Voimaperheet -toimintamalli, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella pilotoitiin ja juurrutettiin käyttöön Voimaperheet etähoito- ohjelmia, jotka tarjoavat matalan kynnyksen apua joko lapsuusiän käytösongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tai ahdistuksen hoitoon.
Toimintamallin nimi
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella pilotoitiin ja juurrutettiin käyttöön Voimaperheet etähoito- ohjelmia, jotka tarjoavat matalan kynnyksen apua joko lapsuusiän käytösongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tai ahdistuksen hoitoon.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen neuvoloissa juurrutettaviin Voimaperheet toimintamalleihin kuuluvat 1) 3-vuotiaiden lasten vanhemmille tarkoitettu universaali täysin digitaalinen myönteistä vanhemmuutta tukeva vanhempainohjausohjelma (5-6 vko) Ole läsnä lapsellesi, 2) 4-vuotiaiden lasten vanhemmille tarkoitettu kohdennetumpi vanhempainohjaus Huomaa hyvä lapsessasi (11 vko), jos lapsella on seulonnassa todettu kohonnut riski uhmakkuushäiriölle ja 3) raskaudenaikaisten masennusoireiden Yhdessä vahvaksi tutkimus- ja hoito-ohjelma odottaville äideille.
Lisäksi pilotoimme Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen perheneuvoloissa 1.1. – 30.6.2024 seuraavia Voimaperheet toimintamalleja: Huomaa hyvä lapsessasi –vanhempainohjaus on tarkoitettu lapsuusiän käytösongelmien hoitoon ja ehkäisyyn 5-10-vuotiaiden lasten vanhemmille. Huolet hallintaan–hoito-ohjelma on 8-13-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen tarkoitettu hoito-ohjelma, joka on kehitetty ahdistuneisuuden hoitoon. Näihin hoito-ohjelmiin ohjauduttiin perheneuvola- ja lasten mielenterveyspalvelujen palveluyksikön ammattilaisen tekemän arvion perusteella.
Vanhempainohjaukseen perustuvat ja digitaaliset Voimaperheet -toimintamallit ovat tutkimusten mukaan yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti vaikuttavia menetelmiä.
Tutkimukseen perustuva, varhaisessa elämässä aloitettu ohjelma tuottaa rahallisesti huomattavia säästöjä yhteiskunnalle, sillä yhden käytöshäiriöisen lapsen kustannusvaikutusten on arvioitu olevan noin 2 miljoonaa euroa pitkällä aikavälillä. Kun ajatellaan ennustetta rikollisuudelle, kuolemalle, syrjäytymiselle ja lähes kaikille aikuisiän psykiatrisille häiriöille ja päihdeongelmille, alle kouluikäisenä alkanut ja nuoruusiässä jatkunut käytöshäiriöisyys on vahvin riski näille aikuisiän ongelmille.
Kaikki Voimaperheet -toimintamallit on kehitetty Turun yliopiston asiakkaita osallistaviin seurantatutkimuksiin perustuen ja niitä kehitetään jatkuvasti tutkimuksen avulla. Hoito-ohjelmat ovat asiakkaille vapaaehtoisia ja niihin osallistutaan digitaalisesti ja/tai etäyhteydellä ajasta ja paikasta riippumatta.
Ole läsnä lapsellesi -ohjelma on 3-vuotiaiden lasten vanhemmille tarkoitettu universaali täysin digitaalinen myönteistä vanhemmuutta tukeva vanhempainohjausohjelma. Huomaa hyvä lapsessasi -ohjelma on 4-vuotiaiden lasten vanhemmille tarkoitettu kohdennettu vanhempainohjaus, jos lapsella on seulonnassa todettu kohonnut riski uhmakkuushäiriölle. Raskaudenaikaisten masennusoireiden Yhdessä vahvaksi tutkimus- ja hoito-ohjelma on odottaville äideille. Neuvolakäynneillä kerrotaan asiakkaille mahdollisuudesta käyttää Ole läsnä – ohjelmaa ja 4-vuotiaiden lasten vanhempia kannustetaan täyttämään postitse saapunut seulontakysely ja kannustetaan myös osallistumaan vanhempainohjaukseen, mikäli kriteerit siihen täyttyvät. Yhdessä vahvaksi –tutkimuksessa muun muassa kehitetään internetin ja puhelimen välityksellä toteutettavaa raskaudenaikaisen masennuksen hoitoa sekä tutkitaan hoidon vaikuttavuutta. Masennusoireilun yleisyyttä tutkitaan äitiysneuvolan laajassa terveystarkastuksessa (rv 15-16) käytettävän EPDS-lomakkeen avulla. Osalle odottavista äideistä tarjotaan raskaudenaikaista masennusoireiden hoito-ohjelmaa (digi+kontakti), osalle tietoa masennuksesta digitaalisessa muodossa ja kolmas ryhmä on puhdas kontrolliryhmä (ei masennuksen oireita).
Voimaperheet- Huomaa hyvä lapsessasi vanhempainohjausohjelma (5-10-vuotiaille) on lapsuusiän käytösongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettu perheeseen kohdistuva interventio. Hoito-ohjelma perustuu vaikuttavaksi todettuihin vanhempainohjausmenetelmiin ja se toteutetaan digitaalisessa hoitoympäristössä perhevalmentajan viikoittaisten puhelujen tukemana. Digitaalinen hoitoympäristö on perheiden käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta. Huolet hallintaan (8-13-vuotiaille) –hoito-ohjelma perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, joka on tutkimusten mukaan tehokas keino lasten ahdistuneisuuden hoitoon. Ohjelma toteutetaan digitaalisessa hoitoympäristössä valmentajan viikoittaisessa puhelinohjauksessa. Valmentajat ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä, ja he ovat saaneet koulutuksen ohjelman toteuttamiseen. Ohjelmiin osallistuminen on asiakkaille vapaaehtoista. Perheneuvolan ammattilainen arvioi tuen tarvetta yhdessä asiakkaan kanssa ja sen perusteella ammattilainen tarjoaa mahdollisuutta osallistua hoito-ohjelmaan.
