Teknologiayhdyshenkilöt kotihoidon kehittäjäverkostona - toimintamalli, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1, TP5)

Pirkanmaan hyvinvointialueen kotona asumista tukevissa palveluissa on aloittanut toimintansa 11 teknologiaorientoitunutta työntekijää, joiden pääasiallisena tehtävänä on toimia vastuuyksikkönsä teknologiavastaavina. 

Toimintamallin nimi
Teknologiayhdyshenkilöt kotihoidon kehittäjäverkostona - toimintamalli, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1, TP5)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pirkanmaan hyvinvointialueen kotona asumista tukevissa palveluissa on aloittanut toimintansa 11 teknologiaorientoitunutta työntekijää, joiden pääasiallisena tehtävänä on toimia vastuuyksikkönsä teknologiavastaavina. 

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialue, kotona asumista tukevat palvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Anu Asmundela

Luotu

17.07.2024

Viimeksi muokattu

07.08.2024
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin tarkoituksena on edistää etähoivaa kotona asumista tukevissa palveluissa koko Pirkanmaan hyvinvointialueella. 

Pirkanmaan hyvinvointialueella etähoiva on yksi säännöllisen kotihoidon toteuttamisen tapa. Etähoiva sisältää muun muassa asiakkaille tehtäviä etäkäyntejä Suvanto Care -videopuhelupalvelun avulla sekä osalla asiakkaista on käytössään Evondos -lääkeautomaatti. Etähoivan avulla asiakkaiden toimintakykyä voidaan ylläpitää ja osallistaa heitä omaan hoitoonsa, sekä vapauttaa hoitajan työaikaa muihin tarpeellisiin tehtäviin ja palveluntarpeeltaan vaativampien asiakkaiden hoitoon.

Pirkanmaan hyvinvointialueen kotona asumista tukevissa palveluissa on aloittanut toimintansa 11 teknologiaorientoitunutta työntekijää vuosien 2023-2024 aikana, joiden pääasiallisena tehtävänä on toimia vastuuyksikkönsä teknologiavastaavina. Teknologiayhdyshenkilöt muun muassa koordinoivat lääkeautomaattien ja etäkäyntilaitteiden tehokasta käyttöönottoa ja alueellista laitehallintaa.

Teknologiayhdyshenkilön tehtäviin kuuluu auttaa ja opastaa kotihoidon henkilökuntaa etähoivaan soveltuvien asiakkaiden valinnassa, konkreettisesti laitteiden käytössä ja hallinnassa, sekä toimia "teknologialähettiläänä" edistäen myönteistä mielikuvaa etähoivasta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Teknologiayhdyshenkilöt ovat verkostoituneet keskenään, kysyvät toisiltaan neuvoja ja vinkkejä, sekä jakavat tietoa ja hyviä käytänteitä toisilleen.

Toimintaympäristö

Toimintamallin toimintaympäristönä on hyvinvointialueen kotona asumista tukevat palvelut. Hyvinvointialueen kotona asumista tukevat palvelut on hallinnollisesti jaettu yhdeksään vastuuyksikköön. Jokaisessa vastuuyksikössä toimii vähintään yksi teknologiayhdyshenkilö.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tehtäviin ei ole palkattu uusia henkilöitä, vaan tehtävä on muodostunut olemassa olevien, tehtävään sopivien henkilöiden työkuvaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Teknologiayhdyshenkilöiden avulla on saatu yhtenäistettyä hyvinvointialuetasoisia toimintamalleja etähoivaan liittyen, sekä vahvistettu vastuuyksiköiden välistä yhteistyötä. Laitteiden käyttöasteita on saatu merkittävästi nostettua, koska yhteistyön myötä laitteiden siirtäminen alueiden välillä on ketteröitynyt. Etähoivalaitteiden käytön peittävyysprosentit ovat nousseet tasaisesti.

Kansikuva
Etähoivalaite

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt