Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkosto
Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkosto on yhteistyömalli, joka toimii kokemusasiantuntijatoiminnan ja –osaamisen edistämiseksi yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ja kunnissa.
Toimintamallin nimi
Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkosto on yhteistyömalli, joka toimii kokemusasiantuntijatoiminnan ja –osaamisen edistämiseksi yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ja kunnissa.
Järjestöt ovat mielenterveystyössä merkittävä voimavara. Järjestöt ovat palveluiden käyttäjille suora vaikuttamiskanava yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja palveluiden tuottajille laaja yhdyspinta palveluiden käyttäjiin.
Järjestölähtöinen kokemusasiantuntijatoiminta tuo tietoa asiakkaiden ja potilaiden kokemuksista osaksi palveluiden kehittämistä ja asiakastyötä esimerkiksi asiakaslähtöisyyden vahvistamiseksi ja palveluihin hakeutumisen helpottamiseksi.
Kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä ja kokemuksia tulee hyödyntää laaja-alaisesti mielenterveystyön kentällä. Kansallisen mielenterveysstrategian 2020 - 2030 mukaan yksi mielenterveysoikeuksista on oikeus vaikuttaa kansalaisena, päätöksenteon osapuolena, vertaistoimijana ja kokemusasiantuntijana.
Kokemusosaaminen on vuoden 2019 alusta lähtien sisällytetty osaksi ammatillista koulutusta. Uudet kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteet astuivat voimaan 1.1.2019. Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen on kirjattu yhdeksi valinnaiseksi tutkinnon osaksi (20 osp).
Toiminnan ensisijaiseen kohderyhmään kuuluvat henkilöt, joilla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja/tai päihdeongelmasta, somaattisesta sairaudesta tai muista elämän kriiseistä. Heillä on kokemusta sote-palveluista ja niiden käyttämisestä. He voivat olla itse toipuneita, kuntoutuvia tai heidän läheisiään. Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkostolla on kokemustietoa mielenterveyden haasteista, riippuvuussairauksista ja rikollisuudesta.
Verkoston ylläpitämään kokemusasiantuntijapankkiin valitaan näyttötutkinnon hyväksytysti suorittaneita koulutettuja kokemusasiantuntijoita. Jäseneksi valittavalla tulee olla
• sellainen koulutuksessa työstetty oma kokemus, joka on hyödyksi muille
• motivaatio osallistua ja sitoutua yhteistyöhön verkostossa
• halu jakaa kokemuksia sekä toimia yhteistyössä verkoston muiden jäsenien ja ammattilaisten kanssa
• edellytykset toimia osaavasti erilaisissa tehtävissä yhdessä sovittujen laatukriteerien perusteella.
Toissijaisia kohderyhmiä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, jotka käyttävät kokemustietoa ammatillisen tiedon tukena.
Kokemusasiantuntijoiden edustajat osallistuvat hankkeen ohjausryhmän työskentelyyn ja kokemusasiantuntijapankin jäsenille järjestetään kuukausittain yhteinen tapaaminen.