Uraohjain haastattelutyöpaja englanniksi - Career Driver Job Interview Workshop

Uraohjain+ -hankkeen ei-suomenkielisille osallistujille suunnattu työhaastattelutyöpaja materiaaleineen englanniksi. 

Toimintamallin nimi
Uraohjain haastattelutyöpaja englanniksi - Career Driver Job Interview Workshop
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Uraohjain+ -hankkeen ei-suomenkielisille osallistujille suunnattu työhaastattelutyöpaja materiaaleineen englanniksi. 

Toteutuspaikka
Stadin AO, Metropolia, Laurea: Uraohjain+
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

27.02.2025

Viimeksi muokattu

28.02.2025
Ratkaisun perusidea

Uraohjain haastattelutyöpaja englanniksi antoi kansainvälisen taustan omaaville mahdollisuuden harjoitella  työhaastattelutilannetta Suomessa. Liitettynä ohjelma ja alustava esitys.

Toimintaympäristö

Alakohtaisten haasteiden lisäksi Uraohjaimessa kiinnitettiin huomiota isoihin työllistymisen trendeihin, jotka vaikuttavat työmarkkinoilla yleisesti. Julkisuudessa paljon puhutut kielitaitovaatimukset eivät ole ainoa kansainvälisten osaajien kohtaama haaste suomalaisilla työmarkkinoilla. Työllistymisen esteenä voi olla suomalaisen työelämän huono tuntemus ja osa ei ollut kokenut suomalaista työhaastattelutilannetta aikaisemmin. Tässä tilaisuudessa yhdistyi tieto siitä mitä voi odottaa, rentoutustekniikat ja kolmerooliharjoittelu pienryhmissä. Kokemus oli monelle silmiä avaava.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tämän haastattelutyöpajan kohderyhmänä oli ei-suomea äidinkielenään puhuvat työnhakijat Uraohjain+ -hankkeessa. Osallistujista noin puolet olivat kansainvälisen taustan omaavia osaajia, joten sisältöä tarjottiin myös englanniksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Osallistujille suunnattu työpajan esitys, joka käsittelee keskeisiä haastattelutaitoja sekä stressinhallintaa. Esitys tukee harjoitusten sisältöä. Kohderyhmänä olivat IT- ja media-alojen kansainvälistaustaiset työnhakijat, joten jos hyödynnätte materiaalia muille aloille, sitä voi muokata sen mukaisesti. Suurin osa sisällöstä on kuitenkin alariippumatonta. Tämä koskee erityisesti harjoitusmateriaalia.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ohessa saadut palautteet. Hankkeessa olevien työnhakijoiden jatkopolutusta töihin tai opintoihin seurattiin itse hankkeessa, ei suhteessa tähän työpajamalliin. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Haastattelutyöpajan soveltaminen käytännössä vaatii selkeät materiaalit, osaavan ohjaajan (tai useampi, jos mahdollista – esim. yksi ohjaaja per pienryhmä) sekä riittävästi aikaa osallistujien aktiiviselle harjoittelulle. Resurssien osalta tärkeää on varata yksi isompi tila, ja pienemmät tilat, joissa pienryhmätyöskentely onnistuu. 

Toimintamallia voi soveltaa eri kohderyhmille ja ympäristöihin, mutta sisältöä on hyvä räätälöidä esimerkiksi alan, kulttuuritaustan tai osallistujien kokemustason mukaan. 

Sudenkuopista keskeisimpiä ovat:

  • Liian teoreettinen lähestymistapa – harjoitusten pitää olla käytännönläheisiä.
  • Liian suuret ryhmät – osallistujien täytyy saada tarpeeksi henkilökohtaista harjoittelua ja palautetta.
  • Liian lyhyt aikataulu – jännityksen hallinta ja taitojen harjoittelu vaativat aikaa.
  • Monirooliharjoitusten ohjaaminen – roolitusten täytyy olla selkeitä, jotta osallistujat hyötyvät niistä mahdollisimman paljon.

Kokemuksemme perusteella toiminnallinen ja osallistava ote tuottaa parhaan lopputuloksen, ja työpajan voi muokata eri tarpeisiin, kunhan resurssit ja kohderyhmän erityispiirteet huomioidaan. Fasilitoijana ei välttämättä tarvitse olla kovin kokenut, mutta kaikilla mukana olevilla on hyvä olla sama ymmärrys, siitä miten harjoittelut toimivat.