Fyysisen terveydentilan huomiointi mielenterveys- ja päihdepalveluissa -malli

Mallin sisältämät ohjeet on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisille, jotta he huomioisivat asiakkaiden fyysisen terveydentilan suositusten mukaisesti ja tasalaatuisesti. Uudet työntekijät voivat käyttää mallia perehdytysmateriaalinaan. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Fyysisen terveydentilan huomiointi mielenterveys- ja päihdepalveluissa -malli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Mallin sisältämät ohjeet on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisille, jotta he huomioisivat asiakkaiden fyysisen terveydentilan suositusten mukaisesti ja tasalaatuisesti. Uudet työntekijät voivat käyttää mallia perehdytysmateriaalinaan. 

Toteutuspaikka
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Anonymous

Luotu

04.11.2022

Viimeksi muokattu

09.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Tämä malli on kehitetty ammattilaisille Tulevaisuuden sosiaali -ja terveyskeskus -ohjelmassa, jonka tavoitteisiin on kirjattu kuvaus mielenterveys- ja päihde (mtp)-asiakkaan fyysisen terveydentila huomioimisen mallista. Tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa peilattu Käypähoito -suosituksista sekä Duodecim terveysportti -tietokannoista.

Tämän mallin tavoitteena on:

• Selkeyttää mielenterveys- ja päihdeasiakkaan fyysinen terveydentilan huomioimista lähipalveluiden mielenterveys- ja päihdetiimeissä

• Toimia myös perehdytyksen tukimateriaalina

 

Toimintaympäristö **

Mielenterveyshäiriöistä kärsivillä on usein riittämättömästi hoidettuja fyysisiä sairauksia. Ne myös saattavat jäädä tutkimatta, jos fyysiset oireet tulkitaan psyykkisperäisiksi. THL mukaan psykiatrian alan ongelma on puutteellinen fyysisten terveysongelmien tunnistaminen, tutkiminen ja hoidon osaamisen sekä resurssointi. Vakaviin mielenterveyden häiriöihin sairastuneilla mm. 2 diabetes- ja keuhkoahtaumatauti ovat huomattavasti yleisempiä kuin muulla väestöllä. Skitsofreniassa kuolleisuus on kolminkertaista johtuen erityisesti tupakoinnista. Yleisiä terveysongelmia ovat myös muun muassa ylipaino ja kohonnut verenpaine.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kaikkien mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisten laadukkaaseen hoitoon kuuluu fyysisen terveydentilan huomiointi. Tarvittaessa osataan konsultoida ja ohjata matalalla kynnyksellä eteenpäin, kun tarvitaan tarkempaa tutkimusta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Mallia on esitelty mielenterveysammattilaisten kehittäjäverkostossa. Materiaali toimii myös perehdytysmateriaalina.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Välittömiä muutoksia mielenterveys- ja päihdeasiakkaan fyysisen terveydentilan huomioimisen lisääntymisestä on haastava mitata. Malli on kuitenkin aktivoinut keskustelua mielenterveyden ammattilaisten puolella fyysisen terveydentilan huomioinnin tärkeydestä psyykkisen terveydentilan huomioimisen rinnalla.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Malli toimii yleisohjeena ja muistilistana. Muut alueelliset ohjeet huomioitava tämän rinnalla. Mallin omaksuminen ei vaadi erillistä koulutusta, tukee terveydenhuollon ammattitutkinnossa ja lisäkoulutuksissa saatua osaamista.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä