Työ- ja toimintakyvyn kartoitushaastattelu tehdään kaikille korvaushoitoon tuleville asiakkaille hoidon ensimmäisen puolen vuoden aikana. Haastattelun avulla selvitetään asiakkaan vahvuuksia ja kehittämiskohteita työelämä- ja opiskeluvalmiuksien lisäämiseksi.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Työ- ja toimintakyvyn kartoitus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työ- ja toimintakyvyn kartoitushaastattelu tehdään kaikille korvaushoitoon tuleville asiakkaille hoidon ensimmäisen puolen vuoden aikana. Haastattelun avulla selvitetään asiakkaan vahvuuksia ja kehittämiskohteita työelämä- ja opiskeluvalmiuksien lisäämiseksi.

Toteutuspaikka
Sovatek-säätiö
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Satu Kvick

Luotu

27.04.2020

Viimeksi muokattu

27.09.2021
Ratkaisun perusidea **

Työ- ja toimintakyvyn kartoitushaastattelu tehdään kaikille korvaushoitoon tuleville asiakkaille hoidon ensimmäisen puolen vuoden aikana. Haastattelun avulla selvitetään asiakkaan vahvuuksia ja kehittämiskohteita työelämä- ja opiskeluvalmiuksien lisäämiseksi. Haastattelussa huomioidaan asiakkaan kiinnostuksen kohteet, toimintakyky ja saatavilla olevat palvelut. Kartoitus ja siinä tehtävät suositukset ovat osa asiakkaan hoito-, kuntoutumis- ja palvelusuunnitelmaa, jossa ne huomioidaan käytännön toteuttamista varten.

Kartoitushaastattelun avulla opioidikorvaushoidossa olevat henkilöt pääsevät mahdollisimman nopeasti osalliseksi erilaisiin työ- ja opiskelupolkuihin sekä palveluihin, jotka edistävät työ- ja toimintakykyä.

Päämäärä

Jyväskylän Sovatek-säätiö osallistuu valtakunnallisessa hankkeessa tehtävään yhteiskehittämiseen. Sovatek-säätiö on psykososiaalisen kuntoutuksen asiantuntija- ja yhteistoimintaorganisaatio, joka keskittyy päihde- ja mielenterveyshaittojen ehkäisyyn ja hoitoon  sekä työllistymisen edistämiseen. Sovatek-säätiön korvaushoidossa olevat asiakkaat/hankekehittäjät yhdessä hankkeen työntekijän, korvaushoitotyöryhmän, Asema 78:n ja työvalmennuksen kanssa jakavat omaa osaamistaan valtakunnallisesti tuottamalla tietoa ja kokemuksia toimintamallista, missä korvaushoidossa olevien koko prosessi korvaushoidon arviointi- ja aloitus, hoito- ja kuntoutus, vertaistuki sekä toimintakykyä- ja työelämävalmiuksia tukevat palvelut tuotetaan samasta organisaatioista yhtenä palveluprosessina.

TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN

Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.

 

Toimintaympäristö **

Kts. otsikko TOIMIVUUDEN JA KÄYTTÖÖNOTON EHDOT **

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kaikki opioidikorvaushoidon asiakkaat; erityisesti työelämäpalveluiden, opiskelun tai kuntouttavan päivätoiminnan ulkopuolella olevat.

Hankkeen tarkoitus on kehittää korvaushoidossa olevien työelämäosallisuutta, kokemusasiantuntija - ja vertaistoimintaa, sekä työkyvyn arviointia yhteistyössä korvaushoitotyöryhmän, vertaistoimintakeskus Asema 78:n, työvalmennuksen henkilöstön ja hankekehittäjäasiakkaiden kanssa.

Sovatek-säätiön päätavoite on edistää korvaushoidossa olevien vertaistoimintaa ja kokemusasiantuntijuutta; lisätä ja kehittää työelämäosallisuutta; sekä parantaa kohderyhmän toimintakykyä sosiaalisen kuntoutuksen keinoin (työ- ja toimintakyvyn arviointi).

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Moniammatillisen työryhmän toteuttama haastattelu

Haastattelussa selvitetään asiakkaan koulutus- ja työhistoria, sekä sosioekonominen asema. Lisäksi kartoitetaan asiakkaan näkemys oman hoitonsa tilasta ja sen sujumisesta.

Haastattelussa asiakas arvioi omaa toimintakykyään ja siihen vaikuttavia tekijöitä, sekä esittää toiveensa toimenpiteistä koskien työ- ja opiskelusuunnitelmaa ja niiden käytännön toteuttamista. Kaikilla ei ole tavoitteena työelämä tai opiskelu ja näiden asiakkaiden kohdalla mietitään elämänlaatuun ja arjen hallintaan liittyvää toimintaa.

Suositus jatkotoimenpiteistä

Asiakkaan toiveet kuultuaan haastattelun tehnyt moniammatillinen työryhmä ottaa kantaa suunnitelmaan ja yhdessä keskustellen tehdään suositus jatkotoimenpiteistä.

Suositus sisältää arviointi- ja seurantakokouksen, jossa arvioidaan suunnitelman toteutumista ja siihen vaikuttaneita tekijöitä.

Seurantakokous

Seurantakokouksen ajankohta sovitaan yksilöllisesti.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Työ- ja toimintakyvyn kartoitushaastattelulomake toimii asioinnin tukena työllisyyspalveluissa.

Asiakkaalla selkeä suunnitelma omalle työ- ja/tai opiskelupolulleen.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Tarvittavat resurssit

Moniammatillinen työryhmä (sosiaalityöntekijä, sairaanhoitaja, työvalmentaja), vastaanottotila, tietojärjestelmä ym. Aikaa haastatteluun varataan noin 45 minuuttia.

Asiakasosallistujien toimeentulo

Työmarkkinatuki, asumistuki, toimeentulotuki, kuntoutumistuki, sairauspäiväraha, eläke tai opintotuki. Toimintaa on toteutettu osana aktivointisuunnitelmaa.

Järjestämisvastuu, tärkeät kehittämiskumppanit

TYP-palvelut (TE-palvelut, Kela, kunta), kehittämiskumppaneina järjestöt ja yritykset sekä asiakkaat.

 

Kansikuva
OK-hankkeen logo

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä