Etsivän vanhustyön ja asiakasohjauksen systeemisen yhteistyön kehittäminen, Kanta-Hämeen hyvinvointialue (RRP2, P4, I1)
Tavoitteena oli kehittää Kanta-Hämeen hyvinvointialueella etsivän vanhustyön toimijoiden ja ikäihmisten asiakasohjauksen välistä yhteistyötä ja luoda systeemisen yhteistyön mallipohja.
Toimintamallin nimi
Tavoitteena oli kehittää Kanta-Hämeen hyvinvointialueella etsivän vanhustyön toimijoiden ja ikäihmisten asiakasohjauksen välistä yhteistyötä ja luoda systeemisen yhteistyön mallipohja.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella etsivää vanhustyötä toteuttavien toimijoiden sekä ikäihmisten asiakasohjauksen systeemisen yhteistyön kehittäminen sekä mallipohjan luominen.
Etsivällä vanhustyöllä ei ole vakiintunutta paikkaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmässä. Etsivä vanhustyö ei ole lakisääteistä palvelua, mutta laatusuositus aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027 on asettanut suosituksen: ”Vahvistetaan etsivän ja löytävän työn toimintaedellytyksiä ja – mahdollisuuksia”. Taloudellisista syistä hyvinvointialue keskittyy lakisääteisten palveluiden tuottamiseen. Vahvistamalla yhteistyötä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, voidaan kuitenkin tuottaa matalankynnyksen palvelua, jonka painopiste on ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen.
Etsivä vanhustyö on jalkautuvaa toimintaa ja sen pääperiaatteena on palveluiden vieminen yksilöiden ja ryhmien omaan ympäristöön. Useimmiten kyseisellä kohderyhmällä voi olla hankaluuksia hakea tai saada palveluita tai he eivät pääse asioimaan tarvittavissa paikoissa. Täten etsivän työn toimijoiden jalkautuminen parantaa löydettävien määrää sekä on joustavampaa toimintaa kuin monet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Tavoitteena on luoda yksilöihin luottamuksellinen suhde, jonka avulla pystytään vastaamaan yksilön avun tarpeeseen jokaisen oman tilanteen mukaan. Yksilö osallistuu toimintaan vapaaehtoisesti ja toiminta ei sido mihinkään, toiminnan sisältö määritellään yhdessä iäkkään kanssa.
Kehittäminen aloitettiin lähtötilanneselvityksellä, jonka perusteella saatiin käsitys nykyisestä kohderyhmästä sekä toteutuneista etsivän vanhustyön kontakteista ikäihmisten kanssa vuositasolla.
Systeemisen yhteistyön mallipohja jalkautettiin Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asiakasohjauksen sekä etsivän vanhustyön toimijoiden käyttöön. Mallipohjan käytännön toimivuutta seurataan ja arvioidaan sovituissa yhteistyötapaamisissa, joita on 1-2 kertaa vuodessa. Toimintamallin käyttäminen ei edellytä resurssointia, pikemminkin toimintamallilla voidaan tehostaa ja sujuvoittaa yhteistyötä.
Kehittämisen avulla yhteistyö vahvistui sekä systeemisen yhteistyön mallipohja valmistui ja käyttöönotettiin.