Eväitä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen -verkkovalmennus iäkkäille
Eväitä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen -verkkovalmennus tarjoaa tietoa mielen hyvinvoinnista ja sen edistämisen keinoista. Valmennus on suunnattu iäkkäille ja sen sisältöjä voidaan hyödyntää iäkkäille suunnatuissa ryhmissä ja tapahtumissa.
Toimintamallin nimi
Eväitä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen -verkkovalmennus tarjoaa tietoa mielen hyvinvoinnista ja sen edistämisen keinoista. Valmennus on suunnattu iäkkäille ja sen sisältöjä voidaan hyödyntää iäkkäille suunnatuissa ryhmissä ja tapahtumissa.
Eväitä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen -valmennus on iäkkäille suunnattu itseopiskelukokonaisuus. Valmennus toteutetaan verkko-oppimisympäristössä ja se sisältää kolme teemoitettua osaa: 1) Katsaus mielen hyvinvointiin, 2) Iloa ja voimaa vahvuuksista ja 3) Mielen kimmoisuus eli resilienssi. Jokainen osa sisältää luentotallenteita, artikkeleita sekä pohdintaharjoituksia. Materiaaliin tutustumiseen kuluvaan aikaan voi itse vaikuttaa, arvioitu ajankäyttö kokonaisuudelle on noin 6-10 h.
Valmennuksen sisältöjä voi hyödyntää myös ryhmissä, jolloin ohjaaja ilmoittautuu kurssille ja tutustuu sisältöihin yhdessä ryhmään osallistuvien iäkkäiden kanssa.
Väestö ikääntyy ja Suomessa on jo noin 1,3 miljoonaa 65-vuotta täyttänyttä ikäihmistä. Iäkkään väestön toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen on keskeinen tavoite ikääntyvässä Suomessa.
Mielen hyvinvointi on iäkkään hyvän arjen, terveyden ja toimintakyvyn perusta. Mielen hyvinvoinnin vahvistamisella tiedetään olevan monia hyvinvointia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia: se tukee elämänlaatua ja hyviä ihmissuhteita, myötävaikuttaa fyysiseen terveyteen ja sairauksista toipumiseen, suojaa sairauksilta ja pidentää elinajanodotetta, auttaa rakentamaan hyvää arkea ja pärjäämään sairauksien ja muutostilanteiden kanssa, kohtaamaan kuormitusta sekä hillitsemään palveluiden tarvetta.
Ikääntyneet tarvitsevat tietoa mielen hyvinvoinnista ja sitä rakentavista tekijöistä. Ymmärrys mielen hyvinvointia vahvistavista mielen taidoista tukee iäkkäiden toimijuutta, sillä se auttaa heitä itseään rakentamaan omannäköistä hyvää arkea ja tekemään terveyttä ja hyvinvointia vahvistavia tekoja ja valintoja.
Mielen hyvinvoinnin vahvistaminen on osa iäkkäiden kokonaisvaltaista hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemista. Iäkkäiden mielen hyvinvoinnin vahvistaminen edellyttää, että heitä kohtaavilla tahoilla on riittävästi tietoa mielen hyvinvoinnista ja sen osa-alueista. Lisäksi tarvitaan keinoja ja menetelmiä, joita voidaan ottaa helposti käyttöön ja soveltaa omaan toimintaympäristöön sopivaksi.
Eväitä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen -valmennuksen sisällöistä sekä käytännön toiminnasta vastaa Ikäinstituutti. Valmennusta saa markkinoida vapaasti eri kanavissa. Sisältöjen hyödyntäminen esimerkiksi iäkkäiden ryhmissä edellyttää palautelomakkeen täyttämistä.
Valmennukseen osallistuneet iäkkäät ovat kokeneet saaneensa tämän avulla lisää tietoa (ka 4,2: asteikko 1-5/max) ja keinoja oman mielen hyvinvointinsa vahvistamiseksi (ka 4,4). Lisäksi he aikovat soveltaa oppimaansa arjessa myös valmennuksen jälkeen (ka 4,6).
Valmennuksen sisältöihin paneutuminen on koettu hyödylliseksi myös ryhmissä. Teemojen läpikäyminen on avannut uusia keskustelunaiheita, jotka on koettu syvällisemmiksi ja merkityksellisemmiksi kuin tavanomainen keskustelu. Lisäksi osallistujat ovat kokeneet saaneensa tästä hyviä vinkkejä arkeen.