöitä THL:n kouluttajakoulutuksiin, joiden vastuulla oli mm. osaamisen varmistaminen, koulutussuunnittelu, koulutusten toteutus. THL:n tarjoama RAI-kouluttajakoulutus käynnistyi tammikuussa 2022 RAI-kouluttajakoulutuksen tavoitteena on tukea RAI-välineistön käyttöä ja varmistaa yhdenmukaiset ja luotettavat toimintatavat sekä RAI-arvioinnissa että RAI-tiedon käytössä. Satakunnan alueen yksiköissä ja tiimeissä toimivat omat RAI-vastaavat. Yhteistyötä tehtiin muiden maakuntien kanssa; SiunSote, Lappi, Keski-Suomi
1.1.2023 alkaen RAI-koordinaatio sijoittui Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden yhteen vastuuyksikköön. RAI-koordinaatiota toteuttaa neljän RAI-adminin lisäksi pääkäyttäjät, kouluttajat sekä tiimien ja yksiköiden RAI-vastaavat. Adminit tapaavat viikoittain, muut toimijat tapaavat vähintään kuukausittain. Jokaiselle RAI-toimijalle on määritelty oma tehtäväkuva. Yhteistyötä jatketaan edelleen muiden maakuntien kanssa ja Satakunnan hyvinvointialueen eri toimijoiden kanssa.
Päätavoite on, että 1.4.2023 RAI on Satakunnassa ikäihmisten palveluissa käytössä ja käyttölaajuus toteutuu lain edellyttämällä tavalla, RAI-vertailutietoa ja laatuindikaattoreita hyödynnetään organisaatiossa sekä RAI- tietoa hyödynnetään toiminnan kehittämisessä, suunnittelussa ja arvioimisessa. Tavoitteena myös on, että alueen yksityisten palveluntuottajien osalta mukaantulo on suunniteltu ja heidän kanssaan on aloitettu yhteistyö toimenpiteiden edistämiseksi.
Tavoiteltu muutos on yhteisten toimintamallien ja käytänteiden kehittäminen sekä niiden jalkauttaminen koko Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa (palveluohjaus/kotiin annettavat palvelut/asumispalvelut):
- Prosessit
- Koulutusmalli
- Ohjeet
- Hallinta
Palautetta kerätään henkilöstöltä mm. koulutuspalautteiden avulla, joiden perusteella olemme pystyneet ja pystymme jatkossakin muokkaamaan toimintaamme sekä asiakas- että työntekijälähtöiseen toimintaan. Haluamme palautekyselyillä vastauksen mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Mielipiteitä THL:n verkkokoulusta
- Millä tavoin koulutukseen osallistui (lähi/etä/sekä-että)
- Miten ajan resursointi onnistui
- Kokemukset RAI-kouluttajan teoriakoulutuksesta
- Kokemukset RAIsoft-ohjelmiston käytöstä
- Tuen saanti RAI-vastaavilta
Tarkastelemme säännöllisesti alueittain mm. tehtyjen RAI-arviointien määrää ja määrän kehityssuuntaa yhdessä esihenkilöiden ja työntekijöiden kanssa.
Lisäksi otimme käyttöön tammikuussa 2023 RAI-laatumoduulin arviointien analysoinnin työvälineeksi johdolle, lääkäreille ja RAI-vastuuhenkilöille. Laatumoduulin kautta saamme erilaisia tietoja ja ja analyysejä mm. arviointien luotettavuudesta, hoidon laadusta ja palvelujen käytöstä.
Päätavoitteena on toteuttaa RAI:n järjestelmällinen käyttöönotto ikäihmisten palvelualueella lain määrittelemän siirtymäajan puitteissa (1.4.2023 mennessä) THL:n RAI-järjestelmän käyttöönottomalli palvelunjärjestäjälle tai palveluntuottajalle-mallin mukaisesti. Tavoitteena on myös, että RAI- arviointivälineiden systemaattinen ja oikeaoppinen käyttö asiakkaan palveluntarpeen ja toimintakyvyn arviointivälineenä on käytössä ja asiakkaalle tehty RAI- arviointi on yksi osa kokonaisvaltaista arviointiprosessia. RAI- arviointitietoa käytetään asiakkaan hoito- ja palvelusuunnitelman laatimisessa, toteuttamisessa ja seurannassa.
RAI- arviointivälineet tulevat käyttöön ensimmäisessä vaiheessa ikäihmisten palveluissa säännöllisen kotihoidon ja asumispalvelujen piirissä oleville asiakkaille, asiakasohjauksessa sekä perhe-ja omaishoidon tuen palveluihin asiakkaan palvelutarpeen ja toimintakyvyn arviointivälineeksi.
Tavoitteena on, että kaikki Satakunnan organisaatiot aloittavat RAI arviointivälineistön käytön ja koulutuksen palvelualueittain (laajentamisen) henkilöstölleen vuoden 2022 alussa ja samalla edetään arvoitityön aloittamiseen sen mukaan, miten henkilöstö saadaan koulutettua. Tavoitteena on myös, että tammikuun aikana tapahtuu uudelleen organisoituminen RAI käyttöönoton osalta siten, että RAI huomioidaan osana muuta alueella tehtävää kehittämis- ja laatutyöskentelyä sekä päätöksentekoa, jotta käyttöönoton edellyttävät toimenpiteet tulevat huomioiduksi. Tämä on tärkeää, jotta käyttöönottoprosessissa voidaan edetä suunnitellusti.
Yksityisiltä palveluntuottajilta (asumisen ja kotihoidon palveluissa) edellytetään myös RAI- järjestelmän käyttöä asiakkaan toimintakyvyn arvioimiseksi. Tämä koskee lähinnä julkisen oman palvelutuotannon käyttämän yksityisten palvelutuottajien mukaanottoa. Yksityisten palvelutuottajien mukaan tulosta on keskusteltu alustavasti 2.12.2021 pidettävässä RAI-koordinaatioryhmän kokouksessa ja syksyllä 2022 yksityiset palveluntuottajat saivat ilmoittautua käyttämään Satakunnan yhteistä RAIsoft-ohjelmistoa (sekä testi-että tuotantoympäristö). Tarkoituksena on huomioida yksityiset palveluntuottajien mukaan tulo ja tästä tehdään erillinen toteutussuunnitelma.
RAI- arviointijärjestelmän käyttö ikäihmisten palveluntarpeen ja toimintakyvyn arvioinnin välineenä on kirjattu lakiin 1.10.2020. Lain mukaan kunnilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä. Kuntien on aloitettava RAI-välineistön käyttö viimeistään siirtymäajan päättyessä 1.4.2023. (THL)
Satakunnan alueen yli 65- vuotiaiden määrä väestöstä on n. 44 350 (2021). Asiakkaille kerrotaan ennen ensimmäisen arvioinnin tekemistä mikä RAI on, mitä se tarkoittaa ja arviointi toteutetaan, jota tukee siihen tehty asiakastiedote. Asiakkaat ovat osallisina arvioinnin tekemisessä, heidän suostumuksellaan myös omaiset/läheiset.
Olemme tehneet yhteistyötä mm. SiunSoten ja Lapin kanssa vertaiskehittämisen näkökulmasta ja hyödyntäneet kehittämisessä myös heidän toimintamallejaan Innokylässä.