Hoitoon pääsyn seuranta
Hoitotakuun kiristyessä hoitoon pääsyn luotettava seuranta on tärkeää. Toimintamallin tarkoituksena on tuoda tilastot näkyviksi ja lisätä ymmärrystä niihin vaikuttavista tekijöistä. Tavoitteena on julkaista vertailukelpoista hoitoonpääsytietoa.
Toimintamallin nimi
Hoitotakuun kiristyessä hoitoon pääsyn luotettava seuranta on tärkeää. Toimintamallin tarkoituksena on tuoda tilastot näkyviksi ja lisätä ymmärrystä niihin vaikuttavista tekijöistä. Tavoitteena on julkaista vertailukelpoista hoitoonpääsytietoa.
Projektin myötä tietoisuus hoitoonpääsyn kirjaamisen merkityksestä on lisääntynyt ammattilaisten keskuudessa. Hoitoonpääsyn kirjaamisen luotettavuudesta kertovat exceliin koostetut raportit on tuotu teamsiin esille esihenkilöiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden tarkasteltavaksi. Exceleissä on eritelty kirjaamisen luotettavuutta yhteystavoittain ja ammattiryhmittäin.
Toimintamallin myötä kirjaamisen taso on parantunut kaikissa kunnissa sekä avosairaanhoidossa että suun terveydenhuollossa, ja hoitoonpääsyä pystytään seuraamaan luotettavammin. Asiakkaiden on helppo seurata hoitoonpääsyn toteutumista Varhan nettisivuilta, johon määräaikojen toteutumista kuvaavat luvut tulevat päivittymään THL:n raporttien rajapinnasta automaattisesti.
Hoitoonpääsyn seurantaa säätelee Terveydenhuoltolaki, joka uudistaa hoitoon pääsyn määräaikoja 1.9.2023 alkaen. Hoitoonpääsyn tilastointia määrittelevät THL:n perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn kirjaamisohjeet, Kelan kansallinen koodistopalvelu, käytössä olevat useat eri potilastietojärjestelmät sekä organisaatioiden toimintamallit ja ohjeistukset.
Kohderyhmänä on ensisijaisesti kirjaamistyötä tekevät terveydenhuollon ammattilaiset, lähinnä hoidon tarpeen arviointia tekevät. Tarpeina on tunnistettu tiedon lisääminen ja sen merkitys, selkeät ohjeet, koulutus ja säännöllinen tietojen päivitys. Kohderyhmää on osallistettu järjestelmäkohtaisissa työpajoissa ja kuntakohtaisissa teamskeskusteluissa. Kohderyhmä on osallistunut ohjeiden laadintaan.
Hoitoonpääsyn kirjaamisen luotettavuutta kuvaavat excelit on koostetusti nähtävissä teamsissa sekä Varhan intrassa. Hoitoonpääsyn kirjaamisen koulutuksia on pidetty sekä teamsissa että paikan päällä terveysasemilla. On laadittu kirjallisia ohjeita ja videoita.
Näiden tehtyjen toimenpiteiden jatkoksi tarvitaan säännöllistä koulutusta ja ohjeiden kertaamista. Potilastietojärjestelmän tulisi toimia niin, että se ohjaisi laadukkaaseen kirjaamiseen loogisesti ja mahdollisimman automaattisesti.
Kehittämistyön myötä yhä useammasta kiireettömästä käynnistä on laskettavissa odotusaika, eli hoitoonpääsyn seuraaminen on luotettavammalla tasolla.
Potilastietojärjestelmistä nousi kehittämisen aikana esille puutteita toiminallisuuksissa, joilla oli suuri vaikutus hoitoonpääsyn seurantaan. Osa näistä on korjaantunut projektin aikana.