Äitiys- ja lastenneuvoloissa tarjottavia Voimaperheet –toimintamalleja juurrutetaan käytäntöön palveluesihenkilöiden ja kehittäjäterveydenhoitajien avulla. Toimintamalleista on muistutettu terveydenhoitajia neuvolan kuukausikokouksissa ja terveydenhoitajille on järjestetty Turun yliopiston kuukausittaisia kertauskoulutuksia aiheesta. Toimintamalleista on lisäksi koottu henkilöstölle tietoa hyvinvointialueemme intranettiin. Neuvolakäynneillä kerrotaan asiakkaille mahdollisuudesta käyttää Ole läsnä – ohjelmaa ja 4-vuotiaiden lasten vanhempia kannustetaan täyttämään postitse saapunut seulontakysely ja kannustetaan myös osallistumaan vanhempainohjaukseen, mikäli kriteerit siihen täyttyvät. Lisäksi neuvola saa palautteen siitä, osallistuuko perhe vanhempainohjaukseen, kieltäytyykö perhe siitä vai keskeyttääkö perhe sen.
Toimintamalleista kerrotaan asukkaille säännöllisesti hyvinvointialueemme some-kanavissa, tietoa on myös hyvinvointialueen nettisivuilla ja niistä on tehty kuvaus Omaperhe.fi - sähköiseen perhekeskukseen. Toimintamalleista on tiedotettu myös varhaiskasvatuksen kautta asiakkaita: palveluesihenkilöt ovat jakaneet tiedotteita varhaiskasvatukseen asiakkaille jaettavaksi.
Turun yliopiston toteuttaman 4 – vuotiaiden Huomaa hyvä – vanhempainohjauksen kustannukset ovat 1980e/vähintään 7 viikon ohjaus ja olemme arvioineet, että avun ottaa vastaan vuodessa hyvinvointialueellamme noin 200 neljävuotiaan lapsen vanhempaa. Tällöin vuosibudjetti ohjelman toteuttamiselle on 396 000 euroa. Turun yliopisto tarjoaa ilmaiseksi universaalin digitaalisen Ole läsnä- vanhempainohjauksen sopimuskumppanin alueen asukkaille. Myös Turun yliopiston Yhdessä Vahvaksi –tutkimushankkeeseen osallistuminen on sekä hyvinvointialueelle että sen asukkaille maksuton.
Hankerahoituksen jälkeen rahoitamme toimintaa omasta budjetistamme, jolloin meidän on olennaista saada Turun yliopistolta säännöllisesti tietoa toimintamallien seurantatutkimusten tuloksista toimintamallien käytön jatkamisen ja budjetoinnin perusteeksi.
Neuvolan Voimaperheet Ole läsnä, Huomaa hyvä ja Yhdessä vahvaksi toimintamallit otettiin koko hyvinvointialueella käyttöön vuonna 2023. Vuonna 2024 toimintamallit ovat vakiintuneet osaksi lastenneuvoloiden toimintaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ja niiden käyttöä jatketaan hyvinvointialueen omakustanteisena toimintana vuonna 2025. 4-vuotiaiden Huomaa hyvä toimintamallin käytön vakiinnuttua ne lapsiperheet, jotka täyttävät palveluun pääsyn kriteerit, ovat saaneet vaikuttavaa apua arkeensa. Ohjelman tavoitteena on seulonnan avulla tunnistaa käytösongelmat varhaisessa vaiheessa ja vaikuttaa ennaltaehkäisevästi käyttäytymiseen liittyvien vaikeuksien kulkuun. Kun perhe saa apua varhain, ongelmat eivät pääse kasvamaan suuriksi ja palveluiden tarve jatkossa vähenee. Toimintamallin käyttö lisäsi terveydenhoitajien tietämystä perheiden psykososiaalisesta hyvinvoinnista. Lisäksi se edisti erityisen tuen tarpeen varhaista tunnistamista sekä huolten puheeksiottoa neuvolassa. Lastenneuvolan Voimaperheet lukuina vuonna 2024: Huomaa hyvä -vanhempainohjaus toteutui 201 lapsen perheen kohdalla.
Lisäksi pilotoimme perheneuvoloissa 1.1. – 30.6.2024 Voimaperheet - Huomaa hyvä lapsessasi vanhempainohjaus (5-10-vuotiaille) ja Huolet hallintaan (8-13-vuotiaille) –hoito-ohjelmia, joiden käyttö ei enää jatku pilotoinnin jälkeen taloudellisista syistä. Perheneuvoloissa pyritään toteuttamaan samoille asiakasryhmille palveluja Terapiat etulinjaan toimintamallin kautta tulevilla menetelmillä, vaikka ne eivät täysin vastaakaan Voimaperheet -palveluperheen palvelutuotteita. Perheneuvolan Voimaperheet lukuina vuonna 2024: Voimaperheet - Huomaa hyvä lapsessasi vanhempainohjaus (5-10-vuotiaille) toteutui 21 perheen osalta ja Huolet hallintaan (8-13-vuotiaille) –hoito-ohjelmia toteutui 16 perheen osalta.