Salkkuvastaanotto suun terveydenhuollossa, Satakunnan HVA (RRP, P4, I1)

Salkkuvastaanotto vie palvelun suoraan asiakkaan luo. Toimintamallia on kohdennettu lasten ja nuorten suun terveydenhoitoon, mutta malli toimii muillakin. Mallissa korostuu asiakaslähtöisyys, yksilöllisyys, ennaltaehkäisy, tehokkuus ja joustavuus. 

Toimintamallin nimi
Salkkuvastaanotto suun terveydenhuollossa, Satakunnan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Salkkuvastaanotto vie palvelun suoraan asiakkaan luo. Toimintamallia on kohdennettu lasten ja nuorten suun terveydenhoitoon, mutta malli toimii muillakin. Mallissa korostuu asiakaslähtöisyys, yksilöllisyys, ennaltaehkäisy, tehokkuus ja joustavuus. 

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

25.09.2024

Viimeksi muokattu

29.10.2024
Ratkaisun perusidea

Liikkuvan suun terveydenhuollon salkkuvastaanoton toimintamalli on joustava ja tehokas tapa tarjota suun terveydenhuollon palveluja siellä, missä niitä eniten tarvitaan. Malli perustuu kiinteän hammashoitolan perusperiaatteisiin, mutta joustavalla otteella. Toiminta kohdennetaan huolellisen suunnittelun avulla valituille asiakasryhmille, kuten lapsille, ikäihmisille tai muille erityistä tukea tarvitseville. 

Salkkuvastaanoton perusidea on tarjota joustavia ja asiakaslähtöisiä suun terveydenhuollon palveluja viemällä ne suoraan asiakkaiden luo, kuten kouluihin, hoivakoteihin ja tuetun palveluasumisen yksiköihin. Tämä toimintamalli mahdollistaa tehokkaan ennaltaehkäisevän työn, hoitovelan purkamisen ja palveluiden kohdentamisen. Salkkuvastaanotto tukee kiinteiden hoitoloiden toimintaa vapauttamalla resursseja ja parantamalla palveluiden saavutettavuutta, mikä johtaa parempaan suun terveyteen ja asiakastyytyväisyyteen.

Toimintamallia on menestyksekkäästi testattu alakouluympäristössä niin ennaltaehkäisevässä toiminnassa, mutta myös määräaikaistarkastusten läpikäymiseksi. Mittaustulosten mukaan liikkuvassa yksikössä alkavan karieksen pysähtymisen ennuste on parempi kuin kiinteässä hoitolassa.  

Toimintaympäristö

Salkkuvastaanoton toimintaympäristö on suunniteltu joustavaksi ja asiakaslähtöiseksi, jotta suun terveydenhuollon palvelut voidaan tuoda lähemmäksi asiakkaita. Salkkuvastaanoton toimintaympäristöt eivät ole perinteisiä hammashoitoloita, vaan palvelut viedään suoraan asiakkaiden luokse. Tällaisia toimintaympäristöjä ovat: 

  • Koulut
  • Hoivakodit tai tuetun palveluasumisen yksiköt
  • Asiakkaiden kotiin vietävät palvelut
  • Muut tilat, joissa on tarvetta hammashoidon palveluille.

Toimintaympäristön joustavuus mahdollistaa palveluiden kohdentamisen tehokkaasti eri asiakasryhmille ja parantaa suun terveydenhuollon saavutettavuutta ja vaikuttavuutta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Salkkuvastaanottoa voidaan käyttää monissa erilaisissa asiakasryhmissä.

  1. Koululaiset:
    • Salkkuvastaanotto voidaan järjestää kouluissa, jolloin hammashoitopalvelut tuodaan suoraan oppilaiden luo. Tämä vähentää poissaoloja koulusta ja helpottaa hoitoon pääsyä, sekä sen suunnittelua.
    • Pystytään yksilöimään toimintaa ennaltaehkäisevästi tai purkaa määräaikaistarkastuksia pois kiinteästä hoitolasta.
    • Parhaimmat mitatut tilastot ovat koostettu koululaisilta, joiden alkavat kariekset pysähtyvät tehokkaasti salkkuvastaanotolla. 
  2. Ikäihmiset:
    • Hoivakodeissa ja tuetun palveluasumisen yksiköissä asuvat ikäihmiset hyötyvät salkkuvastaanotosta, sillä se tuo hammashoitopalvelut heidän lähelleen. Tämä parantaa saavutettavuutta ja vähentää tarvetta kuljetuksille.
    • Palvelun tehokkuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä asiakkaiden hoidontarve voi olla suurta ja hoitotilanteet haastavampia. 
  3. Syrjäytymisvaarassa olevat:
    • Salkkuvastaanotto voi tarjota matalan kynnyksen palveluja niille, jotka eivät muuten hakeutuisi perinteiseen hammashoitolaan. Tämä voi sisältää esimerkiksi kehitysvammaiset tai muut erityisryhmät.
    • Toimintamallia on testattu mm. ukrainan sotapakolaisten hoitojen edistämiseen kouluikäisillä heidän omassa asumisyksikössä. 
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Salkkuvastaanoton toiminnan juurruttaminen on pitkäjänteinen projekti, jossa parhaimmat tulokset saadaan, kun toteutettua toimintaa ollaan tehty jo vuosia. Toiminnan kivijalkoina voidaan pitää seuraavia alueita:

