Sairaanhoitajan ja fysioterapeutin työparityöskentely kirurgisella osastolla
Sairaanhoitajan ja fysioterapeutin työparityöskentelyllä vahvistetaan potilaan arjen toimintoihin kytkeytyvää, toimintakykyä ylläpitävää ja lisäävää toimintaa osastolla sekä sujuvoitetaan turvallista kotiutumista.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Sairaanhoitajan ja fysioterapeutin työparityöskentelyllä vahvistetaan potilaan arjen toimintoihin kytkeytyvää, toimintakykyä ylläpitävää ja lisäävää toimintaa osastolla sekä sujuvoitetaan turvallista kotiutumista.
Toimintamalli lyhyesti
1) Sairaanhoitajan ja fysioterapeutin työparityöskentely
Moniammatillinen yhteistyö kytkeytyy päivittäisten toimien ympärille. Fysioterapeutti on osaston henkilökuntaa ja läsnä hoitotyössä tukemassa potilaan aktiivista toimintakykyä.
2) Potilaan aktiivisuus osastolla
Osaston yleisilme ja kalustus on suunniteltu siten, että se tukee potilaiden aktiivisuutta osastojakson aikana. Potilashuoneissa ja käytävillä on aktiivisuuteen kannustavia visuaalisia tietoiskuja.
3) Sujuva kotiutuminen
Kotiutumisen suunnittelu alkaa potilaan tullessa osastolle. Kotona selviytymisen kyselylomakkeen avulla selvitetään kotona selviytymisen nykytilanne ja kartoitetaan muutostarpeet. Kotiutuspalaverin kesto on enintään 60 minuuttia ja sen sisältö on suunniteltu etukäteen. Kotiutuspalaverin sisältö on vakioitu ja kotiutusprosessiin osallistuvien roolit ovat selvät.
Sairaalan osastoilla on yhä iäkkäämpiä potilaita, joiden toimintakyky usein laskee merkittävästi sairauden, vamman tai kirurgisen toimenpiteen seurauksena. Nopean ja turvallisen kotiutumisen kannalta on keskeistä, että kuntoutustoimet kytkeytyvät päivittäisiin toimiin ja käynnistyvät välittömästi voinnin salliessa. Jatkokuntoutuspaikkoja on vähennetty, minkä vuoksi potilaiden kotiutuminen suoraan kotiin on entistä tärkeämpää.
Kohderyhmänä pilotissa ovat kirurgian osaston potilaat; verisuoni-, plastiikkakirurgiset-, päivystys-, murtuma-, amputaatio-, syöpä-, infektio-, urologiset-, jatkohoitoon tulevat potilaat sekä vatsan alueen leikkauspotilaat. Potilailta kysytään palautetta kotiutumisprosessin sujuvuudesta ja mahdollisuudesta aktiivisuuteen osastolla.
Toimintamallia levitetään ja juurrutetaan osastotunneilla ja erilaisissa verkostotapaamisissa. Käytäntöön vieminen vaatii prosessien ja verkostojen tuntemista sekä henkilön/henkilöt, jotka esittelevät toimintamallia eri yksiköille. Toimintamallien käyttöönotto eri yksiköissä ei vaadi yksiköiltä lisäresursseja, mutta se vaatii avoimuutta muutoksille sekä sitoutumista uusien toimintamallien kokeiluun ja käyttöönottoon. Jalkauttaminen ja juurruttaminen vaativat jatkuvaa viestintää ja vuoropuhelua.
Pilotti on kesken, arviointitietoja ei ole vielä saatavilla.