Terveydenhuollon kirjaamisen kehittäminen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (RRP, P4, I3)

Terveydenhuollon kirjaamisen kehittäminen ja kirjaamiskäytäntöjen yhtenäistäminen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella.  

Toimintamallin nimi
Terveydenhuollon kirjaamisen kehittäminen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (RRP, P4, I3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Terveydenhuollon kirjaamisen kehittäminen ja kirjaamiskäytäntöjen yhtenäistäminen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella.  

Toteutuspaikka
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Mari Lätti

Luotu

10.05.2024

Viimeksi muokattu

30.06.2025
Ratkaisun perusidea

Hankkeen terveyden- ja sosiaalihuollon kirjaamiskoordinaattorit rakensivat yhdessä kirjaamisen laadunhallinnan mallin, joka luo rakenteet koko hyvinvointialueelle sosiaali- ja terveydenhuollon kirjaamiseen. Kirjaamisen laadunhallinnan malli koostuu kirjaamisen ydinryhmistä, kirjaamisen mentoriverkostosta sekä kirjaamiskoordinaattoreista. Kirjaamisen rakenteiden avulla saadaan luotua selkeät, yhtenäiset käytänteet kirjaamisen haasteiden ratkomiseen sekä kirjaamista ohjaavien linjausten sopimiseen.

Toimintaympäristö

Terveydenhuoltoa ja kirjaamista koskettavat lait päivittyvät ja sen myötä kirjaamisen ohjeistukset ja vaatimukset muuttuvat. Terveydenhuoltoa koskettaa jatkuva muutos, ja tätä muutosta haastaa haastava taloudellinen sekä henkilöstöresurssillinen tilanne. On valtakunnallinen tarve kehittää terveydenhuollon kirjaamista vastaamaan nykyisiä asiakas- ja potilastiedon kirjaamisen ohjeita tehokkaasti ja systemaattisesti.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kirjaamisen kehittämisen kohderyhmänä on Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen perusterveydenhuollon yksiköiden hoitohenkilökunta. Kirjaamisen merkitys tiedostetaan yksiköissä ja yksiköissä on tunnistettu kirjaamisen kehittämisen tarpeita. Yksiköiden esihenkilöitä ja työntekijöitä on osallistettu Kirjaamisen nykytilan kartoituksen teon yhteydessä sekä kartoituksessa havaittuihin asioihin jatkotoimenpiteet on suunniteltu yhdessä vastuualueiden kanssa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kirjaamisen laadunhallinnan mallin juurruttaminen vaatii kirjaamisen koordinaattorit sosiaali- ja terveydenhuoltoon, ja kirjaamisen laadunhallinnan mallin rakenteiden jalkauttaminen on osa heidän työtään.  Kirjaamisen mentoriverkoston ammattilaiset tarvitsevat kirjaamisen kehittämisen eteen tehtävää työtä varten ns. korvamerkittyä työaikaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Uusia, yllättäviä tietoteknisiä rajoitteita on ilmennyt kirjaamisen kehittämistyön yhteydessä. Nykyinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä on rajoittunut monelta osin, eikä uusia (tarpeellisia ja lain vaatimia) toiminnallisuuksia ole voitu käyttöönottaa. Terveysasemien kirjaamisen mallipohjien pilotointivaihe on vielä menossa ja se päättyy syksyllä, jonka jälkeen olisi tarkoituksena että mallipohjia muokataan saatujen palautteiden perusteella ja ne jää pysyväksi osaksi työarkea.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kirjaamisen kehittäminen vaatii systemaattista työtä ja kirjaamiseen perehtyneitä henkilöitä.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt