Suun terveydenhuolto osana Kainuun perhekeskusverkostoa (RRP, P4, I1)

Suun terveydenhuolto osana Kainuun perhekeskusverkostoa. Kainuun perhekeskusverkosto koostuu maakunnallisesta perhekeskuksen johtoryhmästä, maakunnallisesta perhekeskuksen työryhmästä sekä kuntakohtaisista perhekeskustiimeistä.

Toimintamallin nimi
Suun terveydenhuolto osana Kainuun perhekeskusverkostoa (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Suun terveydenhuolto osana Kainuun perhekeskusverkostoa. Kainuun perhekeskusverkosto koostuu maakunnallisesta perhekeskuksen johtoryhmästä, maakunnallisesta perhekeskuksen työryhmästä sekä kuntakohtaisista perhekeskustiimeistä.

Toteutuspaikka
Kainuun hyvinvointialue, Kainuu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuun hyvinvointialue
Ristijärvi
Paltamo
Kuhmo
Kajaani
Hyrynsalmi
Suomussalmi
Sotkamo
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

08.04.2024

Viimeksi muokattu

21.03.2025
Ratkaisun perusidea

Kainuun hyvinvointialueen suun terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat työssään paljon lapsia, nuoria ja lapsiperheitä. Suun terveydenhuollon tavoitteena oli päästä osaksi Kainuun moniammatillista perhekeskusverkostotoimintaa tuoden lapsiperheiden suunterveyden näkökulmia esille. Perhekeskusverkosto mahdollistaa yhteistyön hyvinvointialueen eri ammattilaisten, järjestöjen sekä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimijoiden kanssa. Kainuun hyvinvointialueen perhekeskusverkosto koostuu Maakunnallisesta perhekeskuksen johtoryhmästä, Maakunnallisen perhekeskuksen työryhmästä sekä kuntakohtaisista perhekeskustiimeistä.

Maakunnallisen perhekeskuksen johtoryhmä yhteensovittaa ja koordinoi lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kokonaisuutta. Maakunnallisen perhekeskuksen johtoryhmässä suun terveydenhuoltoa edustaa apulaisylihammaslääkäri. 

Maakunnallisen perhekeskuksen työryhmä koostuu esihenkilötason toimijoista, mutta myös käytännön tason toimijoista sekä opiskeluhuollon ohjausryhmän jäsenistä. Maakunnallisen perhekeskuksen työryhmässä edustaa suun terveydenhuollon palveluesihenkilö.

Kuntakohtaisten perhekeskustiimit koostuvat perhekeskustoimijoista, sivistystoimen, kolmannen sektorin ja seurakunnan edustuksesta. Kuntakohtaisissa perhekeskustiimeissä (Kajaani, Paltamo, Sotkamo, Suomussalmi, Hyrynsalmi, Ristijärvi ja Kuhmo) edustaa kunnassa toimiva suuhygienisti tai hammashoitaja.

Toimintaympäristö

Perhekeskus on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava monialainen palveluverkosto. Perhekeskus sovittaa yhteen kuntien, kuntayhtymien sekä järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa (THL, perhekeskus). Kainuussa perhekeskustoiminta toimii eri kuntien välillä verkostomaisena toimintana ja se koostuu maakunnallisesta perhekeskuksen johtoryhmästä, maakunnallisesta perhekeskuksen työryhmästä sekä kuntakohtaisista perhekeskustiimeistä.

Perhekeskustoiminnan yhteistyökäytänteitä ovat jalkautuva ohjaustyö, varhaisen tuen tiimimalli, varhainen avoin yhteistyö, palveluiden kokoaminen, Lapset puheeksi -toimintamalli, yhteiskehittäminen, vertaisryhmätoiminta, kohtaamispaikkatoiminta sekä yhteiset koulutukset. Perhekeskuksen tehtävät ovat yhteisiä, mutta painottuvat eri palveluissa ja ammattilaisilla eri tavoin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat Kainuulaiset lapsiperheet. Kainuun perhekeskustyöryhmien tavoitteena on edistää ja seurata lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia, tukea vanhemmuudessa sekä parisuhteessa sekä tarjota varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta huomioiden perheiden monimuotoisuus. Lisäksi ehkäistä lähisuhdeväkivaltaa sekä auttaa sovinnolliseen eroon ja vanhemmuuden jatkumiseen (Perhekeskuksen tehtävät, THL). 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskustoimijat kokoontuvat kunnittain yhteiseen palaveriin n. kaksi kertaa syyskaudella ja kaksi kertaa kevätkaudella. Perhekeskusverkostoon osallistuvat suun terveydenhuollon työntekijät tuovat kuulumiset eri kuntien osalta säännöllisesti esille suun terveydenhuollon omassa terveyden edistämisen työryhmässä ja suuhygienistipalavereissa. Palavereissa käydään läpi tarkemmin perhekeskusverkostossa nousseita suun terveydenhuoltoa koskettavia asioita.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kuntakohtaisiin perhekeskustiimeihin osallistuneet suun terveydenhuollon ammattilaiset saivat uusia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa sovitaan yhteisistä lapsiperheille suunnatuista tapahtumista tai tapaamisista. Suun terveydenhuollon ammattilaiset jakoivat kuntakohtaisissa perhekeskustiimeissä ajankohtaista tietoa suun terveydenhuollossa tapahtuvasta toiminnasta ja kehittämisestä.

Maakunnallisessa perhekeskuksen johtoryhmässä sekä työryhmässä pysyttiin perillä siitä, että mitä ilmiöitä ja asioita Kainuussa on perheiden osalta meneillään ja suun terveydenhuoltoa koskettavia asioita saatiin tarvittaessa välitettyä kaikille suun terveydenhuollon työntekijöille. Johtoryhmässä sekä työryhmässä on nähty yhteistyömahdollisuuksien tärkeys. Maakunnallisessa perhekeskuksen työryhmässä esiteltiin Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Digitaalinen Pesäkolo – perheiden kohtaamispaikka verkossa hanke, jonka tavoitteena on lapsiperheiden vanhemmuuden vahvistaminen ja vertaistuen lisääminen Perheiden Pesäkolo -toimintaa kehittämällä ja laajentamalla digitaalisiin vanhemmuuden tuen ja vertaistuen ryhmämuotoisiin toimintoihin. Suun terveydenhuolto teki yhteistyötä MLL:n  Digitaalisen pesäkolon vanhemmuusryhmään kanssa tarjoamalla koko Kainuun alueen perheille suun terveyteen liittyvää tietoa ja tukea.

Perhekeskusverkoston toiminta nähdään tärkeänä ja suun terveydenhuolto haluaa jatkaa työskentelyä jatkossakin perhekeskusverkostossa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toiminta on sovellettavissa muihinkin vastaaviin verkostomaisiin työskentelytapoihin. Verkostomaiseen työskentelyyn osallistuminen vaatii resursseja työyksiköltä ja vastuuhenkilöiden nimeämistä eri työryhmiin. On huolehdittava, että osallistuminen ei jää pelkästään kuunteluksi vaan omassa työyksikössä olevia ajankohtaisia aiheita on tuotava aktiivisesti esille yhteistyökumppaneille. Verkostomaiseen työskentelyyn osallistuneiden on tärkeää tuoda ajankohtaista tietoa ja uusia yhteistyömahdollisuuksia esille myös oman työyksikön yhteisiin palavereihin, jossa niitä voidaan käsitellä vielä yhdessä.

Kansikuva
Kuva Pixapay

Kehittämisen vaihe

Valmis

Ilmiöt

Kohderyhmä