  1.  Säännölliset ja toistuvat hoitokäynnit.
    • Tavoitteena on totuttaa toimintaympäristön asiakkaat ja yhteistyötahot salkkuvastaanoton toimintaan ja muodostaa pidempiä hoitosuhteita asiakkaisiin.
  2. Yhteistyöverkkojen muodostaminen
    • Laajentaa vastaanottotoiminnan mahdollisuuksia liikkua jouhevasti toiminnan vakiintuessa ja yhteistyön tiivistyessä.
    • Yhteistyön tulee perustua monialaiseen hyötyyn niin asiakkaan, suun terveydenhuollon kuin hoitotilat tarjoavan yksikön tarpeisiin.
  3.  Tiimimallin rakentaminen
    • Henkilöstön valitseminen tiimiin vahvuuksiin perustuen. Motivoituneen ja vakiintuneen henkilöstön ylläpitäminen edesauttaa toiminnan tehokkuutta.
    • Useampi työntekijä on perehtynyt salkkuvastaanoton toimintaan. Tämä varmistaa tiedon ja taitojen säilymisen työyhteisössä muutoksista huolimatta.
  4. Resurssien kohdentaminen ja suunnittelu 
    • Toiminta toteutetaan huolellisesti suunnitellen tiimiä hyväksikäyttäen.
      • hoitoajat, asiakasmäärät ja tarvittavat välineet
  5. Viestintä ja informointi
    • Asiakkaiden informointi
      • Informoi asiakkaita ja heidän huoltajiaan toiminnan tarkoituksista, jatkohoitoajoista ja muista tärkeistä asioista. Tämä auttaa varmistamaan hoidon jatkuvuuden ja ehkäisee tiedonkulun katkoksia.
    • Yhteistyöorganisaatioiden informointi
      •  Kerro avoimesti toiminnan etenemisestä ja sen hyödyistä. Tämä auttaa ylläpitämään avointa ja läpinäkyvää yhteistyötä.

Salkkuvastaanoton käyttöönotto vaatii pohdintaa ja toimenpiteitä useilla eri osa-alueilla, joita on kuvattu tarkemmin toimintamallista kertovassa tiedostossa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä
  1. Asiakastyytyväisyys pysynyt hyvänä.
    1. Palvelusta pitävät niin yhteistyöorganisaatio, kuin asiakkaat ja heidän huoltajat.
  2. Ennaltaehkäisytyö tehokasta
    1. Panostaminen ennaltaehkäisevään työhön vähentänyt karieksen määrää salkkuvastaanoton piiriin kuuluvissa kouluissa. Väestöllistä terveydenedistämistä on havaittu myös mittaristoista.
  3. Uusi työmahdollisuus kiinteiden hoitoloiden rinnalle
    1. Vuorovaikutukseltaan rikas salkkuvastaanotto voi tarjota useille työntekijöille onnistumisen tunteita ja mahdollisuuden maksimoida oma ammattitaitonsa.
Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa monille eri kohderyhmille, kuten koululaisille, ikäihmisille ja kehitysvammaisille. Palvelut voidaan kohdentaa joustavasti asiakasryhmäkohtaisesti.

Yleisiä sudenkuoppia salkkuvastaanotossa ovat:

  1. Henkilöstön kuormitus
  2. Viestintä ja yhteistyön epäonnistuminen
  3. Jatkuvuuden epäonnistuminen.
  4. Aseptiikan puutteellisuus
  5. Turvallisuustekijöiden puutteellisuus.
Kansikuva
Salkku jossa on hampaan kuva.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt