Verkkovertaistukiryhmän toimintamalli selkäyhdistysten toteutettavaksi

Selkäliiton Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hankkeessa (2022–2024) luotiin selkäyhdistysten vapaaehtoisten vertaistukijoiden ohjattavaksi verkkovertaistukiryhmän toimintamalli, joka on suunnattu selkä- ja niskaoireisille aikuisille.

Toimintamallin nimi
Verkkovertaistukiryhmän toimintamalli selkäyhdistysten toteutettavaksi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Selkäliiton Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hankkeessa (2022–2024) luotiin selkäyhdistysten vapaaehtoisten vertaistukijoiden ohjattavaksi verkkovertaistukiryhmän toimintamalli, joka on suunnattu selkä- ja niskaoireisille aikuisille.

Toteutuspaikka
Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hanke, Selkäliitto ry
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)

Luotu

03.02.2025

Viimeksi muokattu

12.02.2025
Ratkaisun perusidea

Selkäliiton Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hankkeessa (2022–2024) kehitettiin selkäyhdistysten vapaaehtoistoimintaa uudistamalla sen osallistumismahdollisuuksia ja -muotoja. Hankkeessa yhteiskehitettiin selkäyhdistysten vertaistukitoimintaa varten uusi, etäyhteyksillä toteutettava verkkovertaistukiryhmän toimintamalli, jota vapaaehtoiset selkäyhdistysten vertaistukijat ohjaavat.

Selkä- ja niskaoireisille aikuisille suunnattujen verkkovertaistukiryhmien tarkoituksena on: 

  • Tarjota turvallinen ympäristö jakaa omia selkä- ja niskaoireisiin liittyviä kokemuksia ja peilata muiden kokemuksia suhteessa omiin. 
  • Auttaa käsittelemään oireisiin liittyviä haastavia tunteita. 
  • Löytää selviytymiskeinoja ja tukea sopeutumiseen ja selkä- ja niskaoireiden kanssa elämiseen. 
  • Lisätä henkisiä voimavaroja ja merkityksellisuuden tunnetta. 
  • Mahdollistaa vertaistuen maantieteellisesti yhdenvertaisen saavutettavuus.

Toimintamalli sisältää kolme erilaista selkä- ja niskaoireisille aikuisille kohdennettua toteutusmuotoa: suljetun Vertaisista voimaa -verkkoryhmän, avoimet etävertaistapaamiset sekä yksittäiset verkkovertaistukitilaisuudet. Malliin sisältyy myös ryhmien tekninen toteutus sekä palautteenkeruu, ilmoittautuminen ja tiedottaminen. Kolme erilaista verkkovertaistukiryhmän toteutusmuotoa mahdollistavat erilaisia osallistumismahdollisuuksia sekä osallistujille että vertaistukijoille. Näin he voivat valita omiin tarpeisiinsa ja tilanteeseensa sopivan ryhmämuodon.

Hankkeessa luotiin uusi toimintatapa eri selkäyhdistysten vertaistukijoiden väliselle yhteistyölle, jotta verkossa toimivia vertaistukiryhmiä voidaan tarjota verkossa valtakunnallisesti. Selkäliitto vastaa ryhmien valtakunnallisesta tiedottamisesta ja selkäyhdistykset paikallisesta tiedottamisesta.

Hanke tuotti selkäyhdistyksille Teamsissä toimivien vertaistukiryhmien toteuttamiseen tarvittavat työkalut, ohjeistukset sekä toimintamallin rakenteet ja sisällön.  Toimintamallista tuotettiin selkäyhdistyksille opas, jossa esitetään tiivistetysti hankkeessa testatut ja hyväksi koetut käytännöt toimintamallin toteuttamiseksi. Oppaan tarkoituksena on tukea verkkovertaistukiryhmien toteuttamista selkäyhdistyksissä. 

Selkäyhdistyksille ja heidän vertaistukijoilleen koottiin lisäksi Selkäliiton vertaistuen sähköinen materiaalipankki, jossa on yksityiskohtaisempia verkkovertaistukiryhmätoiminnan sisältö- ja aikatauluehdotuksia, vinkkejä ryhmissä käytettäviin harjoitteisiin sekä ryhmän ohjaukseen liittyvää ohjeistusta. Materiaalipankki on vain Selkäliiton ja selkäyhdistysten sisäiseen käyttöön, sillä se sisältää materiaalia selkä- ja niskaoireista keskusteluun.

Toimintaympäristö

Selkä- ja niskaoireisille aikuisille suunnatut maksuttomat verkkovertaistukiryhmät ovat yhdenvertaisesti saavutettavia ympäri Suomen eikä niihin osallistuminen edellytä selkäyhdistysten jäsenyyttä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Verkossa tapaavia vertaistukiryhmiä on kehitetty yhdessä selkäyhdistysten ja koulutettujen vertaistukijoiden kanssa palvelumuotoilun keinoin. Selkäliiton kouluttamilla vapaaehtoisilla vertaistukijoilla on omakohtaista kokemusta selkä- ja/tai niskaoireista ja niihin sopeutumisesta.  Kehittämisessä on hyödynnetty vertaistukijoiden ja yhdistysten kokemustietoa sekä heiltä nousseita toiveita, tarpeita sekä ryhmien sisältö- ja rakenneideoita. Ryhmiä on jatkokehitetty ryhmiin osallistuneiden palautteen ja ryhmänohjaajien havaintojen pohjalta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Verkkovertaistukiryhmiä voidaan toteuttaa selkäyhdistyksen omana toimintana tai yhdessä muiden selkäyhdistysten vertaistukijoiden kanssa, kuten hankkeessa tehtiin. Hankkeen aikana Selkäliitto koordinoi verkkovertaistukiryhmätoimintaa, koulutti vertaistukijoita ja tuki heitä ryhmän ohjauksessa. 

Valtakunnallinen verkkotoiminta toteutuu parhaiten, jos yksi toimija (liitosta tai yhdistyksestä) koordinoi ja tukee yhdistysten vertaistukijoiden yhteistyötä, tekee ilmoittautumislomakkeet, tiedottaa ryhmistä valtakunnallisesti ja ylläpitää verkkovertaistukijoiden tukirakenteita.

Vertaistukijat ovat verkossa vertaistukiryhmän ohjaamisen taidot perehtymällä hankkeen oppaaseen ja käytännössä harjoittelemalla ja osallistumalla aiheeseen liittyviin koulutuksiin. Verkkoryhmienohjaajilla on hyvä olla tietoteknisiä perusvalmiuksia. Teamsin käyttöä ja verkossa ohjaamisen taitoja opitaan käytännössä muiden vertaistukijoiden kanssa yhdessä turvallisessa ympäristössä ryhmiä suunnitellessa ja toteuttaessa. 

Suosituksena on, että verkkoryhmiä ohjataan 2–3 vertaistukijan yhteistyönä. Ryhmien suunnittelu ja toteuttaminen yhdessä useamman verkkovertaisohjaajan kanssa on innostavaa ja tuo ryhmiin moninaisia kokemuksia. 

Verkkovertaisohjaajana toimiminen edellyttää sitoutumista sovittuihin tehtäviin ja oman osaamisen kerryttämistä ja ylläpitämistä. Taidot kertyvät ryhmänohjauksesta saatujen käytännön kokemusten myötä.

Teams-ryhmien toteuttaminen edellyttää yhdistyksen tai liiton Microsoft 365 -tiliä, johon on luotu vertaistukijoille saman domainin alle omat käyttäjätunnukset eli sähköpostiosoitteet Teams-ryhmän toteuttamiseen, ryhmiin osallistumisesta viestimiseen ja ilmoittautumisten vastaanottamiseen. Teams-alusta toimii myös suunnittelun välineenä, jossa voidaan yhdessä työstää ryhmän suunnitelmia ja esityksiä. Verkkovertaistukijoiden yhteinen WhatsApp-ryhmä auttaa keskinäisessä viestinnässä ryhmiä suunnitellessa.

Tasapuolisen keskustelun mahdollistamiseksi ideaali osallistujamäärä vertaistukiryhmissä on 4–8
osallistujaa ja 2–3 vertaistukijaa. Vertaistukitilaisuuksissa määrä voi olla isompi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Palautetta ryhmätoiminnasta kysyttiin sekä ryhmiin osallistuneilta että ryhmien ohjaajilta. 

Verkkovertaistukiryhmiin osallistuneilta saadun palautteen mukaan vertaistuen tarkoitus toteutui. Osallistujat ovat tulleet kuulluiksi, löytäneet sopeutumiskeinoja ja heidän henkiset voimavaransa ovat vahvistuneet. Ryhmissä on saatu oivalluksia ja toivoa oireiden kanssa pärjäämisestä.

Vertaistuki on vastavuoroista, joten myös verkkovertaisohjaajilla oli mahdollisuus saada voimia ja vertaistukea ryhmässä. Ryhmän ohjaaminen oli palkitsevaa. Ohjaajat saivat hyödyntää omaa osaamistaan, ideoitaan ja vahvuuksiaan sekä oppia paljon uutta. Ryhmän ohjaaminen toi mukanaan iloa ja onnistumisen kokemuksia.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Opas selkäyhdistysten verkkovertaistukiryhmän toteuttamiseen sisältää tiivistetysti hankkeessa testatut ja hyväksi koetut käytännöt toimintamallin toteuttamiseksi. Oppaassa kuvattua toimintamallia ja sen hyviä käytäntöjä voi hyödyntää myös muissa yhdistyksissä yleishyödyllisessä käytössä.

Kansikuva
opas selkäyhdistysten verkkovertaistukiryhmien toteuttamiseen

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä