FINGER-mallia mukaileva elintapaohjaus Pohjois-Suomessa

Elintapaohjaus on pitkäkestoista ja ryhmämuotoista, koostuen ravitsemusohjauksesta, liikuntaohjauksesta sekä aivojumpasta (sis. kulttuuri, mielenhyvinvointi, uni). Toteutus tapahtuu yhteistyössä hyvinvointialueen ja kuntien kanssa.

Toimintamallin nimi
FINGER-mallia mukaileva elintapaohjaus Pohjois-Suomessa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Elintapaohjaus on pitkäkestoista ja ryhmämuotoista, koostuen ravitsemusohjauksesta, liikuntaohjauksesta sekä aivojumpasta (sis. kulttuuri, mielenhyvinvointi, uni). Toteutus tapahtuu yhteistyössä hyvinvointialueen ja kuntien kanssa.

Toteutuspaikka
Pohjois-Suomi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)

Tekijä

Kati Göös

Luotu

28.02.2025

Viimeksi muokattu

11.03.2025
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin kehittämistä ohjaa suomalainen FINGER-tutkimus, joka osoitti ensimmäisenä maailmassa, että muokkaamalla elintapoja terveellisemmiksi voidaan ylläpitää muisti- ja ajattelutoimintoja sekä toimintakykyä. 

Toimintamallin tavoitteena on toteuttaa intensiivistä, pitkäkestoista, ryhmämuotoista FINGER-toimintamallia mukailevaa elintapaohjausta muistisairauden riskiryhmässä oleville. Ryhmämuotoisuus, pitkäkestoisuus ja moniammatillisuus mahdollistuu yli sektorirajojen yhteistyöllä, jossa jokaisella on oma vastuualueensa. 

Ryhmämuotoista elintapaohjausta kehitetään ja toteutetaan yhteistyössä hyvinvointialueiden, kuntien ja muistiyhdistysten kanssa. (Toimintamalli kuvattu liitteessä)

Kohderyhmä: muistisairauksien riskiryhmään kuuluvat 60-79-vuotiaat henkilöt.

FINGER-toimintamallia mukaileva ryhmämuotoinen elintapaohjaus:

  • ryhmäkoko 8-12 henkilöä
  • kesto 7-11 kuukautta 
  • 40 tapaamiskertaa

Toimintamallikuvaus, FINGER-ryhmien vastuutahot

Hyvinvointialue: Kohderyhmä tavoittaminen ja riskiryhmien tunnistaminen, sydän- ja verisuonitautien hoito ja seuranta. Ryhmiin ohjaus ja FINGER -elintapaohjelman infokirjeen lähettäminen.

Suomenselän Muisti ry/MuistiTerve Pohjois-Suomi 2023-2025-hanke/ Lapin Muisti Kuntoon -toiminta: Aloitus ja päätöstapaamiset, johon kutsuttuna myös kuntien ja hyvinvointialueiden ryhmien ohjaajat, liikuntakokeilut 1-2 kertaa/ryhmä.

Suomenselän Muisti ry/MuistiTerve Pohjois-Suomi 2023-2025-hanke/Lapin Muisti Kuntoon -toiminta: Yhdessä kohti muistiterveyttä-teoriakerrat, jotka sisältävät tietoa muistiterveydestä (mielenhyvinvointi, kulttuuri, uni ja lepo). Tavoitteiden asettaminen.

Hyvinvointialue: Ravitsemusryhmät, terveydenhuollon ammattilainen ohjaa. Ryhmät kokoontuvat neljä kertaa ryhmätoiminnan alkupuolella 1-4 viikon välein ja yhden kerran ryhmätoiminnan puolenvälin jälkeen. Ryhmätoiminnan puolessa välissä on 1-2 kuukauden tauko, johon on suunniteltu on itsenäistä harjoittelua.

Kunnat: Liikuntaryhmät,  liikuntatoimen ammattilaiset ohjaa. Ryhmät kokoontuvat 10 kertaa keväällä ja 10 kertaa syksyllä.

Suomenselän Muisti ry/MuistiTerve Pohjois-Suomi 2023-2025-hanke/ Lapin Muisti Kuntoon -toiminta: Aivojumpparyhmä, hankkeen muistiterveysasiantuntija/ MuKu muistiasiantuntija ja Ahaa!-aivotreeniohjaajakoulutuksen (16h ) käyneet vapaaehtoiset. Ryhmät kokoontuvat 10 kertaa viikon välein syksyllä. FINGER-vertaisvapaaehtoistoisten kouluttaminen ja tuki. Vertaisvapaaehtoinen toimii FINGER-elintaparyhmässä yhdessä muiden ammattilaisten kanssa.

Toimintaympäristö

Muistisairaudet ovat merkittävä kansantaloudellinen haaste ja ikääntyvien ja samalla muistisairauksien määrä kasvaa merkittävästi Pohjois-Suomessa.  Sairastavuusindeksin mukaan sairastavuus on suurta Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Lapissa. Muistisairauteen sairastuneet tarvitsevat ja käyttävät runsaasti terveyspalveluja. THL:n tutkimusten (2018) mukaan tehokkain muistisairauksien hoito on ennaltaehkäisy, joka laskee suoraan sairastuvien määrää ja viivästyttää palvelutarvetta. Muistiterveydestä on huolehdittava, jotta voitaisiin turvata työkyky, arjessa selviytyminen ja varmistaa, että muistisairauksiin sairastuminen tapahtuisi mahdollisimman myöhäisessä iässä, mahdollisimman monen säästyessä sairaudelta.

Kunnilla ja hyvinvointialueilla on ensisijainen vastuu kaikkien kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä omassa toiminnassaan, jota tulee toteuttaa yhteistyöllä yli sektorirajojen. Kuntien tehtävänä on esimerkiksi luoda yleisiä edellytyksiä liikunnalle paikallisella tasolla järjestämällä eri kohderyhmät huomioon ottavia liikuntapalveluita sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa, rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja. (Kuntaliitto). 

Hyvinvointia ja terveyttä edistävien toimintamallien arviointi antaa kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille ja asiantuntijoille tietoa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE)-toimintamallien vaikuttavuudesta päätöksenteon tueksi ja resurssien kohdentamiseksi. FINGER -toimintamalli on todettu yhdeksi vaikuttavista HYTE- toimintamallista. (STM).

Hyvintointialueiden Ikäneuvoloiden, Senioreiden terveyspisteiden ja Seniorineuvoloiden tarkoituksena on auttaa ja tukea ikääntyvää edistämään omaa terveyttään, hyvinvointiaan ja toimintakykyään. Ikääntyneen terveystarkastuksessa selvitetään monipuolisesti terveydentilaa ja hyvinvointia, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista kotona sekä muistamista ja mielenvireyttä. Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueilla ikääntyviä kutsutaan ikäkausittain terveystapaamisiin 68-vuotiaat (Pohde) ja 70- ja 75-vuotiaat (Soite). Lapin hyvinvointialueella ikääntynyt voi itsenäisesti hakeutua seniorineuvolan terveystarkastukseen. 

Pohteen ja Soiten terveystapaamiskutsun mukaan on liitetty infokirje FINGER-elintapaohjauksesta ja asiakkaan on ollut mahdollisuus ilmoittautua mukaan. Laphan alueella asiakkaat ovat ohjautuneet eri terveydenhuollon ammattilaisten kautta tai lehti-ilmoituksella. Kaikista FINGER -elintapaohjaukseen osallistuvista asiakkaista tiedot kirjataan asiakaskastietojärjestelmään ja asiakkaiden terveydentilanseuranta tapahtuu sitä kautta. 

Vapaaehtoistoiminta on myös yksi mahdollisuus edistää ikääntyneen hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta. MuistiTerve Pohjois-Suomi -hanke kouluttaa vapaaehtoisia alueiden muistiyhdistyksiin. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

MuistiTerve Pohjois-Suomi-hankkeen hankesuunnitelmassa kohderyhmänä ovat 60-79-vuotiaat Pohjois-Suomen alueella asuvat henkilöt, joilla on muistisairauksien riskitekijöitä. 

Muistisairauksien ennaltaehkäisyyn on hyvä panostaa, ja painottaa ennaltaehkäisevää työtä kehittämällä ennaltaehkäisyä tukevia toimintoja. Yhteistyöllä jaetaan vastuuta ennaltaehkäisevässä työssä, mahdollistetaan pidempikestoinen elintapaohjelma, sillä pysyvän elintapamuutoksen tekeminen vaatii usein pidemmän ajanjakson. Ryhmämuotoisuus tukee osallistujien sosiaalista aktiivisuutta. 

Muistisairauden riskitekijät ja kriteerit FINGER-ryhmään:

-muistiriskitestin pisteet 6 tai enemmän
-korkea kolesteroli
-korkea verenpaine
-liikkumattomuus
-ravitsemuksen haasteet
-sitoutuminen ja motivaatio elintapojen muuttamiseen
-sosiaalinen eristäytyminen

FINGER-toimintamalli juuruttaminen osaksi julkisia palveluja tarjoaa toimintamallin ikääntyvien elintapaohjaukseen. Erityisesti enemmän ja pitkäkestoisempaa ammattilaisen sekä vertaisen tukea tarvitseville,  jotta saadaan pysyviä elintapamuutoksia.

Ryhmäläiset ovat osallistuneet ryhmätoiminnan materiaalin kehittämiseen.

Hankkeessa on kehitetty FINGER-vertaisvapaaehtoistoimintaa. Kohderyhmänä vuonna 2024 FINGER-toimintamallia mukailevaan elintaparyhmään osallistuneet henkilöt. Vertaisvapaaehtoiset toimivat uusien FINGER-ryhmäläisten tukijoina ja mentoreina elintapamuutosprosessissa. Koulutus sisältää kuuden tunnin koulutuksen ja TerveMuisti-oppaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pitkäkestoisen (7-11 kk) ryhmämuotoisen FINGER-toimintamallia mukailevan elintapaohjauksen toimivuuden ja käyttöönoton kannalta oleellista on kaikkien yhteistyökumppanien (hyvinvointialue, kunta, muistiyhdistys) sitoutuminen. 

Yhden ryhmäkokonaisuuden työntekijäresurssit

Hyvinvointialue:  

  • 2h/asiakas kohderyhmän tavoittaminen ja ryhmään ohjaus (sis. terveystapaamiset), 2h/asiakas
  • ravitsemusmateriaalikoulutus ryhmänohjaajalle,  2x3 tunnin koulutus (6 h), kehitteillä  5 x n.15 min koulutustallenteet (1,15 h)
  • ravitsemusryhmän ohjaus ja ryhmävalmistelu, 15 h
  • aloitus- ja päätöstapaamiset, 4 h

Kunta:

  • fyysisen toimintakyvyn alku- ja loppumittaukset, 30 min/asiakas
  • liikuntaryhmän ohjaus ja ryhmävalmistelu, 25 h
  • liikuntakokeilut 2-4 h 
  • aloitus- ja päätöstapaamiset, 4 h

Suomenselän Muisti ry/MuistiTerve Pohjois-Suomi 2023-2025-hanke

  • Ahaa!-aivotreeniohjaajakoulutus vapaaehtoisille ja koulutusvalmistelu, 20-30 h
  • Aivojumpparyhmän ohjaus 25 h
  • aloitus- ja päätöstapaamiset, 4 h
  • teoriakerrat 1 ja 2, 4 h
  • ryhmäkokonaisuuden ja yhteistyön koordinointi
  • FINGER-vertaisvapaaehtoisten koulutus, 6h ja tuki

Osaaminen ja osaamisen jakaminen

MuistiTerve Pohjois-Suomi-hanke on varmistanut näyttöön perustuvan FINGER-tutkimuksen tiedon levityksen ammattilaisille ja esihenkilöille, joka on toiminut FINGER-toimintamallia mukailevan elintapaohjauksen kehittämisen perustana.

Vuoden 2024 pilottien ravitsemusryhmien ohjaajille järjestettiin kuuden tunnin koulutus ravitsemusryhmämateriaalin käyttöön. Kehitteillä on ryhmänohjaajan tiivistetty 5 x n. 15 min materiaalikoulutustallenteet , jotka jaetaan hyvinvoitialueiden intraan varmistamaan osaamisen lisääminen tuleville ravitsemusryhmien ohjaajille. Kouluttajina ja ravitsemusmateriaalin kehittäjinä toimivat Lapin hyvinvointialueen kaksi ravitsemusterapeuttia, jotka ovat suunnitelleet ja pilotoineet viiden kerran FINGER-ravitsemusryhmäkokonaisuuden vuonna 2021. Ravitsemusryhmämateriaalia on aktiivisesti kehitetty ryhmäläisten palautteista saatujen vastausten perusteella.  

Ryhmäläisten kanssa on kehittetty ryhmissä käytettävän materiaalin kokoava, tulostettavissa oleva Kunnon-kirja. Ensimmäinen versio on pilotointivaiheessa vuoden 2025 alkaneilla ryhmillä.

Vuoden 2024 FINGER-ryhmien osallistujia on koulutettu FINGER-vertaivapaaehtoisiksi. Vapaaehtoinen voi olla tukemassa uuden FINGER- ryhmän toimintaa kokemustiedon jakajana ja kannustaen osallistujia oivalluksiin, saaden samalla itselleen tukea elämäntapamuuksessa pysymiseen.

Osaamista jaetaan TerveMuisti-verkostotapaamisissa, johon kutsutaan kaikki toimintamallin kehittämisessä mukana olevat henkilöt hyvinvointialueilta ja kunnista. Verkoston tarkoituksena on jakaa tietoa ja käytännön kokemuksia FINGER-ryhmien piloteista eri alueilta sekä verkostoitua muiden piloteissa olevien ammattilaisten kanssa. Ryhmien ohjaajille on toteutettu kysely yhteistyön ja toimintamallin toimivuudesta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Lapin hyvinvointialueella FINGER - toimintamallia mukaileva elintapaohjaus on pilotoitu Rovaniemellä vuosina 2020 - 2021 Lapin Muistiyhdistyksen, Lapin Muisti Kuntoon -hankkeen toimesta yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa (liikuntatoimi, Laphan ravitsemusterapeutti). Lapin Muisti Kuntoon -hankkeen pilotista saatujen vaikuttavien tulosten perusteella FINGER -toimintamallia mukailevaa elintapaohjausta laajennetaan MuistiTerve Pohjois-Suomi -hankkeen toimesta Keski-Pohjanmaan hyvintointialueen ja kuntien kanssa. Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella FINGER-toimintamallia ei ole kehitetty ja toteutettu aiemmin. Yhteiskehitetty toimintamalli mahdollistaa ikääntyneille kohdentuvaa ryhmämuotoista elintapaohjausta. Toiminnasta on nyt MuistiTerve Pohjois-Suomi-hankkeen toimesta tehty asiakaspolku- ja toimintamallikuvaus.

Toimintamallin ensimmäinen pilotointivaihe päättyi vuoden 2024 lopulla. Vakiintuneita ja uusia ryhmiä on alkanut ja alkaa vuonna 2025.

Väli- ja loppukyselystä saatujen vastausten perusteella FINGER -toimintamallia mukaileva elintapaohjaus on vaikuttavaa.

Suurimmalla osalla muistisairauden riskipisteet laskivat, joten elintapaohjelmaan osallistuminen kannatti.
Ryhmään osallistuminen auttoi tekemään muutoksia omiin elintapoihin ja lisäsi sosiaalista hyvinvointia
Vähiten muutoksia fyysisen toimintakyvyn mittaustuloksissa.
Valmiudet tehdä terveellisempiä ruokavalintoja paranivat ja kokemus omasta terveydentilasta koheni.
Suurin osa osallistujista olivat sitoutuneita, satunnaisia poissaoloja ryhmistä.
Sitoutumista edisti ryhmän ja vertaisten tuki sekä motivaatio elintapojen muuttamiseen.

Liitteenä välikyselyn ja loppukyselyn tulokset vuoden 2024 aikana kokoontuneista FINGER-ryhmistä. 

Puolessa välissä ryhmätoimintaa FINGER-ryhmien ohjaajille tehdyn kyselyn perusteella ohjaajat suosittelisivat toimintamallia myös muille alueille (NPS=80). Liite.

Toimintamallia kehitetään edelleen yhteistyössä, jotta se muodostuu entistä toimivammaksi ja helposti käyttöönotettavaksi malliksi hyvinvointialueille, kuntiin ja muistiyhdistyksiin koko Suomessa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin vaikuttaa kaikkiin olemassa oleviin haasteisiin ja pohjautuu tutkittuun, näyttöön perustuvaan tietoon. 

Toteutuminen vaatii kaikkien yhteystyökumppanien sitoutumista ja riittävää resurssia. Jotta toiminta voi vakiintua ja laajentua, tulee olla nimettynä toimintaa koordinoiva taho.

Toimintamalli on sovellettavissa myös työikäisille muistisairauden riskiryhmään kuuluville henkilöille. Kohderyhmän tunnistaminen ja asiakasohjaus voisi toteutua hyvin myös hyvinvointikeskusten ja työterveyshuollon kautta.

Ravitsemus- ja aivojumpparyhmätapaamisia on mahdollista vielä kehittää hybridimuotoisena toteutettaviksi.

 

Lisäkysymykset toimintamalliin (TerveSos): Hyvinvointialueiden vaikuttavat ratkaisut

FINGER-toimintamalli tai ryhmämuotoinen elintapaohjaus ikääntyville on nyt kirjattuna hankkeen aluiden hyvinvointisuunnitelmiin. Pohteen alueella hyvinvointialue on hakenut STM:n Terveydeksi-hankerahaa toiminnan juurruttamisen varmistamiseksi koko alueelle. Myös Soiten alueella on vahva tahtotila juurruttaa toimintamalli osaksi ennaltaehkäiseviä palveluja. MuistiTerve-hankkeella on yhteistyösopimukset hyvinvointialueiden kanssa ja hyvinvointialueilta on edustus myös hankkeen ohjausryhmässä.

Toimintamallissa tehdään aitoa, moniammatillista yhteisyötä yli sektorirajojen, eri toimijoiden kesken ja näin mahdollistetaan pitkäkestoinen, ryhmämuotoinen ja vaikuttava elintapaohjaus. FINGER-ryhmiin osallistuvista 92% teki jonkin pysyvän elintapamuutoksen. Elintapamuutosten lisäksi hyviä vaikutusta todettiin myös sosiaalisessa hyvinvoinnissa, osallisuuden ja yksinäisyyden kokemuksissa. Toimintamallista on laskettu ja kuvattu eri toimijoilta vaadityt työntekijäressurssit. 

Käyttöönoton tulokset on arvioitu ja ne on todettu vaikuttaviksi. Toimintamallia on arvioitu asiakkaan ja yhteistyökumppanien/toimijoiden näkökulmista hyvin tuloksin. Toimintamallia on pilotoitu jo vuonna 2021 MuKu-hankkeessa ja edelleenkehitetty asiakaslähtöisesti. Yhteistyökumppanit on valikoitu tarkasti, hyvinvointialueen ja kuntien ammattilaisten perustehtävät huomioiden. Toimintamallin voi ottaa käytöön ja hyödyntää valtakunnallisesti eri hyvinvointialuella ja kunnissa. Hanke esitteli lokakuussa 2024 Alzheimer Europe konferenssissa toimintamallia aiheella: yhteistyöllä vaikuttavaa aivoterveyden edistämistä ja muistisairauksien ennaltaehkäisyä.

Toimintamallin ensimmäinen pilotointivaihe päättyi vuoden 2024 lopulla. Vakiintuneita ja uusia ryhmiä on alkanut ja alkaa vuonna 2025. Vuoden 2024 ryhmien tuloksia on esitetty Thl:n FINGER-kehittäjäverkostossa helmikuussa 2025. Tuloksia on jaettu myös hyvinvointialueiden ammattilaisille sähköpostitse, sekä esimerkiksi Soiten Terveellisten elintapojen edistämisen verkostossa. Kuntien ja hyvinvointialueden ammattilaset, jotka olivat myös kehittämässä ja toteuttamassa toimintaa, suosittelee (NPS=80) toimintamallin käyttöönottoa myös muille kunnuille ja hyvinvointialueille.

Rovaniemellä (2021)Lapin Muisti-kuntoon- hankkeen Rovaniemellä pilotoitu yhteistoimintamallia on voitu asiakasohjausta, vapaaehtoistoimintaa ja materiaalia edelleenkehittämällä ottaa käytöön Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Toimintamallista on tehty toimintamalli- ja asiakaspolkukuvaukset ja sitä voi hyödyntää ja ottaa käyttöön valtakunnallisesti eri hyvinvointialuella ja kunnissa.

Kansikuva
Suomen kartta, jossa Pohjois-Suomen alue väritettynä. Lisäksi kuvia muistiterveellisistä asioista: sydän, liikunta, ravitsemus, sosiaalinen kanssakäyminen ja aivojen aktivointi.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä