Valomerkkitoiminta on ennaltaehkäisevää päihdetyötä, jonka tavoitteena on alaikäisen terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden lisääminen sekä suojaaminen päihteiden aiheuttamilta haitoilta.

Toimintamallin nimi
Valomerkki -keskustelu Satakunnassa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Valomerkkitoiminta on ennaltaehkäisevää päihdetyötä, jonka tavoitteena on alaikäisen terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden lisääminen sekä suojaaminen päihteiden aiheuttamilta haitoilta.

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialue, perhekeskukset, kunnat, sosiaalipäivystys, Sata-ankkuri
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Satakunta
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Terveyden edistämisen määräraha
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

28.09.2020

Viimeksi muokattu

10.11.2023
Ratkaisun perusidea

Valomerkkikeskusteluun ohjataan alaikäisiä, jotka ovat ensimmäistä kertaa päihteidenkäyttönsä tai päihteiden hallussapidon vuoksi tekemisissä poliisi, terveydenhuollon, koulun tai muiden viranomaisten kanssa, eivätkä ole lastensuojelun asiakkaita. 

Valomerkki-keskustelu on tunnin mittainen päihdekeskustelu, johon osallistuu nuori ja huoltaja/huoltajat sekä kaksi valomerkki-koulutuksen käynyttä ammattilaista. Valomerkki-keskustelussa käydään läpi tapahtuma, joka johti poliisin tai muun viranomaisen puuttumiseen tilanteessa sekä keskustellaan päihteiden käytöstä ja niihin liittyvistä asenteista sekä päihteisiin liittyvistä terveyshaitoista. Lisäksi käydään keskustelua nuoren arjesta (koulu, vuorokausirytmi, mieliala, harrastukset/vapaa-aika, perhetilanne, pelaaminen jne.)

Keskustelussa kartoitetaan myös laajemmin nuoren elämäntilannetta sekä pyritään vaikuttamaan asenteisiin ja yleiseen mielipiteeseen, jotta lasten ja nuorten päihteidenkäyttöä ei sallittaisi.

Valomerkki-keskustelun aikana arvioidaan yhdessä nuoreen liittyvä huolen aste ja nuori ohjataan tarvittaessa eteenpäin. Keskustelun jälkeen on mahdollista jatkaa asian käsittelyä kunnan lasten, nuorten ja perheiden palveluissa. Valomerkki-keskustelu ei automaattisesti johda lastensuojelullisiin toimenpiteisiin.

Kun on kyseessä ensimmäinen nuoreen liittyvä kontakti sosiaalitoimeen ja sosiaalityö arvioi että tilanne ei vaadi sosiaalityön toimenpiteitä, hoidetaan haastattelu nuorisotoimen puolella. Tällöin lapsi ja vanhemmat käyvät keskustelun nuorisotyöntekijän kanssa. Keskustelun tarkoitus on kartoittaa tilanne, jolloin nuori käytti päihteitä ja tukea nuoren päihteettömyyttä sekä vanhempia kasvatustyössä. Nuorisotyöntekijä tarjoaa nuorelle vaihtoehtoista tekemistä ohjaamalla häntä nuorisotoimen tarjoamien palveluiden piiriin.

 

Toimintaympäristö

Valomerkki -toimintamalli on kehitetty alunperin Kaarinassa vuonna 2004. Tämän jälkeen malli on otettu käyttöön useassa muussakin kunnassa ja kuntayhtymässä (mm. Pirkkala, Riihimäki, Salo).

Selvin päin Satakunassa -hankkeen aikana valomerkki -toimintamalli on otettu käyttöön 10 kunnassa Satakunnassa (Karvia, Kankaanpää, Honkajoki, Siikainen, Jämijärvi, Pomarkku, Säkylä, Nakkila, Eurajoki ja Harjavalta). Ennen hanketta valomerkki -toimintamalli oli Satakunnassa käytössä Porin yhteistoiminta-alueella (Pori, Merikarvia ja Ulvila).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä alaikäiset
–jotka ovat käyttäneet päihteitä tai joiden hallussa on päihteitä.
–jotka eivät ole lastensuojelun asiakkaita.
–ovat ensimmäistä kertaa tekemisissä viranomaisten kanssa päihtyneinä tai päihteisiin liittyvissä asioissa

Valomerkki -keskustelun pilotointijaksoilla on kysytty sekä nuorten että vanhempien kokemuksia. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin käyttöönotto vaatii johdon sitoutumista organisaatioissa ja koordinointivastuun määrittämistä. Kunnissa tulee määritellä ja resursoita koordinoinnista vastaava henkilö. Lähettävä taho ohjaa valomerkki-keskusteluun tulevat nuoret koordinoivalle henkilölle kunnassa, joka huolehtii valomerkki-keskustelun toteutumisesta. Ammattilaisia koulutetaan valomerkki-keskustelun toteuttamiseen kunnissa ja koulutetuista ammattilaisista muodotetaan valomerkkitiimi. Toimintamallin käyttö vaatii vahvaa yhteistyötä ja sitoutumista, jotta se pysyy käytössä. Toimintamallin käyttöönotosta on hyvä tiedottaa ammattilaisia ja kuntalaisia. Selvin päin Satakunnasta -hankkeesta on laadittu jaettavaksi esite, missä kerrotaan lyhyesti valomerkki-keskustelusta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Selvin päin Satakunnassa – hankkeen tavoitteena oli juurruttaa Satakuntaan yhtenäiset varhaisen puuttumisen toimintamallit. Valomerkki -toimintamalli oli yksi juurrutettavasti toimintamalleista. Hankkeen aikanan Satakunnan kunnat ovat sitoutuneet hyvin toimintamallin käyttöönottoon ja uusia kuntia oli helppo saada mukaan. Kunnat kokivat toimintamallin selkeäksi ja tuovan selkeän prosessin minne alaikäiset päihteitä kokeilevat nuoret ohjataan. Toimintamallin vakiinnuttamistyössä ollaan päästy hyvään alkuun. Vakiinnutamistyötä tulee vielä jatkaa, jotta toimintamalli vakiintuu koko maakuntaan käyttöön.

Pilotoinnin vastauksista ilmenee, että suurin osa niin nuorista (59 %), vanhemmista (61 %) kuin ammattilaisista (68 %)
koki keskustelun hyödyllisenä. Yksikään vastaaja ei arvioinut keskustelua hyödyttömäksi. Erittäin hyödylliseksi keskustelun koki nuorista 3 %, vanhemmista 30 % ja ammattilaisista 16 %. Vieressä kuvattuna vastaajien saama hyöty keskustelusta. Vastaajia pyydettiin arvioimaan saamaansa koettua hyötyä keskustelusta asteikolla 1–5, 1 oli hyödytön ja 5 erittäin hyödyllinen.

Vanhemmista 37 % koki keskustelun tukevan vanhemmuutta jonkin verran ja melko paljon koki 38 %. 22 % vanhemmista koki keskustelun tukevan heidän vanhemmuuttaan erittäin paljon. Yksikään vanhempi ei kokenut etteikö keskustelu ollenkaan tukisi heidän vanhemmuuttaan. Vieressä kuvattu vanhempien kokemus keskustelun tukevan heidän vanhemmuutta.
Vanhempia pyydettiin arvioimaan saamaansa vanhemmuuden tukea keskustelusta asteikolla 1–5, 1 ei ollenkaan ja 5 erittäin paljon.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on kehitetty alle 18 vuotiaille päihteitä ensi kertaa kokeileville. Tämmöisenään toimintamalli soveltuu vain heille. Toimintamallia voi käyttää eri toimintaympäristöissä sekä toteuttaa moniammatillisesti. Kuntien kannattaakin miettiä missä eri toimintaympäristöissä toimintamallia voi käyttää ja kerätä mahdollisimman moniammatillinen valomerkkitiimi omaan kuntaa. Toimintamallin käyttöönotossa ja sen ylläpitämisessä on hyvä muistaa, että se vaatii koordinaatiota ja osoitettuja resursseja, jotka on selkeästi määritelty. Muuten toimintamallin käytössä pysyminen elinvoimaisena alkaa hiipumaan ja eikä keskusteluun ei ohjaannu enää nuoria.

Kansikuva
Tennarit

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä