Asukkaiden digitukea yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja yhteistyöorganisaatioiden kanssa (RRP2, I1, tp1)

Pirkanmaan hyvinvointialueen digituki viedään asukkaiden arjesta tuttuihin paikkoihin yhteistyössä kuntien, Kelan ja järjestöjen kanssa. Monitasoinen tuki vahvistaa digiosallisuutta ja palveluiden saatavuutta.

Toimintamallin nimi
Asukkaiden digitukea yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja yhteistyöorganisaatioiden kanssa (RRP2, I1, tp1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pirkanmaan hyvinvointialueen digituki viedään asukkaiden arjesta tuttuihin paikkoihin yhteistyössä kuntien, Kelan ja järjestöjen kanssa. Monitasoinen tuki vahvistaa digiosallisuutta ja palveluiden saatavuutta.

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialueella ja Pirkanmaan alueen kuntien, järjestöjen ja muiden yhteistyötahojen digitukijoiden toimesta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Aino Nokelainen

Luotu

16.05.2025

Viimeksi muokattu

16.05.2025
Ratkaisun perusidea

Digituen järjestämiseen yhteistyötoimijat voivat osallistua haluamallaan tavalla ja resursseilla. Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa yhteistyötoimijoiden yhteiseksi työtilaksi teams-kanavan. Kanavalle saavat liittyä kaikki halukkaat pirkanmaalaiset digituen toimijat. Hyvinvointialue järjestää säännöllisesti teams-tapaamisia, joissa keskustellen käydään läpi digipalveluiden ajankohtaisia asioita ja muutoksia.
Vuosittain hyvinvointialue järjestänyt sote-digituen Kärki-seminaarin kaikille digituentoimijoille. Osallistujille maksuton seminaari antaa laajan katsauksen digituen kansallisesta tilanteesta.

Eri toimijoiden kanssa on järjestetty myös kahden keskisiä tapaamisia, joissa on mietitty konkreettisia yhteistyön tapoja ja keinoja.
Tapaamisia on järjestetty niin ulkoisten, kuin oman organisaation toimijoiden kanssa.
Järjestöavustusta saavien toimijoiden kanssa on käyty kumppanuuskeskusteluita.

Toimintaympäristö

Pirkanmaa on maantieteellisesti laaja alue, jossa digitaaliset asiointikanavat mahdollistavat yhdenvertaisen asioinnin paikasta riippumatta. Tarjoamalla monen tasoista sote-digitukea erilaisiin tuentarpeisiin mahdollistetaan yhä useamman digiosallisuus, myös puolesta asioiden.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pirkanmaan hyvinvointialueella asukkaan digituki on alusta asti haluttu viedä pirkanmaalaisille tuttuihin kohtaamispaikkoihin ja luonteviin asiointipisteisiin. Tähän toimintamalliin perustuen Pirkanmaan hyvinvointialueen digitukea annetaan paitsi hyvinvointialueen omien ammattilaisten myös laajan yhteistoimijaverkoston kuten kuntien, Kelan ja järjestöjen toimesta. Digitukea on tarjolla kaikissa Pirkanmaan kunnissa, kaikille asukkaille.
Laajan toimijaverkoston avulla asiakas saa tarvitsemansa digituen samasta paikasta, niin laitteen lainauksesta tai sen käytön ohjauksesta aina hyvinvointialueen digipalveluiden käyttämiseen. Myös pienemmät erityisryhmät, kuten näkövammaiset on pystytty huomioimaan tämän toimintamallin avulla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pirkanmaan hyvinvointialueen asukkaan digitukea on kehitetty systemaattisesti keväästä 2023. Kehittämisen koordinointi on aluksi ollut PirSote- hankkeessa ja jatkunut RRP2- hankkeessa.

Digituen kehittämisessä ja järjestämisessä on ollut mukana eri vaiheissa ja erilaisin tavoin laajatoimijaverkko:
- Pirkanmaan hyvinvointialueen kehittäjät
- Pirkanmaan hyvinvointialueen linjojen ammattilaiset ( sosiaali- ja terveyspalveluista)
- Useat Pirkanmaan kunnat
- Muut hyvinvointialueet
- Kela
- DVV
- 3.sektori: järjestöt, uskonnolliset yhteisöt ja vapaaehtoiset toimijat. Digituki on huomioitu järjestöhakemuksissa.
- Pirkanmaalaiset asukkaat: asiakaspalautteet, asukaspaneeli, kuntakierrokset, asukaskyselyt ja asukastapahtumat
- Vaikuttamistoimielimet

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Pirkanmaan hyvinvointialueen asukkaan digitukea on kehitetty systemaattisesti jo pitkään erittäin laajan verkoston kanssa. Kehittämisen keskiössä on koko ajan ollut digitukea saava pirkanmaalainen asiakas. Mallilla olemme saavuttaneet laajan ja asiakaslähtöisen digituen mallin Pirkanmaan hyvinvointialueen digitaalisiin palveluihin. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin toteutus vaatii hyvinvointialueelta aktiivista ja säännöllistä yhteistyötä sekä verkostoa eri toimijoiden digitukijoiden kanssa.  

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä