Teema+ keskusteluhetki kysymyssapluunalla. Riihimäen seudun järjestösillassa luotu malli vuosina 2017-2020 järjestöjen toiveiden mukaisesti. Huomattiin: koulutuksia on paljon mutta verstaistukea ja kysymyspatteristoa välineenä käytetään vähemm. yhteisten ajatusten kuvaamiseen

Toimintamallin nimi
Hallitustreffit
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Teema+ keskusteluhetki kysymyssapluunalla. Riihimäen seudun järjestösillassa luotu malli vuosina 2017-2020 järjestöjen toiveiden mukaisesti. Huomattiin: koulutuksia on paljon mutta verstaistukea ja kysymyspatteristoa välineenä käytetään vähemm. yhteisten ajatusten kuvaamiseen

Toteutuspaikka
Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Häme
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Suvi Silvola

Luotu

26.05.2020

Viimeksi muokattu

18.05.2021
Ratkaisun perusidea

Hallitustreffi-sana viittaa sosiaaliseen kanssakäymiseen ja treffailuun. Koulutukset ovat olleet perinteisesti hyvin luentomaisia esityksiä, varsinkin järjestö- ja sote-maailmassa. Tähän haluttiin raikas tuulahdus yhteistä jakamista mutta kuitenkin niin että asiat pysyvät fokuksessa eli teemassa josta saadaan alussa alustus. Kysymyspatteriston avulla pysytään teemassa mutta kuitenkin ryhmän tarpeet ja toiveet etusijalla. Herkkyys sille mistä halutaan puhua ja mitkä ovat ne oikeat asiat joista pitäisi puhua, on fasilitoijalla.

Toimintaympäristö

Maailma muuttuu ja me sen mukana. Järjestöt saavat koulutusta usein keskusjärjestöltä, vapaaehtoisverkostolta tai vaikka Sivis-opintoverkosta. Silti koulutuksissa jää usein vähän aikaa keskustelulle. Sitä varten kehitimme mallin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä olivat Riihimäen seudun erilaisten järjestöjen edustajat, enimmäkseen sote-järjestöjä, mutta myös kulttuuri- ja taidealan järjestöjä, eläkeläis- ym. järjestöjä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Prosessi, tämä prosessi on löytämisen prosessi, löydetään yhdessä yhteinen viisaus teemallisesti ja saadaan jakaa omaan järjestötoimintaan ja yhteistyöhön liittyviä ajatuksia riittävästi keskustellen niin että keskustelun aika on vähintään yhtä kauan kun luento tai alustus kestää.

Vaiheet, valmistelu, toteutus ja jälkitoimet (kiitosviesti ja palautteen arvosanat)

Toimenpiteet Paikka ja aika, luennoistijan valinta ja aikataulusta sopiminen, kahvitus, parkkipaikkakartta tms.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hallitustreffit kiinnostaa jo nimenä, on eri asia saada siitä jatkuva toiminto joka innostaa kerrasta toiseen. Tähän tarvittaisiin pitkää suunnitelmallisuutta ja innostavaa yhteiskehittämistä. Riihimäen seudulla Hallitustreffit loppuivat kun meidänhäme.fi-hanke loppui, mutta muualla Suomessa tämä voi saada uudenlaiset siivet...

Vinkit toimintamallin soveltajille

Järjestötoimijat rakastavat yhteiskehittämistä ja miten meillä miten teillä- keskusteluja. Tässä fasilitoijalla on merkittävä rooli, hän voi joko saada keskustelun lentämään tai latistaa sen. Ryhmätyön taitoja kannattaa kehittää. Myös kysymyspatteriston laadinnassa oppii koko ajan uutta. Joskus joku kysymys jonka kuvitteli olevan hyvä, ei oikein saa ihmisissä lämpenemistä aikaan ja keskustelu tyrehtyy, sitten pitää vaan keksiä joku muu näkökulma joka kiinnostaisi enemmän. Fasilitoinnin tärkein asia on yhteisen hyvän löytäminen. Hyvä fasilitoija esittää hyviä kysymyksiä.

Kansikuva
 Hallitustreffit

Kehittämisen vaihe

Valmis

Aihealueet