Asunto ensin - toimintatavan ja asumisyksikön pilotointi ja käyttöönotto, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I1)

Asunto ensin -asumisyksikön perustaminen pilotin kautta Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle. Aluksi ideologiaa pilotoidaan tuetun asumisen yksikössä. Toimintamalli mahdollistaa palvelun asiakkaille, jotka eivät pysty päihteettömyyteen.  

Toimintamallin nimi
Asunto ensin - toimintatavan ja asumisyksikön pilotointi ja käyttöönotto, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Asunto ensin -asumisyksikön perustaminen pilotin kautta Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle. Aluksi ideologiaa pilotoidaan tuetun asumisen yksikössä. Toimintamalli mahdollistaa palvelun asiakkaille, jotka eivät pysty päihteettömyyteen.  

Toteutuspaikka
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen asumisyksikössä
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tea Kahila

Luotu

10.04.2024

Viimeksi muokattu

09.05.2025
Ratkaisun perusidea

Asunto ensin -malli on todennäköisesti merkittävin paljon tukea tarvitsevien ihmisten asunnottomuutta vähentävä malli. Asunto on lähtökohta eikä viimesijainen tavoite. Asunto ensin keskeisten periaatteiden mukaan pyritään priorisoimaan palveluja, jotka tukevat asiakkaan asumisen jatkuvuutta sekä edistävät terveyttä, hyvinvointia ja sosiaalisia tukiverkostoja. 

Toimintaympäristö

Asunto ensin palvelujen tarvitsevien auttamiseksi tarvitaan asuntoja, työntekijäresurssien kohdentamista uudelleen sekä eri sidosryhmien yhteistyötä.  Asunto ensin ideologian jalkauttamista Etelä-Karjalassa haastaa huono asuntokanta. Asumisen onnistumiseksi tarvitaan yhteistyötä niin kaupungin toimijoiden, poliitikkojen kuin hyvinvointialueen palveluiden tuottajien kesken. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat aktiivisesti päihteitä käyttävät ihmiset, jotka ovat alueellamme olleet palveluvajeessa sekä menettäneet asunnon useampaan kertaan. Osa on käyttänyt sosiaali- ja terveyspalveluita kuten päivystyksellisiä palveluita ja erikoissairaanhoidon osastopalveluita runsaasti. Myös häiriökysyntää on näyttäytynyt. 

Osa aktiivisesti päihteitä käyttävistä ihmisistä ovat tottuneet heikkoihin asumisoloihin ja olemattomaan tukeen. Muutokset ylipäätään, myös parempaan suuntaan (kuten asuinpaikan muuttuminen) voivat olla hyvin haasteellisia ja vaikeita asioita asiakkaille. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden tulee tehdä ensin virallinen päätös Asunto ensin -ideologian käyttöönotosta. Alkuvaiheessa toiminnan käynnistymisen edellytyksenä on oikeanlainen kiinteistöratkaisu. Asunto ensin ideologiaa voidaan toteuttaa missä toiminnassa vain, mutta sopiva kiinteistöratkaisu tukee oikeanlaista toiminnan aloittamista.

Toiminta tarvitsee  myös Asunto ensin ideologiaan perehtyneen ja aktiivisesti haittoja vähentävällä työotteella toimivan henkilöstön. Toiminnan juurruttamiseksi tarvittaisiin jatkuvaa vuoropuhelua ja kehittämismyönteistä työotetta sekä valmiutta tarkastella ja tarvittaessa muuttaa työntekijänä omaa työtapaansa. 

Aluksi henkilöstökulut voivat kasvaa ja toiminta vaatii lisäpanostusta. Palveluvajeessa olevat asiakkaat saattavat aluksi myös tarvita useiden ammattilaisten työpanosta hoitoon kiinnittymiseksi. Pidemmällä aikavälillä toiminnan vakiintuessa sen on tutkittu tuottavan säästöä asunnottomuuden ja häätöjen vähetessä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Etelä-Karjalassa Asunto ensi mallin kehittäminen kohtasi monia vastoinkäymisiä kiinteistöjen osalta. Aluksi selvisi, että olemassa ollut kiinteistö joutui huonon kunnon takia käyttökieltoon. Sen jälkeen todettiin, että projektisuunnitelmassa ajatuksena ollutta  kiinteistöratkaisua ei saatu käyttöön.  Väliaikaisratkaisuna hyvinvointialueen toimijat toteuttivat projektin avustuksella pienimuotoisesti Asunto ensin ideologiaa väistötiloissa Lappeenrannassa lokakuusta -24 kesäkuuhun -25. Kiinteistöratkaisujen viivästyminen ja muutokset hankaloittivat alkuperäisen suunnitelman toteuttamista. Asunto ensin ideologian mukainen asumisyksikkö saatiin käyttöön vasta projektin loppupuolella. 

Asunto ensin asumisyksikkö ehti olla toiminnassa projektin aikana 9 kuukauden ajan. Tämä on kovin lyhyt aika arvioida toiminnan tuloksia, mutta jotain voidaan kuitenkin sanoa:  mm. osa Asunto ensin -yksikön asukkaista ovat asettuneet yksikköön asumaan eivätkä ole olleet päivystyksellisten palveluiden piirissä toistuvasti.  Asunto ensi mallilla voi olla ollut vaikutusta tähän. Lisäksi yksikön naapuruston negatiiviset viestittelyt ovat vähentyneet. Kyse toki voi olla myös siitä, että naapurustolla on tieto hyvinvointialueen suunnitelmista siirtää yksikkö toisaalle. 

Arviointiaika on lyhyt myös työntekijöiden vastarinnan muutoksen arvioimiseksi mahdollisesti tulevaisuudessa hyväksi havaittavien keinojen osalta. Kehittymistarpeeksi voidaan kuitenkin todeta, että oman työn arviointiin kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota. Minkälaisia muutoksia pystyy työntekijänä/työyhteisönä tekemään asiakkaiden toivottavan muutoksen saavuttamiseksi? 

Kehittämisen vaihe

Being developed

Kohderyhmä