Verkkosivusto autismikirjon nuorten itsenäistymisen ja jatko-opintojen tueksi
Verkkosivusto www.askelaikuisuuteen.fi on kehitetty autismikirjon nuorten siirtymävaiheiden tueksi. Sivusto sisältää hyödyllistä tietoa ja materiaalia myös vanhemmille ja ammattilaisille. Sivuston kehittämisessä on toimintatapana ollut yhteiskehittäminen.
Toimintamallin nimi
Verkkosivusto www.askelaikuisuuteen.fi on kehitetty autismikirjon nuorten siirtymävaiheiden tueksi. Sivusto sisältää hyödyllistä tietoa ja materiaalia myös vanhemmille ja ammattilaisille. Sivuston kehittämisessä on toimintatapana ollut yhteiskehittäminen.
Askel aikuisuuteen -verkkosivusto on kehitetty tieto- ja materiaalipankiksi tukemaan autismikirjon nuorten siirtymävaiheiden onnistumista ja niihin valmistautumista. Sivustolla on monipuolista sisältöä jatko-opintojen ja itsenäistymisen tueksi. Nuori esimerkiksi oppii ymmärtämään itseään paremmin, hyödyntämään omia vahvuuksiaan arjessa sekä huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Tarvittavia taitoja ja valmiuksia voi harjoitella pelillisten harjoitusten ja sovellusten avulla. Kokemuskirjoitusten ja -videoiden kautta voi saada voimia ja vinkkejä itselle. Sivustolla on lisäksi autismitietoa, oppaita ja työvälineitä sekä tietoa erilaisista palveluista ja tukimuodoista.
Monille autismikirjon nuorille jatko-opintojen aloittaminen ja muutto pois kotoa ovat tavanomaista haasteellisempia. Tukea näihin elämänvaiheisiin on nyt kootusti saatavilla tältä sivustolta. Sivusto on suunnattu 14-28-vuotiaille autismikirjon nuorille, heidän vanhemmilleen ja ammattilaisille.
Autismikirjon ihmisille tutut ja turvalliset rutiinit sekä strukturoitu ja ennakoitava päiväjärjestys ovat arjen peruspilareita. Siksi suuret muutokset elämässä, kuten jatko-opintojen aloittaminen ja itsenäistyminen, ovat erityisen haasteellisia autismikirjon nuorille. Monet heistä saattavat pärjätä koulussa akateemisesti hyvin, mutta heillä voi olla merkittäviä haasteita sosiaalisessa kanssakäymisessä, oman toiminnan ohjauksessa sekä arjen hallinnassa. Näiden taitojen haasteisiin tai jopa kokonaan puuttumiseen ei osata aina kiinnittää riittävästi huomiota eikä niiden merkitystä ymmärretä.
Siirtymä lukioon, ammattikouluun tai korkeakouluun voi tuottaa autismikirjon nuorelle vaikeuksia, koska vanhempien ja opettajien kontrolli opiskelusta vähenee. Samaan aikaan oppimisympäristö muuttuu vähemmän strukturoiduksi ja sosiaalisuuden vaatimukset kasvavat. Opiskelu edellyttää aiempaa omatoimisempaa ja aktiivisempaa otetta ja voimia hankkia itselleen tarvittavat tukitoimet.
Autismiliitto toteutti vuonna 2017 kyselyn yli 14-vuotiaille autismikirjon nuorille ja heidän vanhemmilleen. Tulosten mukaan nuorilla suurimmat haasteet olivat juuri sosiaalisessa kanssakäymisessä (86 %), kommunikaatiossa (74 %), toiminnanohjauksessa (60 %) sekä uusissa toimintaympäristöissä (76 %). Siirtymävaiheista selviytyminen huoletti suurta osaa vastanneista vanhemmista ja nuorista. Aiemmat hankkeet eivät ole tavoittaneet autismikirjon nuoria, joilla ei ole kehitysvammaa. Heistä on herännyt erityinen huoli. Tutkimustiedon ja Autismiliiton toteuttaman selvityksen pohjalta nousi esiin tarve Askel aikuisuuteen -projektille.
Autismikirjon nuoret tarvitsevat usein tukea arjen taitoihin, muun muassa ajanhallintaan, raha-asioiden hoitoon, kodinhoitoon, ruuan valmistukseen ja asiointitilanteisiin. Rajoitteet toiminnanohjauksessa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä voivat johtaa opintojen keskeytymiseen tai nuoren loppuun palamiseen sekä altistaa syrjäytymiselle ja muille ongelmille, kuten mielenterveyden häiriöille. Oikeanlainen ja ajoissa aloitettu siirtymävaiheiden harjoittelu sekä tuki vanhemmilta ja ammattilaisilta ovat ongelmien ennaltaehkäisyssä avainasemassa.
- Autismikirjon nuoret (14-28 v.)
- Autismikirjon nuorten vanhemmat
- Ammattilaiset sosiaali- ja terveysalalla sekä opetustoimessa
Askel aikuisuuteen -verkkosivustoa on kehitetty yhteiskehittämisperiaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että autismikirjon nuoret, heidän vanhempansa ja ammattilaiset ovat osallistuneet sivuston sisällön suunnitteluun. Yhteiskehittämistä on toteutettu kaikkien kohderyhmien kanssa alkukartoituskyselyssä, asiantuntijaryhmissä ja verkkosivuston testivaiheessa. Lisäksi yhteiskehittämistä on toteutettu autismikirjon nuorten kanssa projektin järjestämissä Tukinetin chateissä. Projektissa on tuotettu myös kokemusvideoita ja -kirjoituksia.
Tietoisuutta verkkosivustosta edistetään monin tavoin projektin ja Autismiliiton sekä yhteistyökumppaneiden ja verkostojen toimesta projektin aikana ja sen jälkeen. Eri tiedotuskanavia hyödynnetään monipuolisesti.
Verkkosivuston käyttö ei vaadi erillisiä resursseja. Sivuston käyttö ja siellä navigointi on helppoa. Saavutettavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Verkkosivustolla ei vaadita kirjautumista.
On tärkeää, että sivuston käyttäjät jakavat siitä aktiivisesti tietoa omissa organisaatioissaan ja verkostoissaan.
Yhteen paikkaan koottua selkeää ja saavutettavaa tietoa autismikirjon nuorten siirtymävaiheista on kaivattu pitkään. Käyttäjiä on ollut mukavasti ja sivustosta on saatu positiivista palautetta.